Rămâi conectat

Ştirea zilei

Risc mare de AVALANȘĂ în munții Șureanu, Parâng și Făgăraș. Zăpadă de aproape 3 metri la Bâlea Lac

Ziarul Unirea

Publicat

în

Risc mare de AVALANȘĂ în munții Șureanu, Parâng și Făgăraș. Zăpadă de aproape 3 metri la Bâlea Lac

Meteorologii au transmis avertizări de risc mare de avalanşă, la altitudini de peste 1800 de metri, în Munţii Făgăraș și Parâng-Șureanu.  La Bâlea Lac, în Munții Făgăraș, zăpadă are aproape 3 metri.

În celelalte masive muntoase riscul de avalanşă este însemnat, fiind cotat cu 3 pe o scară de la 1 la 5.

Potrivit buletinului nivometeorologic publicat de Administraţia Naţională de Meteorologie, până miercuri seară, la ora 21.00, este risc mare – 4 din 5 – de producere a unor avalanşe la altitudini de peste 1800 de metri în Munţii Făgăraș și Parâng-Șureanu.

„La peste 1800 m s-a depus prin acumulare în ultimele zile un strat consistent de zăpadă, ce depășește pe alocuri 50-60 cm, mai ales pe versanții nordici, peste stratul mai vechi, umezit și parțial înghețat în partea sa superioară pe fondul scăderii temperaturii. În profunzime regăsim straturi vechi, în general stabilizate. În apropierea crestelor se întâlnesc cornișe, iar pe văi și în zonele adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă. Va continua să ningă moderat. Pe pantele suficient de înclinate, zăpada recent depusă va putea aluneca în mod spontan peste cel vechi și compactat, ducând la declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, riscul declanșării fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe. În cazuri izolate se pot angrena și straturi mai vechi în avalanșe, iar acestea pot coborî și la altitudini de sub 1800 m. S-au înregistrat ninsori importante și sub 1800 m, iar stratul de zăpadă este mai consistent pe versanții nordici. Va continua să ningă, iar stratul va continua să crească și aici. Pe pantele mai înclinate, stratul recent depus și umezit va putea aluneca peste zăpada mai veche sau peste sol, ducând la declanșarea de avalanșe mici și medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări”, transmit meteorologii.

Risc de avalanşă însemnat – 3 din 5 – există şi în Masivul Bucegi, Ţarcu-Godeanu, Rodnei și Munții Călimani -Bistriței-Ceahlău.

Stratul de zăpadă măsura 267 cm la Bâlea-Lac, 158 cm la Vf. Omu, 138 cm la Vf. Țarcu, 15 cm la Cuntu, 40 cm la Păltiniș, 27 cm la Parâng, 25 cm la Predeal și 14 cm la Sinaia, 167 cm la Vf. Călimani, 82 cm la Vf. Iezer, 76 cm la Ceahlău-Toaca, 66 cm la Vf. Lăcăuți, 36 cm la Bucin, etc.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO: Accident MORTAL la Șard. Un bărbat a decedat, după ce s-a răsturnat cu un tractor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Accident MORTAL la Șard. Un bărbat a decedat, după ce s-a răsturnat cu un tractor Un accident mortal a avut loc sâmbătă seara la Șard. Un bărbat de 43 de ani a decedat după ce s-a răsturnat cu un tractor. Citește și: VIDEO | Accident MORTAL pe DN 75, la Muncelu: Două femei, de 87 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea