Rămâi conectat

Actualitate

România înregistrează record după record la importul de flori. Peste 88.000 de tone, aduse de pe piețele externe într-un an

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), România înregistrează de la un an la altul record după record la importul de flori, în condiţiile în care, numai în anul 2016, cantitatea adusă de pe pieţele externe a totalizat 88.325 de tone, iar exporturile au fost de peste 50 de ori mai mici.

Astfel, în perioada 2014 – 2016 valoarea importurilor de flori a crescut de la 75 de milioane de euro la 97 milioane de euro, în timp ce exporturile au rămas la un nivel de 2,9 milioane de euro.

De asemenea, suprafaţa cultivată cu flori în spaţii protejate s-a înjumătăţit în ultimii ani, ajungând la 52 de hectare, după un vârf de 117 hectare înregistrate în 2013. Producţiile realizate s-au obţinut cu preponderenţă în 12 judeţe, respectiv în Ilfov, Alba, Dâmboviţa, Maramureş, Prahova, Mureş, Dolj, Giurgiu, Călăraşi, Satu Mare, Bacău şi Iaşi, relevă datele publicate pe site-ul MADR.

Principalul furnizor de flori al României este Olanda, lider mondial în domeniu, cu o întindere mai mică de cinci ori decât a ţării noastre şi o suprafaţă agricolă de aproape şapte ori mai mică, dar care se remarcă de zeci de ani prin tradiţie şi inovaţie.

Cel mai mare exportator de flori şi plante din lume produce anual 4,32 miliarde de bulbi de lalele, 80% dintre aceştia fiind comercializaţi la nivel mondial. De asemenea, din 1.800 de soiuri de noi plante intrate pe piaţa europeană, 65% sunt olandeze. Pe lângă lalele, din Olanda sunt aduşi, în special, trandafiri, garoafe, orhidee crizanteme şi gladiole.

Ca trendsetter global în comerţul cu flori şi campioană a cercetării şi tehnologiei în domeniul serelor, Olanda organizează la Bucureşti, de nouă ani, o competiţie unică ce marchează dezvoltarea sectorului floristic din România. În tot acest timp a încurajat performanţa în domeniu, a inspirat noi generaţii de florişti şi a ajutat la dezvoltarea unor modele de afaceri de succes.

Sursa Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea