Rămâi conectat

Ştirea zilei

Ritm bun la recensământul general agricol în judeţul Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ieri, 13 ianuarie, la sediul Direcţiei pentru Agricultură Judeţene Alba a avut loc o conferinţă de presă la care a participat Ana Topârceanu – director Direcţia Regională de Statistică Alba, iar gazdele au fost reprezentate de Ioan Stanciu – director, Corneliu Georgescu, Florin Ghilea – purtător de cuvânt. Tema centrală a discuţiilor a fost stadiul derulării în judeţul Alba a recensământului general agricol, care a început în 2 decembrie 2010 şi se desfăşoară la nivel naţional până în 31 ianuarie. Din spusele celor prezenţi a rezultat că această operaţiune este realizată la nivel judeţean de 747 de recenzori, 125 de recenzori-şefi şi 78 de coordonatori locali, câte unul în fiecare unitate administrativ-teritorială, care vor fi plătiţi pentru cel mult 20 de zile cu câte 50 de lei/zi, din bugetul Ministerului Agriculturii.
În judeţul Alba, până în 12 ianuarie 2011 s-au completat în total 97.875 de chestionare din totalul de 122.403, reprezentând 79,96 la sută, medie uşor inferioară celei pe ţară, care este de 82,77 la sută. Pe primele locuri se află judeţele Arad – 98,53 la sută, Braşov – 93,17 la sută, Vaslui – 92,80 la sută, iar pe ultimele, Sibiu – 74,69 la sută şi Iaşi – 75,76 la sută.
Având însă în vedere specificul judeţului Alba, directorul DRS Alba, Ana Topârceanu, a apreciat că ritmul de muncă este unul foarte bun, corect, judeţul nostru având cele mai multe sate – 656, următorul fiind Argeşul, cu 576 de sate, deci cu 80 mai puţine. Ea a explicat că în zona urbană există sectoare şi cu 200 de exploataţii agricole, iar la munte, deşi numărul exploataţiilor este de maxim 160, distanţa dintre acestea este mai mare comparativ cu cele de la oraş. Au existat şi cazuri în care recenzorii s-au confruntat iniţial cu refuzul unor cetăţeni de a permite desfăşurarea acestei operaţiuni, dar la insistenţele acestora, recensământul a avut în cele din urmă loc. Directoarea Ana Topârceanu a reamintit că amenda pentru obstrucţionarea efectuării recensământului este de 1.500 de lei. Rezultatele mai ţin însă şi de implicarea autorităţilor, de felul în care au promovat executarea recensământului agricol, de mobilizarea primarilor, etc.
În 13 din cele 78 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, procentul este mai mic nu doar faţă de media pe judeţ, ci chiar sub 70 la sută, iar cel mai prost stă Gârda de Sus, cu doar 58,47 la sută. Celalalte localităţi sunt: Alba Iulia – 65,14 la sută, Sebeş – 64,10 la sută, Câmpeni – 69,91 la sută, Arieşeni – 66,09 la sută, Cenade – 67,89 la sută, Ceru Băcăinţi – 63,57 la sută, Doştat – 64,73, Roşia de Secaş – 64,68 la sută, Roşia Montană – 63,70 la sută, Sohodol – 69,07 la sută şi Vinţu de Jos – 65,65 la sută.
La Ciugud, de exemplu, unde media este la nivelul celei judeţene, am stat de vorbă cu ciobanul Ilie Hulea, care i-a primit fără nicio reţinere pe recenzori. „M-au întrebat cât teren am, câte animale, ce specii, câţi lucrează din familie în agricultură, iar eu le-am răspuns cinstit, pentru că toată lumea ştie că am 500 de oi, 3 vaci, porci şi 28 de hectare de teren în comună, dar şi în Berghin. Toate sunt înscrise la APIA, la Registrul agricol, peste tot, că n-am nimic de ascuns. În afara celor doi copii care sunt elevi, unul la şcoala generală, la noi, la Ciugud, iar altul la Liceul nr. 1, la Alba, toţi lucrăm în agricultură, adică eu, soţia şi socrii. Să dea Dumnezeu să avem sănătate să ne putem ocupa în continuare”, a declarat Ilie Hulea. Iosif Muntean, proprietar de terenuri şi 60 de vaci din Şeuşa, a declarat că încă nu a venit comisia de recensământ la exploataţia lui, dar o va primi fără reţinere.
În schimb, în alte 15 comune recensământul general agricol se apropie de sfârşit, procentul de completare a formularelor depăşind 90 la sută, campioană fiind comuna Hopârta (primar Augustin Popa), cu 97,56 la sută. Pe lista fruntaşilor cu peste 95 la sută se mai află comune ca Fărău – 96,74 la sută, Scărişoara – 96,74 la sută, Unirea – 96,49 la sută, Valea Lungă – 95,23 la sută. În 21 de sectoare, recensământul s-a încheiat, iar directorul DRS Alba estimează că la nivelul întregului judeţ operaţiunea se va finaliza mai devreme decât termenul limită prevăzut, adică în jurul datei de 25 ianuarie. De altfel, raportările se fac de două ori pe săptămână, miercurea şi vinerea, astfel că situaţia se schimbă de la o centralizare la alta. Primele statistici legate de utilizarea sau neutilizarea terenului şi categoria de folosinţă: arabil, vii, livezi, etc. vor fi date publicităţii în luna aprilie. În privinţa efectivului de animale, ar putea exista necorelări din cauză că a fost adoptată procedura Uniunii Europene, potrivit căreia nu se mai numără efectivele de animale, ci se contabilizează numărul animalelor declarat de proprietar. La păsări, de exemplu, a devenit deja şablon formula „10 găini şi un cocoş”. De asemenea, pentru a şti cu exactitate ce suprafeţe de teren există la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale din judeţ şi cât este utilizată, acestea vor fi recenzate pe baza codului numeric personal, la persoanele fizice, şi pe codul fiscal, la persoanele juridice. Datele sunt confidenţiale şi nu vor fi utilizate pentru plata impozitului, aşa cum se tem unii dintre cetăţeni. Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | O localnică din Apuseni duce mai departe, cu migală și suflet, povestea unei așezări din Alba: Străicuța de Sălciua, tradiția care se păstrează, nu se fabrică

Ziarul Unirea

Publicat

în

O localnică din Apuseni duce mai departe, cu migală și suflet, povestea unei așezări din Alba: Străicuța de Sălciua, tradiția care se păstrează, nu se fabrică Ileana Bolog, o localnică de 59 de ani din Sălciua, duce mai departe tradiția așezării din Apuseni și țese străicuțe, specifice portului sălciuănesc. Născute din experiența și înțelepciunea de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea