Rămâi conectat

Actualitate

Românii care denunță evazioniștii fiscali ar putea primi un procent din valoarea fraudei. Măsuri ale Guvernului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Românii care denunță evazioniștii fiscali ar putea primi un procent din valoarea fraudei. Măsuri ale Guvernului

O serie de măsuri pentru creșterea gradului de colectare a taxelor și impozitelor datorate de către firme și cetățeni sunt pregătite de către Guvern. Pentru acest lucru, șeful Finanțelor a gândit o asupra prin care cei care denunță evazioniștii fiscali să primească un procent din valoarea fraudei.

Ministrul de Finanţe, Marcel Boloș, vrea să implice românii în combaterea evaziunii fiscale. Românii vor putea semnala online dacă, spre exemplu, angajatorul face plata parţială pe cartea de muncă sau o firmă nu emite factură fiscală.

Șeful Finanțelor a venit cu ideea ca cei care semnalează anonim fapte ilicite să poată primi de la jumătatea anului viitor stimulente financiare.

„Ne gandim să fie un procent din fapta şi din contravaloarea faptei de evaziune pentru că e, până la urmă, e meritul persoanei care a constatat. Dacă sunt mai multe persoane care sesizează aceeaşi faptă, ne putem gândi şi la un sistem de stimulare proporţională.”, a spus ministrul Marcel Boloș, citat de observatornews.ro.

Pentru a combate evaziunea fiscală care ajunge la peste 10% din PIB, adică 160 de miliarde de lei, Ministerul de Finanţe digitalizează cu bani europeni instituţiile din subordine. În prezent, ANAF monitorizează plata taxelor cu un sistem informatic vechi, cu peste 400 de aplicaţii independente. În noul soft, vor fi interconectate milioane de date din cele 660.000 de case de marcat, sistemul e-transport, sigiliul electronic al mărfurilor, facturi electronice şi informaţii contabile.

Pentru a combate contrabanda, statul cumpără 26 de scannere performante pentru Vămi. Primele 3 vor fi amplasate în punctele fierbinţi ale evaziunii fiscale: Portul Constanţa, graniţele cu Moldova şi cu Ucraina. Acum, Autoritatea Vamală Română dispune de un singur scanner în Portul Constanţa, vechi de două decenii.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Când începe vacanța de iarnă 2023-2024: Elevii se vor bucura de două săptămâni libere

Ziarul Unirea

Publicat

în

Când începe vacanța de iarnă 2023-2024: Elevii se vor bucura de două săptămâni libere Când începe vacanța de iarnă 2023-2024: Elevii se vor bucura de două săptămâni libere Elevii s-au întors la școală luni, 4 decembrie, pentru ultimele trei săptămâni de cursuri din modulul 2, potrivit calendarului anului școlar, după zilele libere de joi, de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare