România are șanse mici pentru limitarea plăților în numerar: „Nu există infrastructura bancară necesară”
România are șanse mici pentru limitarea plăților în numerar: „Nu există infrastructura bancară necesară”
Elena Cristian, analist economic, a discutat, în cadrul unei emisiuni TV, referitor la una din modificările fiscale propuse de Guvern, care vizează atât majoritatea companiilor cât și clienții acestora.
Din noul pachetul de măsuri fiscale, prezentat astăzi de către Guvern într-o formă finală, face parte și o modificare care nu a fost încă suficient discutată și de la care mulți nu știu la ce să se aștepte. Este vorba despre limitarea plăților făcute în numerar, atât între companii și clienții lor cât și în sistem B2B. Coaliția reduce plățile cash cu scopul de a limita evaziunile fiscale, totuși există o hibă, afirmă Elena Cristian, infrastructura bancară slab dezvoltată din întreaga țară.
Amendamentul îi vizează pe cei care fac cumpărături din magazinele de tip cash & carry, care vor putea să plătească în numerar în limita a 2.000 lei pe zi, de la 10.000 lei, cum prevedea legea din 2015. Consumatorul final deopotrivă, va fi afectat de această măsură pentru că „sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei”, după cum arată proiectul de lege pus astăzi la dispoziție de Parlament.
”În Crevedia, de exemplu, există o singură sucursală CEC care se închide la ora patru. Cumpărătorul nu are cum să meargă la bancă să depună banii pentru că majoritatea localităților din această țară nu au bancomate, în mediul rural nu prea există. Deci nu putem vorbi despre limitarea plăților cash într-o țară în care nu există o rețea bancară dezvoltată”, este de părere Elena Cristian.
Vorbind, în continuare, despre situația din mediul rural, Elena Cristian afirmă că această măsură nu este una viabilă, dacă luăm în calcul dotările magazinelor de la sate, unde destul de rar se poate plăti cu cardul. În consecință, din această schemă doar statul are de câștigat, având în vedere supraimpozitarea plăților prin aparatele POS.
”Guvernul își asumă dar ce își asumă, de fapt, unde sunt calculele și cifrele din spate și cum poate să rezolve această problemă pentru că în ziua pensiilor încă se fac cozi la bancomate, fiindcă oamenii nu pot plăti cu cardul, în localitățile lor nu există nici măcar POS-uri. Nu există infrastructura bancară necesară pentru ca un astfel de proiect de act normativ să funcționeze”, a conchis analistul economic.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată