Rămâi conectat

Actualitate

Românii ar putea plăti cu 20% mai mult pe carnea de pui, în acest an: Avertismentul producătorilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Românii ar putea plăti cu 20% mai mult pe carnea de pui, în acest an: Avertismentul producătorilor

Românii ar putea plăti cu 20% mai mult pe carnea de pui, în acest an. Producătorii şi fermierii spun că au fost îngenunchiaţi de costurile cu facturile la gaze şi cerealele. Deja mulţi se gândesc să pună lacătul pe afacere.

Scumpirea utilităţilor, a carburanţilor şi a cerealelor s-a reflectat deja şi la raft în toate produsele. Până şi carnea de pui, preferată de foarte mulţi români, s a scumpit. Iar preţurile vor continua să crească. Am căutat explicaţii începând de la poarta fermei. „Anual creştem 5 milioane de pui broiler. Achiziţionăm puiul de o zi, furajele şi vindem către abatoare. Creşterea cerealelor de la 1 martie ne produce o majorare de cost a kilogramului de carne”, a declarat Gabriela Ilisei, fermier.

Preţul furajelor s-a dublat, raportat la pandemie

Puiul românesc este tot mai scump de crescut. Dacă ne raportăm la începutul pandemiei, preţul furajelor s-a dublat. O situaţie fără precedent, spun fermierii. „Acest preţ, în acest moment, ne creează o mare, mare problemă în vânzare. Nici nu putem să negociem cu abatoarele de majorarea preţului. Marketurile nu acceptă majorări chiar atât de uşor. Sigur că trebuie să majorăm preţul la vânzare sau să primim ajutoare la care strigăm disperaţi!”, a declarat Gabriela Ilisei, fermier. „Nu ştiu dacă le tolerează comercianţii treaba asta. Dacă nu le tolerează, mâine-poimâine n-o să mai aibă de unde lua carne. La preţul de 1,70 lei kilogramul de porumb nu se poate face carne să o vinzi la preţurile actuale. Preţul cărnii ar trebui să fie dublu”, a declarat Ioan Popa, producător.

Anul trecut, puiul în viu pleca de la poarta fermierului cu 4 lei pe kilogram. Astăzi se vinde cu 5 lei, însă fermierii spun că preţul corect este de cel puţin 6 lei pe kilogram, la costurile actuale. În magazine, puiul întreg se vinde cu 15 lei kilogramul, în funcţie de produs şi firma care o comercializează. Producătorii spun că nu doar preţurile vor fi o problemă pe viitor. „Ţineţi minte ce vă zic! Începând cu luna mai o să vedeţi o lipsă de produse pe piaţă. Şi la carnea de porc şi la carnea de pasăre. O să fie o ofertă mai mică în piaţă”, a declarat Ioan Popa, producător. „Deja unii fermieri au oprit activitatea chiar din luna noiembrie. S-au gândit că vor relua în luna martie activitatea, dar au văzut că lucrurile, de fapt, nu stau mai bine, stau mai rău. Chiar societăţile mari şi-au redus activitatea pe perioada de iarnă”, a declarat Gabriela Ilisei, fermier. Fermierii şi producătorii estimează că, anul acesta, carnea de pui se va scumpi cu cel puţin 20%. Nici Asociaţia Marilor Retaileri, nici ministerul Agriculturii nu au comentat situaţia.

Sursa: observatornews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere

Bera Larisa

Publicat

în

Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea