Rămâi conectat

Actualitate

România îşi propune să combată tuberculoza cu bani europeni

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Incidenţa TBC de la nivel naţional ar trebui să scadă până o ajunge pe cea din Alba, un judeţ mai ocolit de această boală a sărăciei

A fost aprobată prin hotărâre de guvern Strategia Naţională de Control a Tuberculozei în România pentru perioada 2015-2020. Actul normativ are ca scop reducerea incidenţei şi mortalităţii provocate de tuberculoză, prin asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, diagnosticare, tratare şi creşterea aderenţei la tratament, în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Cu toate progresele înregistrate în ultimii 12 ani, România este ţara cu cea mai mare incidenţă a tuberculozei în cadrul Uniunii Europene (de patru ori peste media UE), având una dintre cele mai mici rate de vindecare şi, corelativ, prezentând o creştere anuală a rezervorului de pacienţi infecţioşi.

Strategia îşi propune ca obiectiv final asigurarea condiţiilor pentru eliminarea tuberculozei ca problemă de sănătate publică în România, până în 2050.  Prin aplicarea strategiei, oficialii din sănătate îşi propun să scadă incidenţa globală a bolii de la 72,9 cazuri la 100.000 locuitori, în 2013, la mai puţin de 50 de cazuri la 100.000 de locuitori în 2020, să scadă numărul de decese de la 5,3 la 100.000 de locuitori, în 2013, la mai puţin de 5 la 100.000 locuitori, în 2020. În plus, se doreşte scăderea numărului total de pacienţi de la 15.523 cazuri notificate în 2013, la mai puţin de 10.000 cazuri în 2020.
Principalele componente ale strategiei sunt prevăzute a fi finanţate prin fonduri structurale din etapa de programare 2014-2020 cu 145 milioane lei, fonduri ale guvernului norvegian – 46 milioane lei, resurse provenind din Fondul Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei – 37 milioane lei, venituri de la bugetul de stat, alte finanţări rambursabile şi nerambursabile. Prin atingerea obiectivelor anuale, cheltuielile totale, după un vârf în anul 2016, vor scădea treptat până în 2020. Bugetul total aferent Strategiei 2015-2020 pentru activităţile de diagnostic, tratament, dotare a laboratoarelor, supraveghere şi resurse umane se ridică la aproape 1,571 miliarde lei.
Cuprins în Programul Naţional de Combatere şi Tratament al Tuberculozei, judeţul Alba a primit anul trecut de la Ministerul Sănătăţii  suma de 271.000 de lei. De altfel, judeţul Alba este încă în coada clasamentului naţional în ceea ce priveşte numărul cazurilor noi de bolnavi de tuberculoză, cu o incidenţă de aproximativ 50 de noi cazuri la suta de mii de locuitori. Asta înseamnă peste 150 de persoane intrate în evidenţele medicale cu TBC în 2014.

De departe cel mai vulnerabil grup de vârstă în faţa bacilului Koch este cel al adolescenţilor, deoarece infecţia poate apărea mai ales pe fondul unei imunităţi scăzute. În anii anteriori, o parte dintre tinerii care erau bolnavi de tuberculoză erau depistaţi în urma controlului epidemiologic desfăşurat în şcoli la începutul anului şcolar. De asemenea, testarea TBC se făcea şi profesorilor şi în unităţile de alimentaţie, unde se dispuneau controale periodice. Aceste testări nu mai sunt însă obligatorii, iar medicii pneumologi atrag atenţia că în acest caz cei care prezintă probleme de sănătate respiratorii care persistă trebuie să se adreseze medicilor specialişti.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus lămuriri importante despre noua Lege a Pensiilor și a explicat faptul că tinerii vor fi avantajați dacă au studii superioare, aceștia urmând să încaseze sume în plus la pensie. De asemenea, românii care au peste 36 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea