Rezultatele studiului realizat de SPEROMAX Alba: Majoritatea instituţiilor publice nu sunt accesibile pentru persoanele cu dizabilităţi
Timp de trei ani Asociaţia SM SPEROMAX Alba a derulat un studiu cu privire la accesibilitatea în instituţiile de interes public din Alba Iulia, aplicând chestionare de evaluare. Astăzi la Spitalul de Urgenţă Alba a avut loc o conferinţă de presă la care au participat realizatorii proiectului care au spus că după trei ani au ajuns să fie primiţi şi văzuţi mult mai bine, şi că într-adevăr au fost realizate anumite lucruri bune. Cu toate acestea realizatorii proiectului, susţin în urma aplicării a 110 chestionare, majoritatea instituţiilor publice nu sunt inaccesibile pentru persoanele cu dizabilităţi.
Studiul a fost îndreptat asupra beneficiarilor direcţi ai proiectului, şi a fost realizat de Asociaţia SM SPEROMAX Alba împreună cu studenţi ai Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, care au stabilit principalele nevoi ale persoanelor cu dificultăţi locomotorii.
Chestionarele au fost aplicate la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba cu sediul pe strada Bucureşti, iar în urma analizării datelor s-a descoperit că 80% dintre persoanele cu dizabilităţi consideră că este foarte important ca spaţiile de interes public să fie accesibilizate. În ceea ce priveşte implicarea societăţii în accesibilizarea instituţiilor publice persoanele chestionate consideră că în proporţie de 60% că acestea se implică în mică măsură. În ceea ce priveşte amenajarea şi adaptarea corectă a instituţiilor de interes public pentru persoanele cu dezabilităţi, cei intervievaţi au mărturisit în proporţie de 64,5% că acestea nu sunt amenajate corect. În concluzie realizatorii studiului susţin că există spaţii de interes public care sunt greu accesibile sau inaccesibile. Dragoş Zaharia, preşedintele SPEROMAX Alba Iulia susţine că va lucra în continuare la acest proiect şi îl va susţine an de an pentru ca mentalitatea şi acţiunile oamenilor să fie în concordanţă cu interesele tuturor.
„După trei ani de la vechiul studiu, am ajuns să fim primiţi si văzuţi foarte bine şi într-adevăr s-au făcut anumite lucruri, din păcate unele clădiri nu pot fi accesibilizate. Am văzut schimbări de atitudine şi foarte multe instituţii au venit spre noi şi nu a trebuit să mergem noi spre ele”, a spus în cadrul conferinţei de presă, sociologul Corina Muntean.
„Studiul nostru e unul micuţ dar e bun în România, mergem şi ridicam mingea la fileu autorităţilor. Ştim şi am văzut că în unele locuri este foarte greu de intervenit” a adăugat Dragoş Zaharia, preşedintele SPEROMAX Alba.
[nggallery id=563]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Premiul pentru tinerii antreprenori europeni 2025: Apelul pentru depunerea candidaturilor, lansat. Finaliștii primesc îndrumare personalizată în valoare de 20.000 de euro
Premiul pentru tinerii antreprenori europeni 2025: Apelul pentru depunerea candidaturilor, lansat. Finaliștii primesc îndrumare personalizată în valoare de 20.000 de euro Comisia Europeană a lansat luni, 20 ianuarie 2025, apelul la candidaturi pentru Premiul pentru tinerii antreprenori europeni, care are ca scop să promoveze inițiativele inovatoare ale tinerilor din întreaga Europă. Citește și: Interes crescut […]