Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

România colectează cei mai puțini bani din TVA din întreaga Uniune Europeană. Cum pierdem 9 miliarde de euro pe an

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

România colectează cei mai puțini bani din TVA din întreaga Uniune Europeană. Cum pierdem 9 miliarde de euro pe an

Suntem pe ultimul loc la colectarea TVA în Uniunea Europeană. Așa arată o analiză realizată de o echipă de profesori de la Universitatea Babeș-Bolyai.

Pierdem în acest fel în fiecare an aproximativ 9 miliarde de euro, bani care ar putea duce la înjumătățirea deficitului bugetar, spun economiștii.

Care sunt de părere că este încă mare nivelul fraudelor, iar ANAF ar putea îmbunătăți situația odată cu finalizarea procesului de digitalizare.

Toate mărfurile și documentele de proveniență verificate recent de inspectorii antifraudă de la ANAF în punctul de trece al frontierei Nădlac 2 au fost în regulă. Dar vama era aproape goală. Cei care au făcut controlul suspectează că șoferii s-ar fi putut anunța între ei. Astfel că data viitoare vor schimba tactica.

ANAF spune că plata voluntară a TVA a ajuns anul acesta la 83%

Analiza profesorilor de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din Cluj-Napoca arată că pierdem anul aproximativ 9 miliarde de euro pentru că nu colectăm TVA.

Deficitul de colectare era de 36,7%, în 2021, potrivit datelor acestora, care se bazează pe cele de la Eurostat. Procentul ne plasează pe ultimul loc din Uniunea Europeană, în condițiile în care media este de numai 5,3%.

ANAF ar putea îmbunătăți colectarea TVA, spun economistii, dacă ar finaliza procesul de digitalizare. În acest fel ar putea controla firmele mai ușor.

Pe de altă parte, reprezentanții ANAF ne-au transmis că în ultimii ani gradul de plată voluntară a TVA a crescut și a ajuns, în ultimele zece luni, la peste 83%.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Din luna mai 2024, modificări temporare în circulația unor trenuri internaționale

Unirea Ziarul

Publicat

în

Din luna mai 2024, modificări temporare în circulația unor trenuri internaționale În urma închiderii totale a circulaţiei feroviare între stațiile Bekescsaba – Lokoshaza, petnru efectuarea unor lucrări la infrastructura feroviară de către administrația ungară – MAV Start, la sfârșitul lunii viitoare vor interveni modificări în circulaţia trenurilor CFR Călători. Dintre acestea, trenurile Ister și Dacia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea