Risc seismic 2025 în Alba: Cât de expuse sunt localitățile din județ la cutremure
Risc seismic 2025 în Alba: Cât de expuse sunt localitățile din județ la cutremure
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a lansat o hartă interactivă cu zonele vizate de risc seismic, care vine atât în sprijinul cetățenilor, cât și al autorităților locale pentru a accesa fonduri pentru consolidări.
Astfel orice autoritate locală, orice persoană fizică și oricine este interesat va putea să vadă dacă localitatea în care domiciliază este într-o zonă vizată de risc seismic și este, implicit, eligibilă în programele de consolidare de risc seismic ale Ministerului Dezvoltării.
Legea 112/2022 a introdus noi mecanisme privind procesul de evaluare a riscului seismic și în ceea ce privește posibilitatea de finanțare de către statul român a lucrărilor de consolidare.
Citește și: Închirierea locuințelor sau spațiilor în blocurile cu bulină roșie, interzisă: Proprietarii care încalcă legea riscă amenzi de până la 10.000 de lei
„Prima etapă este evaluarea vizuală rapidă a clădirilor. Legat de blocurile de locuințe, termenul final pentru autoritățile locale este 1 iunie 2026. Și aceste lucrări trebuiau să înceapă anul acesta, la 1 ianuarie 2025, pe clădiri publice. Termenul este expirat la 1 noiembrie 2024. Așteptăm autoritățile locale să încarce pe platforma digitală a Ministerului Dezvoltării rezultatul acestor evaluări vizuale rapide”, a declarat ministrul Cske Atilla.
Categorii de risc seismic
În prezent, sunt definite patru categorii de risc seismic: 1 și 2, care sunt considerate ca fiind periculoase, atât pentru viața oamenilor, cât și pentru eventuale pagube majore, respectiv 3 și 4 – categorii în care sunt incluse clădiri care se află într-o anumită siguranță legat de riscul seismic.
2.681 de UAT-uri, care reprezintă 80% din teritoriul țării, sunt eligibile pentru a fi finanțate în aceste programe derulate de Ministerul Dezvoltării. Sunt eligibile UAT-urile care au o valoare de vârf a accelerației terenului de cel puțin 0,15 G.
Localități din Alba eligibile pentru investiții anti-seismice
Și o serie de UAT-uri din Alba, în special din estul județului, sunt eligibile pentru investiții anti-seismice gestionate de Ministerul Dezvoltării.
Este vorba de comunele Cetatea de Baltă și Valea Lungă (cu o valoare de vârf a accelerației terenului de 0,20 G), respectiv municipiul Blaj, orașul Ocna Mureș și comunele Lunca Mureșului, Noșlac, Fărău, Hopârta, Lopadea Nouă, Șona, Jidvei, Sâncel, Bucerdea Grânoasă, Crăciunelu de Jos, Mihalț, Berghin, Ohaba, Roșia de Secaș, Cergău, Cenade, Doștat, Șpring, Gârbova de Sebeș și Șugag (cu o valoare de vârf a accelerației terenului de 0,15 G).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
Extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale în Răhău: Aviz de mediu solicitat APM Alba
Extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale în Răhău: Aviz de mediu solicitat APM Alba Primăria Sebeș a solicitat APM Alba aviz de mediu pentru proiectul care prevede extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale în Răhău. În localitatea Răhău există rețea de distribuție gaze naturale pe strada Principală, până la școala din localitate. Citește […]
FOTO | Constantin Olar, elev al Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebeș, premiul I la concursul de istorie „Spune povestea locului tau”
Constantin Olar, elev al Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebeș, premiul I la concursul de istorie „Spune povestea locului tău” Institutul de Istorie din Cluj-Napoca a găzduit etapa finală a Concursului de Istorie pentru liceeni „Spune povestea locului tău”. Concursul, aflat la cea de-a VIII-a ediție, a fost organizat de Asociația „PhiloHistoRiss” împreună cu Facultatea de […]
Proiect pentru edificarea unei hale industriale de peste 500 de metri pătrați în comuna Ciuruleasa: Aviz de mediu din partea APM Alba
Proiect pentru edificarea unei hale industriale de peste 500 de metri pătrați în comuna Ciuruleasa: Aviz de mediu din partea APM Alba Primăria Ciuruleasa a primit aviz de mediu pentru un proiectul care prevede construirea unei hale industriale destinată activităților de producție și depozitare. Terenul aferent investiției are o suprafață totală de 19.500 mp, iar […]