Rămâi conectat

Actualitate

Rezultatele studiului realizat de SPEROMAX Alba: Majoritatea instituţiilor publice nu sunt accesibile pentru persoanele cu dizabilităţi

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Timp de trei ani Asociaţia SM SPEROMAX Alba a derulat un studiu cu privire la accesibilitatea în instituţiile de interes public din Alba Iulia, aplicând chestionare de evaluare. Astăzi la Spitalul de Urgenţă Alba a avut loc o conferinţă de presă la care au participat realizatorii proiectului care au spus că după trei ani au ajuns să fie primiţi şi văzuţi mult mai bine, şi că într-adevăr au fost realizate anumite lucruri bune. Cu toate acestea realizatorii proiectului, susţin în urma aplicării a 110 chestionare, majoritatea instituţiilor publice nu sunt inaccesibile pentru persoanele cu dizabilităţi.

Studiul a fost îndreptat asupra beneficiarilor direcţi ai proiectului, şi a fost realizat de Asociaţia SM SPEROMAX Alba împreună cu studenţi ai Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, care au stabilit principalele nevoi ale persoanelor cu dificultăţi locomotorii.

Chestionarele au fost aplicate la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba cu sediul pe strada Bucureşti, iar în urma analizării datelor s-a descoperit că 80% dintre persoanele cu dizabilităţi consideră că este foarte important ca spaţiile de interes public să fie accesibilizate. În ceea ce priveşte implicarea societăţii în accesibilizarea instituţiilor publice persoanele chestionate consideră că în proporţie de 60% că acestea se implică în mică măsură. În ceea ce priveşte amenajarea şi adaptarea corectă a instituţiilor de interes public pentru persoanele cu dezabilităţi, cei intervievaţi au mărturisit în proporţie de 64,5% că acestea nu sunt amenajate corect. În concluzie realizatorii studiului susţin că există spaţii de interes public care sunt greu accesibile sau inaccesibile. Dragoş Zaharia, preşedintele SPEROMAX Alba Iulia susţine că va lucra în continuare la acest proiect şi îl va susţine an de an pentru ca mentalitatea şi acţiunile oamenilor să fie în concordanţă cu interesele tuturor.

„După trei ani de la vechiul studiu, am ajuns să fim primiţi si văzuţi foarte bine şi într-adevăr s-au făcut anumite lucruri, din păcate unele clădiri nu pot fi accesibilizate. Am văzut schimbări de atitudine şi foarte multe instituţii au venit spre noi şi nu a trebuit să mergem noi spre ele”, a spus în cadrul conferinţei de presă, sociologul Corina Muntean.

„Studiul nostru e unul micuţ dar e bun în România, mergem şi ridicam mingea la fileu autorităţilor. Ştim şi am văzut că în unele locuri este foarte greu de intervenit” a adăugat Dragoş Zaharia, preşedintele SPEROMAX Alba.

[nggallery id=563]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea