Rămâi conectat

Curier Județean

Risc mare de AVALANȘĂ la munte: Zeci de apeluri la Salvamont, dintre care 4 în Alba și 37 de persoane transportate la spital

Ziarul Unirea

Publicat

în

Risc mare de AVALANȘĂ la munte: Zeci de apeluri la Salvamont, dintre care 4 în Alba și 37 de persoane transportate la spital

Mai multe avertizări cod galben și portocaliu de viscol sunt în vigoare în aceste moment în România. Meteorologii avertizează că în mai multe zone muntoase este risc de avalanță.

În masivul Făgăraș este risc mare de producere de avalanșă, de grad 4, în munții Bucegi, Țarcu – Godeanu, Parâng – Șureanu, Rodnei, Călimani – Bistriței – Ceahlău este risc însemnat, de gradul 3. În schimb, în munții Vlădeasa – Muntele Mare riscul este moderat, de gradul 2.

În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național Salvamont s-au primit 82 apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor.

 • 15 apeluri pentru Salvamont Municipiul Brașov,
  9 apeluri pentru Salvamont Harghita,
  8 apeluri pentru Salvamont Bușteni,
  7 apeluri pentru Salvamont Lupeni,
  6 apeluri pentru Salvamont Predeal,
  6 apeluri pentru Salvamont Sibiu,
  4 apeluri pentru Salvamont Alba,
  4 apeluri pentru Salvamont Borșa,
  3 apeluri pentru Salvamont Mureș,
  3 apeluri pentru Salvamont Sinaia,
  3 apeluri pentru Salvamont Maramureș,
  3 apeluri pentru Salvamont Caraș Severin – Muntele Mic,
  2 apeluri pentru Salvamont Suceava,
  2 apeluri pentru Salvamont Neamț,
  2 apeluri pentru Salvamont Azuga,
  1 apel pentru Salvamont Petroșani,
  1 apel pentru Salvamont Cluj,
  1 apel pentru Salvamont Vrancea,
  1 apel pentru Salvamont Caraș Severin – Semenic,
  1 apel pentru Salvamont Gorj

În cazul acestor intervenții au fost salvate 81 persoane, dintre acestea 37 fiind predate Serviciului de Ambulanță sau SMURD pentru transport la spital. S-au mai primit 53 apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre diferite trasee turistice din zona montană și despre domeniile schiabile.

În intervalul 17.02.2023 ora 20 – 19.02.2023 ora 20 vremea va fi vântoasă și se va încălzi ușor. Cerul va fi mai mult noros și se vor semnala pe arii relativ extinse precipitații mixte în toate masivele, ninsori la peste 1700 m, dar trecător și la altitudini mai joase. În Carpații Meridionali și Occidentali temporar va ploua sub 1700 m, iar în cei Orientali temporar sub 1500 m.

Cantitățile de apă vor depăși local 25-30 l/mp, în special în Carpații Occidentali și Orientali, iar în Carpații Orientali vor depăși pe arii restrânse 50-60 l/mp, în special în grupele nordice, acolo unde și creșterile stratului de zăpadă din altitudine vor fi mai accentuate. Vântul va sufla intens în întreg intervalul, cu rafale de 70…90 km/h în majoritatea masivelor, iar în zonele înalte temporar cu 110…130 km/h, unde vor fi perioade cu viscol și transport de zăpadă. Trecător se va semnala ceață, asociată izolat și cu depuneri de chiciură.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VIDEO | Parada portului popular la ”Fiii Satului Oarda” 2024: Cântec, joc și voie bună la holde

Ziarul Unirea

Publicat

în

Parada portului popular la ”Fiii Satului Oarda” 2024: Cântec, joc și voie bună la holde Fiii Satului Oarda, ediția a II-a, a continuat în prima parte a zilei de duminică cu proiecția filmului ”Baladă din Munții Apuseni”, (bazat pe cântecele prof. Ioan Bocșa) și expoziția de  fotografie Oarda interbelică/ Expoziție album foto Bătrânii satului Oarda […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea