Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

REZULTATE Bacalaureat 2023: Notele elevilor care au susținut examenul la sesiunea de vară, publicate astăzi

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

REZULTATE Bacalaureat 2023: Notele elevilor care au susținut examenul la sesiunea de vară, publicate astăzi

În cursul zilei de luni, 3 iulie, notele obținute de absolvenții clasei a 12-a la probele scrise desfășurate în perioada 26 – 29 iunie vor fi publicate în centrele de examen, dar și online, pe site-ul dedicat bacalaureat.edu.ro.

Citește și: Când se afișează rezultatele la BACALAUREAT 2023

Probele scrise din cadrul examenului național de bacalaureat, sesiunea de vară, au început luni, 26 iunie, cu Limba și literatura română.

Citește și: Cum se calculează media finală la Bacalaureat 2023: Ce se întâmplă dacă un elev obține 5,99

La subiectul I, absolvenții de liceu de la profilul real și tehnologic au avut un text la prima vedere de C. Călinescu, „Ion Creangă. Viața și opera”, pe baza căruia candidații au rezolvat mai multe exerciții, iar la subiectul al III-lea, elevii, atât de la real, cât și de la uman, au avut de redactat un eseu în care să prezinte particularitățile unui text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu. Au fost prezenți 118.384 de candidați dintr-un total de 121.257 înscriși, iar 28 de absolvenți de liceu au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Marți, 27 iunie, bacalaureatul a continuat cu proba obligatorie a profiului: Matematică sau Istorie. Potrivit ministerului Educației, la această probă s-a înregistrat o rată de participare de 96,7% (118.541 de candidați prezenți dintr-un total de 122.566 de candidați înscriși). Au absentat 4.003 candidați, iar 22 candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Aceștia din urmă nu vor mai putea participa la următoarele două sesiuni ale examenului.

Miercuri, 28 iunie, s-a desfășurat proba la alegere a profilului și specializării, în cadrul căreia candidaţii au putut opta pentru una dintre cele zece discipline prevăzute în metodologie: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare şi comunicare, Sociologie și Psihologie. La această probă nu s-au prezentat 3.870 de candidați, iar 19 candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Ultima probă scrisă, cea la Limba și literatura maternă, a avut loc joi, 29 iunie, și a fost susținută de elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale. Au participat 5.910 candidați din totalul celor 5.971 înscriși, rezultând o rată de participare de 99%.

Citește și: BACALAUREAT 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME din anii precedenți

Când se afișează rezultatele la Bac 2023, conform calendarului oficial

Conform calendarului, absolvenții clasei a 12-a vor afla rezultatele la bacalaureat, înainte de contestații, pe 3 iulie. Notele vor fi afișate în centrele de examen până la ora 12:00. Pentru fiecare candidat care a obţinut cel puţin nota 5 (cinci) la toate probele scrise de examen, se calculează media generală de bacalaureat ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la respectivele probe.

Examenul național de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:

  • au susţinut probele de evaluare a competenţelor
  • au susţinut toate probele scrise și au fost notați cel puțin cu 5 la fiecare dintre acestea, obținând cel puţin media 6 la probele scrise.

Comunicarea rezultatelor obținute la bacalaureat se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută de aceștia. Pentru comunicarea notelor obținute la examenul național de bacalaureat, înainte de etapa de depunere și soluționare a contestațiilor, comisiile din unitățile de învățământ/centrele de examen tipăresc lista rezultatelor examenului de bacalaureat care cuprinde: codul candidatului, unitatea de învățământ de proveniență, județul, promoția, forma de învățământ absolvită, specializarea, notele obținute la fiecare probă scrisă, media sau mențiunile „reușit” / „respins” / „neprezentat” / „eliminat din examen”, după caz.

