Rodica Andronescu: ”E poantă sau guvernul Ponta nu face mai nimic pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă?”
În ultimul comunicat al Biroul european de statistică, EUROSTAT se precizează că Romania a înregistrat o scădere economică de 1% in trimestrul al II-lea al anului 2014 față de primele trei luni ale aceluiasi an, aceasta fiind cea mai abruptă cădere a produsului intern brut din toate cele 28 de tari membre UE (ex. in trimestrul al doilea al anului 2014 comparativ cu primele trei luni, vecinii nostri din UE au înregistrat crestere: Ungaria cu +0,8%, iar Bulgaria a avut +0,5%,Polonia +0,6%, Letonia +1%, Lituania +0,7%, Estonia +0,5%, Slovacia +0,6.
Aceasta realitate va duce la scăderea locurilor de muncă și va accentua starea de sărăcie a populației. Intr-o țară cu un nivel de trai tot mai scăzut, în care, pe primul loc în topul dorințelor românilor este un loc de muncă, guvernul nu întreprinde nimic pentru ameliorarea acestei stări de fapt.
Concret, se mimează reforme, se organizează diferite cursuri de formare inițială sau reconversie profesională, la nivelul învățământului preuniversitar se stabilește un plan de școlarizare care, însă, nu răspunde imediat nevoilor angajatorilor de pe piața locală a muncii, prin urmare, rezultatele sunt nesemnificative. Să luăm doar un exemplu: se caută muncitori calificați în meseria de sudor – în județul Alba, pentru anul școlar următor, nu există nicio clasă de sudori. Și exemplele pot continua. Lipsește o strategie pe termen mediu si lung care să contribuie la crearea de noi locuri de muncă, să ducă la o îmbunătățire a nivelului de trai, la creșterea stimei de sine, la încredere în viitor.
În ultimul comunicat de presă al INS se precizează că în luna iunie 2014, rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost estimată la 7,1%,
La 31 iulie 2014, în judetul Alba, rata șomajului înregistrat (ANOFM) era de 5,61%, mai mare decât media pe țară, cu un total de 10.005 șomeri înregistrați, din care 41,45% femei.
De asemenea, din cei 10.005 șomeri înregistrați, 6763 sunt șomeri neindemnizați – ceea ce înseamnă că numărul celor care nu au găsit un loc de muncă în județ a crescut îngrijorător, în condițiile în care suntem într-o lună de vară, când există încă locuri de muncă sezoniere! Ce se va întâmpla la toamnă?
După tineri, cele mai afectate de șomaj rămân femeile, cu precădere cele din mediul rural, din cauza lipsei de educație, a mentalităților. Deși ne-am asumat valorile europene, printre care toleranța, egalitatea de șanse, în realitate, pentru femeile din mediul rural, în județul Alba mai sunt multe de făcut. În viitorul imediat, chiar în lunile următoare, câte dintre ele vor avea șansa găsirii unui loc de muncă pe piața locală a muncii sau vor putea să-și înceapă o afacere?
Dacă ne referim la tinerii absolvenți, lucrurile stau la fel de grav. Spre exemplificare, la AJOFM Alba se află înregistrați 547 de proaspăt absolvenți din care: 54 de absolvenți de învățământ superior, 96 de absolvenți de liceu teoretic,368 de absolvenți de liceu de specialitate, 5 absolvenți de școală postliceală, 17 absolvenți de învățământ special, școli special pentru persoane cu handicap, ș.a. Ce facem pentru ei? Ce ofertă de formare are județul Alba pentru ei? Ce șanse de ocupare au în viitorul imediat?
Ce facem cu programul european asumat și de Romania ”Garanție pentru tineret”? Câți tineri din județul Alba au fost înregistrați în baza națională de date – pe care ar trebui să o avem la această dată-pentru a-i orienta corect fie spre școală, fie spre un centru de formare, fie spre angajatori. Sunt întrebări încă fără răspuns și, din păcate, cred că după a doua sesiune a examenului de bacalaureat numărul tinerilor șomeri înregistrați va fi și mai mare.
Rodica ANDRONESCU, ACL Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
O stradă din cartierul Ampoi III din Municipiul Alba Iulia va fi asfaltată și modernizată. Valoarea investiției
O stradă din cartierul Ampoi III din Municipiul Alba Iulia va fi asfaltată și modernizată. Valoarea investiției Administrația Municipiului Alba Iulia a lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru proiectul „modernizare strada Humulești din Municipiul Alba Iulia”. Valoarea totală a investiției este de 934.927,41 lei, fără TVA. Potrivit documentației, obiectivul de investiții […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan