Românii care denunță evazioniștii fiscali ar putea primi un procent din valoarea fraudei. Măsuri ale Guvernului
Românii care denunță evazioniștii fiscali ar putea primi un procent din valoarea fraudei. Măsuri ale Guvernului
O serie de măsuri pentru creșterea gradului de colectare a taxelor și impozitelor datorate de către firme și cetățeni sunt pregătite de către Guvern. Pentru acest lucru, șeful Finanțelor a gândit o asupra prin care cei care denunță evazioniștii fiscali să primească un procent din valoarea fraudei.
Ministrul de Finanţe, Marcel Boloș, vrea să implice românii în combaterea evaziunii fiscale. Românii vor putea semnala online dacă, spre exemplu, angajatorul face plata parţială pe cartea de muncă sau o firmă nu emite factură fiscală.
Șeful Finanțelor a venit cu ideea ca cei care semnalează anonim fapte ilicite să poată primi de la jumătatea anului viitor stimulente financiare.
„Ne gandim să fie un procent din fapta şi din contravaloarea faptei de evaziune pentru că e, până la urmă, e meritul persoanei care a constatat. Dacă sunt mai multe persoane care sesizează aceeaşi faptă, ne putem gândi şi la un sistem de stimulare proporţională.”, a spus ministrul Marcel Boloș, citat de observatornews.ro.
Pentru a combate evaziunea fiscală care ajunge la peste 10% din PIB, adică 160 de miliarde de lei, Ministerul de Finanţe digitalizează cu bani europeni instituţiile din subordine. În prezent, ANAF monitorizează plata taxelor cu un sistem informatic vechi, cu peste 400 de aplicaţii independente. În noul soft, vor fi interconectate milioane de date din cele 660.000 de case de marcat, sistemul e-transport, sigiliul electronic al mărfurilor, facturi electronice şi informaţii contabile.
Pentru a combate contrabanda, statul cumpără 26 de scannere performante pentru Vămi. Primele 3 vor fi amplasate în punctele fierbinţi ale evaziunii fiscale: Portul Constanţa, graniţele cu Moldova şi cu Ucraina. Acum, Autoritatea Vamală Română dispune de un singur scanner în Portul Constanţa, vechi de două decenii.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Care este diferența dintre ,,data durabilității minimale” și ,,data limită de consum” pentru produsele alimentare
Care este diferența dintre ,,data durabilității minimale” și ,,data limită de consum” pentru produsele alimentare Ideea ca un aliment este automat periculos după data expirării nu este întotdeuna corectă. Informațiile aflate pe eticheta produselor alimentare pot fi ambigue, iar termenii precum „dată a durabilității minimale” sau „dată limită de consum” pot fi confuzi pentru consumatori. […]
PENSII 2025: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari, în creștere
Pensii 2025: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari, în creștere Numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a fost, în aprilie 2025, de 914.741 persoane, cu 7.129 mai mare în comparație cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de Agerpres. Dintre aceștia, 828.358 erau pensionari […]
Biserica Ortodoxă Română, poziție reafirmată în legătură cu alegerile prezidențiale 2025: „Ne delimităm de orice act de politică partinică”
Biserica Ortodoxă Română, poziție reafirmată în legătură cu alegerile prezidențiale 2025: „Ne delimităm de orice act de politică partinică” Biserica Ortodoxă Română își reafirmă neutralitatea față de procesul electoral din cadrul alegerilor prezidențiale 2025, subliniind că se delimitează de orice implicare în susținerea publică a candidaților. Citește și: Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile […]