Rezoluţia Congresului Spiritualităţii Româneşti
(Ediţia a XV-a)
Cea de-a XV-a ediţie a Congresului Spiritualităţii Româneşti, desfăşurată la Alba Iulia în zilele de 28-29 noiembrie şi 1 decembrie 2011, a făcut un bilanţ al activităţii sale timp de 15 ani şi a analizat impactul pe care l-a avut asupra vieţii culturale a românilor de pretutindeni şi acţiunile de consolidare a unităţii lor. Ideea de forţă a acestei activităţi consecvente a fost stabilirea unor contacte, prin care să se realizeze o comunicare şi informare reciprocă privind problemele cu care se confruntă comunităţile româneşti şi propunerea unor soluţii de rezolvare a lor cu ajutorul Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni şi a unor instituţii guvernamentale, a unor organe ale administraţiei publice locale. S-a menţionat, în special, numărul impresionant de festivaluri, lansări de cărţi, instalări de busturi, simpozioane, gazete şi reviste editate, emisiuni radio şi TV, aniversări culturale şi multe altele.
Participanţii la Congres au constatat că şi în condiţiile de azi, de criză şi instabilitate politică din mai multe ţări, cu probleme economice grave, de o deosebită importanţă rămân acţiunile de promovare a valorilor naţionale, a personalităţilor remarcabile, a imaginii culturale a României. O semnificaţie aparte o au acţiunile comune de sărbătorire a Zilei Naţionale a României, pe care o concepem ca pe o zi naţională a tuturor românilor, Ziua Culturii Româneşti care se asociază zilei naşterii marelui Eminescu şi Ziua Limbii Române, adoptată şi ca sărbătoare consemnată în întreaga ţară. Sperăm că şi toate comunităţile româneşti o vor accepta ca atare.
Ţinând cont de meritele istorice deosebite ale oraşului Alba Iulia, gazdă în ultimul timp şi a manifestărilor noastre, susţinem ca Alba Iulia să fie desemnată capitală culturală europeană. Reiterăm necesitatea de instituţionalizare a Congresului nostru, despre care s-a vorbit şi la alte ediţii. Susţinem ideea românilor din Serbia de a instala un bust al lui Andrei Şaguna la Vârşeţ. Considerăm necesar să se acorde o deosebită atenţie aniversării a 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Rusia, analizei tuturor aspectelor acestui eveniment, care a marcat profund destinele românilor basarabeni din perspectiva actualităţii. Participanţii la Congres consideră o datorie sfântă a lor angajarea efectivă în dialogul valoric european şi universal şi continuarea activităţii lor în formele specifice deja încetăţenite şi consfinţite de practică.
Adoptată la Congresul Spiritualităţii Româneşti
(ediţia a XV-a)
Alba Iulia
30 noiembrie 2011
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]