Românii ar putea plăti cu 20% mai mult pe carnea de pui, în acest an: Avertismentul producătorilor
Românii ar putea plăti cu 20% mai mult pe carnea de pui, în acest an: Avertismentul producătorilor
Românii ar putea plăti cu 20% mai mult pe carnea de pui, în acest an. Producătorii şi fermierii spun că au fost îngenunchiaţi de costurile cu facturile la gaze şi cerealele. Deja mulţi se gândesc să pună lacătul pe afacere.
Scumpirea utilităţilor, a carburanţilor şi a cerealelor s-a reflectat deja şi la raft în toate produsele. Până şi carnea de pui, preferată de foarte mulţi români, s a scumpit. Iar preţurile vor continua să crească. Am căutat explicaţii începând de la poarta fermei. „Anual creştem 5 milioane de pui broiler. Achiziţionăm puiul de o zi, furajele şi vindem către abatoare. Creşterea cerealelor de la 1 martie ne produce o majorare de cost a kilogramului de carne”, a declarat Gabriela Ilisei, fermier.
Preţul furajelor s-a dublat, raportat la pandemie
Puiul românesc este tot mai scump de crescut. Dacă ne raportăm la începutul pandemiei, preţul furajelor s-a dublat. O situaţie fără precedent, spun fermierii. „Acest preţ, în acest moment, ne creează o mare, mare problemă în vânzare. Nici nu putem să negociem cu abatoarele de majorarea preţului. Marketurile nu acceptă majorări chiar atât de uşor. Sigur că trebuie să majorăm preţul la vânzare sau să primim ajutoare la care strigăm disperaţi!”, a declarat Gabriela Ilisei, fermier. „Nu ştiu dacă le tolerează comercianţii treaba asta. Dacă nu le tolerează, mâine-poimâine n-o să mai aibă de unde lua carne. La preţul de 1,70 lei kilogramul de porumb nu se poate face carne să o vinzi la preţurile actuale. Preţul cărnii ar trebui să fie dublu”, a declarat Ioan Popa, producător.
Anul trecut, puiul în viu pleca de la poarta fermierului cu 4 lei pe kilogram. Astăzi se vinde cu 5 lei, însă fermierii spun că preţul corect este de cel puţin 6 lei pe kilogram, la costurile actuale. În magazine, puiul întreg se vinde cu 15 lei kilogramul, în funcţie de produs şi firma care o comercializează. Producătorii spun că nu doar preţurile vor fi o problemă pe viitor. „Ţineţi minte ce vă zic! Începând cu luna mai o să vedeţi o lipsă de produse pe piaţă. Şi la carnea de porc şi la carnea de pasăre. O să fie o ofertă mai mică în piaţă”, a declarat Ioan Popa, producător. „Deja unii fermieri au oprit activitatea chiar din luna noiembrie. S-au gândit că vor relua în luna martie activitatea, dar au văzut că lucrurile, de fapt, nu stau mai bine, stau mai rău. Chiar societăţile mari şi-au redus activitatea pe perioada de iarnă”, a declarat Gabriela Ilisei, fermier. Fermierii şi producătorii estimează că, anul acesta, carnea de pui se va scumpi cu cel puţin 20%. Nici Asociaţia Marilor Retaileri, nici ministerul Agriculturii nu au comentat situaţia.
Sursa: observatornews.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii