Rămâi conectat

Actualitate

Românii care pleacă în străinătate și nu anunță ANAF-ul riscă amenzi între 50 și 100 de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ministerul Finanţelor face clarificări pe site-ul oficial în legătură cu instituirea obligaţiei prin care cetăţenii români care pleacă din ţară trebuie să completeze un chestionar, în caz contrar fiind amendaţi. Instituţia anunţă amenzi între 50 şi 100 de lei, începând cu 1 ianuarie 2018.

“Având în vedere informaţiile apărute în media privind instituirea unei obligaţii a cetăţenilor români care pleacă din România de a completa un chestionar, nedepunerea acestuia fiind sancţionabilă cu amendă de la 50 la 100 lei, facem următoarele precizări:

În vederea stabilirii impozitării veniturilor transfontaliere şi a rezidenţei fiscale în România, atât persoanele fizice străine cât şi cele române, au obligaţia completării unor formulare specifice.

Astfel, cetăţenii străini care stau în România mai mult de 183 de zile, au obligaţia depunerii formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidenţei persoanei fizice la plecarea din România”, cu 30 de zile înaintea plecării din România, pentru a nu putea evita plata obligaţiilor fiscale în România.

Această prevedere legală există în legislaţia naţională încă din anul 2012, fiind reglementată prin Codul fiscal, potrivit Mediafax.

Formularul aferent chestionarului a fost stabilit prin Ordinul 74/2012. În iulie 2016, a fost actualizat acest chestionar, în sensul corelării acestuia cu prevederile legale din noul Cod Fiscal, care a intrat în vigoare la 1.01.2016.

Acest formular este util autorităţilor fiscale române pentru stabilirea rezidenţei persoanelor fizice în România, dar şi cetăţenilor români care solicită autorităţilor fiscale române eliberarea unor formulare cerute acestora de către autorităţile fiscale din străinătate.

Formulare similare sunt utilizate atât în statele membre ale Uniunii Europene, cât şi în ţările din afara Uniunii Europene. Astfel, acest formular este utilizat şi în derularea schimbului de informaţii între autorităţile fiscale române şi cele străine.

Informaţiile din acest chestionar fac posibilă, de asemenea, aplicarea principiilor internaţionale pentru evitarea dublei impuneri a veniturilor obţinute atât în România cât şi în străinătate.

Necompletarea acestui formular ar putea genera dificultăţi în ceea ce priveşte stabilirea modalităţii de impozitare a persoanelor fizice române. Astfel, dacă nu s-ar depune acest formular, cetăţenii români ar putea fi impozitaţi atât în România, cât şi în altă ţară în care îşi desfăşoară activitatea.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

„Ordonanța trenuleț” 2025 lovește sectorul IT. Eliminarea facilităților fiscale afectează inovația. Manager: „Riscăm să compromitem atât dezvoltarea companiilor românești, cât și viitorul economiei noastre”

Bera Larisa

Publicat

în

„Ordonanța trenuleț” 2025 lovește sectorul IT. Eliminarea facilităților fiscale afectează inovația. Manager: „Riscăm să compromitem atât dezvoltarea companiilor românești, cât și viitorul economiei noastre” Transilvania IT Cluster, cel mai mare cluster de tehnologie din România, reprezentând peste 190 de membri – companii, instituții și organizații din domeniul IT – își exprimă îngrijorarea față de măsurile […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea