România colectează cei mai puțini bani din TVA din întreaga Uniune Europeană. Cum pierdem 9 miliarde de euro pe an
România colectează cei mai puțini bani din TVA din întreaga Uniune Europeană. Cum pierdem 9 miliarde de euro pe an
Suntem pe ultimul loc la colectarea TVA în Uniunea Europeană. Așa arată o analiză realizată de o echipă de profesori de la Universitatea Babeș-Bolyai.
Pierdem în acest fel în fiecare an aproximativ 9 miliarde de euro, bani care ar putea duce la înjumătățirea deficitului bugetar, spun economiștii.
Care sunt de părere că este încă mare nivelul fraudelor, iar ANAF ar putea îmbunătăți situația odată cu finalizarea procesului de digitalizare.
Toate mărfurile și documentele de proveniență verificate recent de inspectorii antifraudă de la ANAF în punctul de trece al frontierei Nădlac 2 au fost în regulă. Dar vama era aproape goală. Cei care au făcut controlul suspectează că șoferii s-ar fi putut anunța între ei. Astfel că data viitoare vor schimba tactica.
ANAF spune că plata voluntară a TVA a ajuns anul acesta la 83%
Analiza profesorilor de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din Cluj-Napoca arată că pierdem anul aproximativ 9 miliarde de euro pentru că nu colectăm TVA.
Deficitul de colectare era de 36,7%, în 2021, potrivit datelor acestora, care se bazează pe cele de la Eurostat. Procentul ne plasează pe ultimul loc din Uniunea Europeană, în condițiile în care media este de numai 5,3%.
ANAF ar putea îmbunătăți colectarea TVA, spun economistii, dacă ar finaliza procesul de digitalizare. În acest fel ar putea controla firmele mai ușor.
Pe de altă parte, reprezentanții ANAF ne-au transmis că în ultimii ani gradul de plată voluntară a TVA a crescut și a ajuns, în ultimele zece luni, la peste 83%.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Vouchere pentru alimente 2025: Schimbări în Programul „Sprijin pentru România” în acest an. Ce ajutoare se mai acordă pentru persoanele vulnerabile
Vouchere pentru alimente 2025: Schimbări în Programul „Sprijin pentru România” în acest an. Ce ajutoare se mai acordă pentru persoanele vulnerabile Programul „Sprijin pentru România” continuă şi în anul 2025, însă în cu totul alte condiţii faţă de anii anteriori. Concret, dacă până acum se acordau câte 250 de lei o dată la două luni, […]
PENSII 2025: Ce este „stagiu complet de cotizare” şi de ce contează atât de mult pentru pensie
PENSII 2025: Ce este „stagiu complet de cotizare” şi de ce contează atât de mult pentru pensie Pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă, nu este suficient ca românii să împlinească o anumită vârstă. La fel de important este să îndeplinească condiția esențială numită ”stagiu complet de cotizare”. Acest concept joacă un rol […]
De ce recomandă economistul Radu Georgescu să se stea departe de imobiliare: ”În următorii ani vom vedea scăderi cu 50% la prețurile apartamentelor”
De ce recomandă economistul Radu Georgescu să se stea departe de imobiliare: ”În următorii ani vom vedea scăderi cu 50% la prețurile apartamentelor” Economistul Radu Georgescu a explicat într-o postare în mediul online de ce nu este momentul de a investi în imobiliare și cum va fi posibil ca în următorii ani să vedem scăderi […]