România, printre cele mai AFECTATE țări de „Cleon”, noul val de căldură care va topește Europa: Urmează o săptămână de iad, cu temperaturi de 48 de grade Celsius
România, printre cele mai AFECTATE țări de „Cleon”, noul val de căldură care va topește Europa: Urmează o săptămână de iad, cu temperaturi de 48 de grade Celsius
Europa se topeşte la soare, iar meteorologii anunță o săptămână de iad, cu temperaturi de până la 48 de grade Celsius. În destinaţii populare pentru români, precum Grecia, Turcia, Italia sau Spania, temperaturile depăşesc 40 de grade. Meteorologii avertizează că săptămâna viitoare urmează un nou val de căldură, numit de greci „Cleon”, care va afecta şi România. Pe lângă caniculă, în multe ţări au izbucnit şi incendii violente de vegetaţie.
De zile întregi, una dintre destinaţiile de vacanţă preferate de români a fost devastată de un val de căldură extremă. Milioane de oameni îndură în Grecia temperaturi insuportabile. Termometrele arată peste 44 de grade în timpul zilei.
În Atena, din cauza căldurii a fost restricţionat accesului turiştilor pe Acropole, unde este şi mai cald decât în oraş. De altfel, în capitala elenă mai mulţi oameni au leşinat în stradă din cauza căldurii. Voluntarii Crucii Roşii, prezenţi în mai multe puncte-cheie, au oferit oamenilor apă.
Temperaturi insuportabile în Spania și Italia. Urmează un nou val de căldură, „Cleon”
O altă destinaţie de vacanţă pentru români, Spania se confruntă cu fenomene fără precedent. S-au înregistrat şi 46 de grade Celsius ziua şi 39 noaptea. Recorduri de temperatură, 45 de grade Celsius, şi în Italia, unde oamenii s-au refugiat în mare pentru a se răcori. Administratorii unei plaje de lângă Roma au permis accesul şi cu animale de companie, pentru că şi ele suferă din cauza căldurii.
Şi previziunile nu sunt bune. După valul de căldură numit „Cerberus” vine un altul, „Cleon”, cu temperaturi extreme şi aer mult mai uscat. Cele mai afectate ţări sunt în zona Mediteranei și în Balcani, inclusiv România.
Nigel Arnell, profesor în științe climatice: Este foarte devreme şi ne aşteptăm ca temperaturile să crească şi mai mult pe parcursul anului acesta.
Şi nu doar căldura creează probleme. Dar şi incendiile de vegetaţie. Noaptea trecută insula La Palma din Spania a fost cuprinsă de flăcări. 500 de oameni au fost evacuaţi şi 11 case au ars din temelii.
După o săptămână cu temperaturi record, de peste 40 de grade Celsius, un incendiu de vegetaţie a mistuit 170 de hectare în sud vestul Turciei. 40 au fost mistuite de flăcări doar în prima jumătate de oră. Sute de pompieri şi voluntari s-au luptat cu focul. Mii de oameni au fost evacuaţi din locuinţe. Cel mai probabil dezastrul a fost declanşat de un grătar lăsazt nesupravegheat.
Ministerul italian al Sănătății a emis o alertă roșie pentru 16 orașe, inclusiv Roma, Bologna și Florența, în weekend, scrie BBC. Valul de căldură va continua și săptămâna viitoare, cu temperaturi de până la 48 grade în Sardinia, potrivit presei italiene.
Unii meteorologi se așteaptă ca temperaturile din Sardinia chiar să depășească recordul european de 48,8 grade, care a fost înregistrat în Sicilia în august 2021. Serviciul italian de meteorologie a declarat că insula se va afla în „epicentrul” caniculei de săptămâna viitoare, val pe care meteorologii l-au numit Charon, după vâslaşul care aduce suflete în infernul din mitologia greacă.
În Spania, un incendiu de pădure pe insula La Palma a dus la evacuarea a cel puțin 500 de persoane. Valul de căldură este așteptat să se extindă în Balcani în cursul săptămânii viitoare – deși mai multe țări, cum ar fi Serbia și Ungaria, se confruntă deja cu temperaturi zilnice care se situează în jurul valorii de 35 de grade.
Perioadele de căldură intensă apar în cadrul modelelor meteorologice naturale, dar la nivel global ele devin din ce în ce mai frecvente, mai intense şi durează mai mult ca efect al încălzirii globale.
Luna trecută a fost cea mai fierbinte iunie din istorie, potrivit serviciului UE de monitorizare a climei Copernicus. Vremea extremă rezultată din încălzirea climei ”devine, din păcate, noua normalitate”, a avertizat Organizaţia Mondială de Meteorologie (OMM).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan