România Curată: Primăria Alba Iulia în topul rușinii, Consiliul Județean Alba se poate mândri
Un raport privind monitorizarea respectării transparenţei la nivelul administrației publice plasează Primăria Alba Iulia în topul rușinii, iar Consiliul Județean Alba în topul celor mai transparente CJ-uri.
Alianţa pentru o Românie Curată a publicat joi raportul privind monitarizarea a respectării transparenţei şi a gradului de responsivitate la nivelul instituţiilor publice. Studiul are drept reper publicarea rapoartelor anuale de activitate, obligaţie stipulată de Legea 544/2001. Aceste rapoarte reprezintă “instrumente utile prin care cetăţenii pot evalua activitatea instituţiilor publice și conțin, sau ar trebui să conțină, obiectivele ce trebuiau atinse, indici de perfomanţă, cu prezentarea gradului de realizare a acestora; programele desfăşurate, raportarea cheltuielilor.”
În cadrul proiectului a fost testat gradul de transparență a instituțiilor, fiind verificate site-urile ministerelor și Secretariatului General al Guvernului, primăriilor de orașe reședință de județ și Consiliilor Județene pentru a observa dacă raportul de activitate, aferent anului 2014, pe bani publici este la vedere. Verificarea a avut loc în ultimele zile ale lunii mai, deşi rapoartele trebuiau să fie publicate deja din luna martie.
“Pe de altă parte, România Curată a adresat cereri către instituţiile respective în care am rugat să ne fie transmise rapoartele anuale de activitate pe anul 2014, pentru a testa responsivitatea instituţiilor publice, ca să vedem în cât timp instituțiile enumerate mai sus transmit răspunsurile atunci când sunt chestionate ce au făcut vreme de un an. Ei bine, situația nu e grozavă deloc!”, se arată în concluziile raportului.
Consiliul Județean Alba se poate mândri că respectă legea, alături de alte 13 administrații județene
În total, doar 19 consilii judeţene din 41 respectă legea în privința raportului de activitate pe 2014 pe site, şi 21 în ceea ce priveşte responsivitatea (au trimis raportul la cerere), dar numai 14, adică o treime din toate, se pot mândri că sunt în regulă la ambele capitole: CJ Alba, CJ Argeş, CJ Dâmboviţa, CJ Giurgiu, CJ Harghita, CJ Hunedoara, CJ Iaşi, CJ Mureş, CJ Olt, CJ Satu Mare, CJ Sibiu, CJ Suceava, CJ Timiş şi CJ Tulcea.
Potrivit datelor prezentate în raport, mai puţin de jumătate dintre Consilii judeţene au publicat rapoarte de activitate, în cazul celorlalte nu se știe practic ce au muncit anul trecut.
Topul ruşinii în materie de transparenţă cupinde: CJ Bacău, CJ Brăila, CJ Braşov, CJ Buzău, CJ Covasna, CJ Neamţ şi CJ Vrancea, care nu au publicat niciun raport de activitate pe site.
Primăria Alba Iulia “nu dă socoteală alegătorilor pentru activitatea sa”
Din 46 de primării verificate (40 ale municipiilor reşedinţă de judeţ şi 6 ale sectoarelor din Bucureşti), mai puţin de jumătate (20) au raportul de activitate pe anul 2014 disponibil pe site. Între acestea se află și Primăria Alba Iulia.
Topul ruşinii este reprezentat de: Alba-Iulia, Sectorul 2 şi Sectorul 5 din Bucureşti, Constanţa, Drobeta-Turnu Severin, Miercurea Ciuc, Slatina, Suceava, Târgovişte, Tulcea şi Vaslui, care nu au niciun raport de activitate pe site. Această atitudine este catalogată de „România Curată” astfel: „Nu dau socoteală alegătorilor pentru activitatea lor”.
B.P.
sursa: romaniacurata.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
FOTO | La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare
La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare Administrația locală de la Teiuș continuă lucrările de infrastructură din oraș. Săptămâna aceasta se intervine pe străzile Mihail Kogălniceanu și Aleea Sportivă, dar și în zona Roșiori. Citește și: Un cetățean din Teiuș sancționat […]