România și alte patru state cer extinderea restricțiilor privind importurile de cereale ucrainene
România și alte patru state cer extinderea restricțiilor privind importurile de cereale ucrainene
Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia au cerut într-o scrisoare blocului comunitar să extindă restricțiile privind importul de cereale ucrainene, a anunţat agenţia poloneză de presă PAP.
Conform scrisorii, interzicerea importurilor adoptată în 2 mai nu se aplică bunurilor importate conform contractelor finalizate înainte de acea dată, ceea ce creează riscul ca acele contracte care sunt nedatate să fie autorizate de autorităţile vamale, precizează PAP.
Ca rezultat, există riscul unor abuzuri, în timp ce autorităţile vamale nu dispun de instrumentele necesare pentru verificarea şi examinarea unor astfel de documente, susţin miniştrii. Aceştia au cerut ca restricţiile privind importurile să fie extinse până la finalul anului.
Comisia Europeană a adoptat în 2 mai măsuri preventive excepţionale şi temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina, sub garanţia excepţională a Regulamentului privind măsurile comerciale autonome.
Aceste măsuri sunt necesare având în vedere circumstanţele excepţionale ale blocajelor logistice grave cu care se confruntă cinci state membre ale Uniunii Europene. Măsurile vizează doar patru produse agricole – grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui – originare din Ucraina. Măsurile adoptate urmăresc atenuarea blocajelor logistice care implică aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia şi se vor aplica până la 5 iunie 2023.
În această perioadă, grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele de floarea soarelui originare din Ucraina pot continua să circule liber în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepţia celor cinci din prima linie: Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Produsele pot continua să circule sau să tranziteze prin aceste cinci state membre prin intermediul unui regim de tranzit vamal comun sau să ajungă într-o ţară sau un teritoriu din afara UE.
În paralel, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia s-au angajat să-şi ridice măsurile unilaterale cu privire la grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui şi orice alte produse care provin din Ucraina.
Comisia este pregătită să reimpună măsuri preventive după expirarea actualului Regulament privind măsurile comerciale autonome la 5 iunie 2023, atât timp cât situaţia excepţională continuă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
27 iulie 2025 | COD PORTOCALIU de FURTUNĂ în Alba: Averse torențiale, descărcări electrice, vijelii puternice și grindină. Rafalele de 70…90 km/h
27 iulie 2025 | COD PORTOCALIU de FURTUNĂ în Alba: Averse torențiale, descărcări electrice, vijelii puternice și grindină. Rafalele de 70…90 km/h Meteorologii ANM au emis duminică dimineața mai multe atenționări cod galben și cod portocaliu de furtuni, valabile astăzi în Alba și alte județe din țară. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, vijelii puternic […]
Populația Europeană nu este pregătită suficient pentru a se descurca în situații de criză. Ce trebuie să conțină kit-ul de supraviețuire
Populația Europeană nu este pregătită suficient pentru a se descurca în situații de criză. Ce trebuie să conțină kit-ul de supraviețuire Stocurile de alimente și bunuri, în cazul producerii unor dezastre, sunt esențiale pentru supraviețuire. Populația țărilor Europene nu este suficient pregătită să reziste de la 72 ore până la 7 zile în situații de […]
Carduri de energie 2025 | Când vor fi distribuite și care sunt criteriile necesare. Precizările ministrului Energiei
Carduri de energie 2025 | Când vor fi distribuite și care sunt criteriile necesare. Precizările ministrului Energiei Consumatorii vulnerabili pot intra în posesia cardurilor de ajutor pentru plata facturilor la energie începând cu luna august 2025, a anunțat Bogdan Ivan, ministrul Energiei, la Digi24. Este vorba de „un efort de 1 miliard de lei, dar […]