Rezultatele finale vor fi publicate în data de 7 iulie. Comisiile din unitățile de învățământ / centre de examen tipăresc lista rezultatelor finale după contestații, ale candidaților anonimizați și o afișează, conform calendarului, cu semnătura președintelui și a secretarului comisiei din centrul de examen, la avizierul unității de învățământ și pe website-ul acesteia.

Rezultatele pot fi văzute online, pe edu.ro

Primele rezultate la Bac 2023 pot fi consultate și online, pe site-ul dedicat, bacalaureat.edu.ro. Lista de note va fi însoțită de coduri, în loc de nume și prenume. Astfel, doar cei care au un cod pot vedea nota din dreptul acestuia.

Măsura a fost adoptată în conformitate cu Regulamentului privind protecția persoanelor fizice, la solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Elevii vor putea depune contestație pe 3 iulie, între orele 12:00 și 18:00

În 3 iulie, când sunt afişate primele rezultate, se depun şi contestaţiile. Cei nemulţumiţi de notele primite pot solicita recorectarea lucrărilor, depunând contestaţiile în intrevalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

Acestea vor fi soluţionate între 4 şi 6 iulie 2023.

După încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele iniţiale. Dacă se observă o diferenţă mai mare de un punct, se numeşte o nouă comisie de evaluare, iar nota oferită de această a doua comisie va fi şi cea finală. Candidaţii care depun contestaţii completează şi semnează o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica nota iniţială prin creştere sau descreştere, după caz.

Nota obţinută în etapa de soluţionare a contestaţiilor este nota definitivă, indiferent de punctajul obţinut, în plus sau în minus, faţă de nota acordată în etapa de evaluare iniţială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă.

Candidații care promovează examenul de bacalaureat pot continua studiile în învățământul superior, în țară sau în străinătate, în conformitate cu condiţiile generale şi specifice stabilite în acest sens. În urma promovării examenului de bacalaureat, absolventului i se eliberează diplomă de bacalaureat. Absolvenţii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de bacalaureat au obţinut media 10 primesc diploma de merit.

Citește și: Bacalaureat 2023: Când începe sesiunea de toamnă. Calendarul complet al probelor

Ce urmează pentru cei care nu promovează Bacalaureatul

Elevii care nu au promovat examenul de bacalaureat se pot înscrie în sesiunile următoare. În cazul nepromovării, pot fi recunoscute în sesiunile următoare, la cerere, rezultatele la evaluările susţinute, respectiv rezultatele la probele scrise care au fost promovate cu cel puţin nota 5. Candidaţii au dreptul să susţină examenul de bacalaureat, fără taxă, de cel mult două ori. Astfel, Bacalaureat 2023 are şi o sesiune de toamnă, organizată pentru elevii care nu au promovat examenul în prima sesiune, dar și pentru cei care au promovat examenele de corigenţe.

Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2023:

17 – 24 iulie 2023: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
7 – 8 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
8 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
9 august 2023: Evaluarea competențelor digitale – proba D
10 – 11 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
16 august 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
17 august 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
18 august 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
21 august 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
25 august 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)
26 – 28 august 2023: Rezolvarea contestațiilor
29 august 2023: Afișarea rezultatelor finale

La examenul de Bacalaureat 2022, sesiunea de vară, rata de promovare a fost 73,3%. Au promovat cu 2.928 de candidați mai mult față de 2021, deși numărul celor înscriși a fost mai mic cu 7.211, rezultând o rată cumulată de promovare (înainte de contestații) de 73,3%, superioară cu 5,5% față de aceeași etapă de afișare din sesiunea iunie-iulie a anului 2021: 67,8%). 162 de candidați au încheiat probele scrise cu media 10.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote

Ziarul Unirea

Publicat

în

18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote La începutul secolului al XIX-lea, sub influența Revoluției Franceze și prin intermediul cuceririlor napoleoniene, se răspândesc în Europa noile concepții politice care propovăduiau dreptatea și egalitatea socială și dreptul la autodeterminare al popoarelor asuprite. Înfrângerea lui Napoleon la Waterloo, la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea