Românii, elogiați în presa străină pentru empatia față de refugiați: „Este o revărsare extraordinară de compasiune”
Românii, elogiați în presa străină pentru empatia față de refugiați: „Este o revărsare extraordinară de compasiune”
Mai multe publicaţii de top din lume au scris în termeni laudativi despre susţinerea şi mobilizarea impresionantă a românilor pentru zecile de mii de refugiaţi ucraineni.
Sub titlul ”În ciuda a decenii de tensiuni, românii îi primesc cu braţele deschise pe refugiaţii ucraineni”, prestigioasa revistă Time a scris un amplu articol ilustrat cu exemple emoţionante de solidaritate ale românilor.
Iar primul exemplu este cel al lui Daniel Condurache, un agent imobiliar care s-a numărat printre primii români ajunşi la Vama Siret pentru a îi ajuta pe refugiaţi.
”Foarte mulţi români au sărit să ajute. Se pot vedea numeroşi români de o parte şi de alta a drumului de la vamă, care oferă mâncare, apă şi produse esenţiale precum săpun şi scutece pentru refugiaţii din Ucraina. Avocaţii oferă consiliere juridică gratuită; alţii precum Condurache oferă transport şi cazare. Românii din toată ţara s-au mobilizat ca să ajute.
Este o revărsare extraordinară de compasiune, una cu atât mai impresionantă cu cât relaţiile dintre cele două ţări nu au fost mereu foarte bune, iar faptul că românii etnici din Ucraina nu pot învăţa în limba maternă este o sursă constantă de îngrijorare. Însă acum totul a fost uitat”, scriu jurnaliştii de la Time.
Şi ziarul scoţian The Scotsman, ce apare fără întrerupere din 1817, scrie în termeni laudativi despre sprijinul impresionant acordat de români din toată ţara pentru refugiaţii care vin cu zecile de mii din Ucraina. ”Ţi se rupe inima când vezi atâtea femei cu doi, trei sau chiar patru copii care vin din Ucraina, fără soţi, pe jos, cu trollere şi bagaje”, le-a declarat un voluntar român ziariştilor din Scoţia.
Cei de la The Scotsman fac ample referiri şi la numeroşii români care oferă gratuit cazare, transport, mâncare şi apă pentru refugiaţi care au venit în România după ce a izbucnit războiul în Ucraina.
Andrei Dăscălescu, unul dintre numeroşii voluntari, a oprit la un mic magazin în drumul său spre Siret, pentru a îşi cumpăra un pix ca să scrie pe un carton ce ajutoare oferă. Iar când au aflat unde merge, proprietarii magazinului au venit şi ei cu ajutoare pentru refugiaţi. Mai mult, după câteva ore, aceiaşi proprietari ai magazinului au devenit gazde pentru o femeie din Ucraina şi cei trei copii ai săi.
Jurnaliştii de la The Scotsman fac referire şi la gesturile de solidaritate ale omului de afaceri Ştefan Mandachi, care găzduieşte gratuit sute de refugiaţi în hotelul său din Suceava, a angajat un translator şi a deschis un cont unde românii pot dona pentru a îi ajuta pe refugiaţi.
Cunoscutul ziar britanic The Independent a dedicat şi el un articol amplu dedicat solidarităţii şi susţinerii impresionante a românilor faţă de zecile de mii de refugiaţi din Ucraina. Sub titlul ”De ce România este unul dintre cei mai puternici susţinători ai Ucrainei în războiul cu Rusia”, jurnaliştii britanici precizează că în timp ce unele naţiuni europene au fost criticate pentru lipsa lor de sprijin faţă de Ucraina, România este un susţinător foarte puternic cu fapta al ţării vecine de la nord, având în acelaşi timp şi propriile temeri de securitate legate de orice conflict cu Rusia.
”Probabil că nicio ţară est-europeană nu a avut un rol mai puternic ca România în calitate de susţinător al Ucrainei în faţa unei invazii ruseşti”, precizează jurnaliştii de la The Independent.
Sursa: adevarul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025, publicată de Ministerul Educației
Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025, publicată de Ministerul Educației Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea probei scrise la examenul de Bacalaureat 2025 a fost publicată miercuri, 18 decembrie 2024, de Ministerul Educaţiei. Citește și: Cadrele didactice, studenții, foștii olimpici și cercetătorii vor fi plătiți cu […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 6 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 10 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi