România, în fața declinului demografic: Migrație, educație și provocările pieței muncii
România, în fața declinului demografic: Migrație, educație și provocările pieței muncii
România se confruntă cu o pierdere anuală semnificativă de populație, cu cel puțin 300 de mii de persoane plecând în străinătate în fiecare an. Migrația externă rămâne principalul motiv pentru declinul populației, iar proiecțiile arată că până la sfârșitul acestui deceniu, țara noastră ar putea avea mai puțin de 18 milioane de locuitori, cu o pierdere estimată de încă 3 milioane până în 2050. Această tendință are impact asupra pieței muncii și pune presiune suplimentară asupra sistemului de pensii.
Statisticile indică faptul că Germania a fost destinația principală pentru românii emigranți în 2022, urmată de Italia și Marea Britanie. Interesant este faptul că dorința de un trai mai bun nu mai este motivul principal pentru plecarea conaționalilor noștri, ci migrația este influențată și de opțiunile educaționale, cu un număr tot mai mare de tineri care aleg să studieze în străinătate.
Cu o creștere a numărului celor care părăsesc țara, în special în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani, se preconizează că criza pe piața muncii se va accentua, iar presiunea asupra sistemului de pensii va crește. Având în vedere că migrația nu poate fi oprită complet, România se vede nevoită să găsească soluții. Unul dintre posibilele răspunsuri ar putea fi atragerea de forță de muncă străină, deși se subliniază că aceasta nu este o soluție completă, mai ales pentru angajații calificați.
Estimările Institutului Național de Statistică arată că până în 2050, populația României ar putea scădea la 15 milioane de locuitori, iar această evoluție este determinată atât de plecările din țară, cât și de stagnarea natalității. În fața acestei realități, este imperativ să se exploreze strategii menite să atenueze impactul migrației și să asigure echilibrul necesar pe termen lung.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri Sărbătoarea de pe 20 decembrie, cunoscută în popor sub denumirea de Ignatul porcilor sau Inătoarea, este închinată Sfântului Ignaţie al Antiohiei şi demonstrează îmbinarea practicilor păgâne cu cele creştine. Sfântul Ignaţie Teoforul, episcop de Antiohia şi martir al Bisericii este unul din […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 11 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 15 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 3 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri