Robor la trei luni, a doua zi consecutivă de scădere. De ce a scăzut brusc indicele
Potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a României, indicele Robor la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la 3,36%.
Robor la trei luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Vineri, acesta a stagnat la 3,47%, iar luni a scăzut la 3,40%. Scăderea a continuat şi marţi, după ce luni, BNR a anunţat că a injectat în piaţă 10,5 miliarde de lei, cea mai mare operaţiune de tip repo din ultimii cinci ani şi jumătate, conform Digi24.
Lichiditatea atrasă de 11 bănci ar putea determina o diminuare a dobânzilor pe interbancar şi, astfel, o scădere a indicelui Robor, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la creditele populaţiei.”Este un deficit de lichiditate, iar dacă BNR oferă lichiditate la rata dobânzii cheie când situaţia în piaţă este de deficit, atunci probabil ratele de dobândă vor veni mai aproape de rata cheie”, a declarat pentru Profit.ro economistul şef al ING Bank România, Ciprian Dascălu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP
Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP Câştigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va creşte cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, scrie […]