Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

România are șanse mici pentru limitarea plăților în numerar: „Nu există infrastructura bancară necesară”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

România are șanse mici pentru limitarea plăților în numerar: „Nu există infrastructura bancară necesară”

Elena Cristian, analist economic, a discutat, în cadrul unei emisiuni TV, referitor la una din modificările fiscale propuse de Guvern, care vizează atât majoritatea companiilor cât și clienții acestora.

Din noul pachetul de măsuri fiscale, prezentat astăzi de către Guvern într-o formă finală, face parte și o modificare care nu a fost încă suficient discutată și de la care mulți nu știu la ce să se aștepte. Este vorba despre limitarea plăților făcute în numerar, atât între companii și clienții lor cât și în sistem B2B. Coaliția reduce plățile cash cu scopul de a limita evaziunile fiscale, totuși există o hibă, afirmă Elena Cristian, infrastructura bancară slab dezvoltată din întreaga țară.

Amendamentul îi vizează pe cei care fac cumpărături din magazinele de tip cash & carry, care vor putea să plătească în numerar în limita a 2.000 lei pe zi, de la 10.000 lei, cum prevedea legea din 2015. Consumatorul final deopotrivă, va fi afectat de această măsură pentru că „sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei”, după cum arată proiectul de lege pus astăzi la dispoziție de Parlament.

”În Crevedia, de exemplu, există o singură sucursală CEC care se închide la ora patru. Cumpărătorul nu are cum să meargă la bancă să depună banii pentru că majoritatea localităților din această țară nu au bancomate, în mediul rural nu prea există. Deci nu putem vorbi despre limitarea plăților cash într-o țară în care nu există o rețea bancară dezvoltată”, este de părere Elena Cristian.

Vorbind, în continuare, despre situația din mediul rural, Elena Cristian afirmă că această măsură nu este una viabilă, dacă luăm în calcul dotările magazinelor de la sate, unde destul de rar se poate plăti cu cardul. În consecință, din această schemă doar statul are de câștigat, având în vedere supraimpozitarea plăților prin aparatele POS.

”Guvernul își asumă dar ce își asumă, de fapt, unde sunt calculele și cifrele din spate și cum poate să rezolve această problemă pentru că în ziua pensiilor încă se fac cozi la bancomate, fiindcă oamenii nu pot plăti cu cardul, în localitățile lor nu există nici măcar POS-uri. Nu există infrastructura bancară necesară pentru ca un astfel de proiect de act normativ să funcționeze”, a conchis analistul economic.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Minivacanță de Paște 2024: Șase zile libere pentru români. Ce a anunțat Ministerul Muncii

Bogdan Ilea

Publicat

în

Minivacanță de Paște 2024: Șase zile libere pentru români. Ce a anunțat Ministerul Muncii Ministerul Muncii a oficializat că mini-vacanța de Paște va fi de 6 zile pentru români și în acest an. Această decizie a fost luată pentru a crea o „punte” între 1 mai și sărbătorile pascale. Citește și: Mesaje de Paste fericit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea