Rămâi conectat

Actualitate

România pregătește cei mai mulți medici stomatologi din Europa, dar populația țării are cele mai mari probleme dentare din UE

Ziarul Unirea

Publicat

în

România pregătește cei mai mulți medici stomatologi din Europa, dar populația țării are cele mai mari probleme dentare din UE

În timp ce populația are cele mai mari probleme dentare din Uniunea Europeană, România pregătește cei mai mulți medici stomatologi din Europa.

Autoritățile nu încurajează însă prevenția, iar statul nu decontează suficient aceste servicii medicale pe care prea puțini și le permit. În multe localități din țară, nu mai sunt cabinete stomatologice de ani de zile.

Interesul tinerilor pentru facultățile de stomatologie crește de la un an la altul. Doar la medicină în București în 3 ani aproape că s-a dublat numărul candidaților. Spre deosebire de medicina generală, această specialitate le dă posibilitatea absolventilor să profeseze după terminarea facultății.

Citește și: Colegiul Stomatologilor solicită eliminarea „discriminărilor” privind tratarea pacienţilor aflaţi în situaţii de urgenţă

Ultimul studiu Eurostat arată că România pregătește 9,9 dentiști la 100 de mii de locuitori – cea mai mare rată din Europa. Dar mai mult de 2 din 3 români au probleme cu dantura.

Cele mai frecvente sunt cariile dentare, întâlnite la 64% dintre adulți și 66% dintre copii. Cu toate acestea, 80% preferă să se trateze cu medicamente în locul unui control stomatologic. Se întâmplă acest lucru din 2 motive: fie nu au un cabinet de specialitate în zona în care locuiesc, fie nu își permit costurile.

Femeie: „Nu am mai fost, nu mi-am permis, la pensia pe care o am. Mai mult am mers la farmacie și am întrebat.”

Femeie: „Am o lucrare de făcut, nu îmi permit. Aștept să adun niște bani. Când am făcut ultima dată, am dat 2000 lei.”

Pe de altă parte, cele mai multe dintre cabinetele stomatologice sunt în orașele mari, acolo unde există centre universitare. În timp ce în aproape jumătate din țară nu sunt astfel de servicii medicale.

Dr. Mariana Cărămidă, medic stomatolog: „Plafonele pot fi ajustate și numărul de servicii să fie mai mare în aceste comunități. Întotdeauna va costa mai mult dacă identificăm și tratăm probleme dentare în faze tardive.”

România rămâne însă una dintre țările preferate de străini pentru serviciile stomatologice. Deși prețurile sunt mari pentru ai nostri, sunt accesibile pentru cei din vest.

La oraș, statul decontează unui cabinet medical până la 6.000 de lei pe lună pentru servicii stomatologice de bază. Iar în mediul rural suma poate ajunge până la 9.000 de lei. Sumele sunt insa prea mici.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Când este programată vacanța elevilor din Alba în februarie 2025: Situația în celelalte județe. Anunțul ministrului Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Când este programată vacanța elevilor din Alba în februarie 2025: Situația în celelalte județe. Anunțul ministrului Educației Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat sâmbătă după-masa când este programată vacanţa şcolară din februarie 2025 pentru fiecare judeţ. 22 de judeţe au optat ca aceasta să fie între 17 şi 21 februarie. Elevii din județul Alba vor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea