Rămâi conectat

Ştirea zilei

Revocarea de urgenţă a şefilor fabricilor statului din Cugir

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Demiterea directorilor UM Cugir

Consiliul de Administraţie al Romarm Bucureşti a decis în şedinţa sa din 7 septembrie revocarea de urgenţă a celor trei mari şefi de la fabricile statului din Cugir. Astfel, administratorul special de la Fabrica de Arme şi Uzinele Mecanice Cugir, ing. Radu Roşian, pus să facă ordine, să coordoneze şi supravegheze activitatea de la cele două fabrici, să le eficientizeze şi să lichideze firmele căpuşă ce au prejudiciat uzinele statului, a înfiinţat el însuşi propria firmă, Rom Product, prin care intermedia contractele partenerilor străini cu firmele din Cugir. Mai mult decât atât, contracte ale unor parteneri tradiţionali ai UM Cugir, cum au fost firmele franceze din industria de automobile, au fost dirijate prin firma căpuşă proprie, Rom Product, spre firmele agreate de ing. Radu Roşian, astfel că firmele de stat au fost văduvite de contracte importante. Firma Rom Product este formată din Radu Roşian şi un calculator şi a făcut în primul semestru al anului un export de peste 300.000 de euro, în Franţa şi Elveţia, ceea ce înseamnă cam tot atâţia bani în buzunarul intermediarului, căci cheltuieli a avut doar cu… calculatorul nu şi cu producţia. În tot acest timp, când se ocupa din greu cu exportul, el încasa bani frumoşi ca administrator special la cele 2 firme de stat (cam 4500 de lei de la fiecare), ca director tehnic la Parcul Industrial Cugir (unde acţionar este tot statul prin Consiliul Judeţean), ca membru în CA la Star Transmission şi consilier local. Deşi avea 6 (şase) ţâţe de muls, marele om de afaceri se mai ocupa şi cu angajările (de unde lua, se pare câte 500 de euro/angajat) şi mai practica şi cămătăria, împrumutând bani întreprinzătorilor spre care dirija contractele şi comenzile venite până nu demult la UM Cugir, iar acum intermediate de firma căpuşă, Rom Product.

Dl Radu Roşian a reuşit astfel să îşi creeze şi un parc auto propriu, cu 2 BMW-uri (din care ultimul X5, achiziţionat cu 47.000 de euro) şi un Mercedes E Classe, cu geamuri fumurii, adica la fel de transparente ca şi afacerile cu comenzile preluate de la UM Cugir. Aşa că nu întâmplător a fost etichetat cu epitetul de „groful din Cugir”.
Directorul de la Fabrica de Arme, Horea Suciu, a fost şi el schimbat din funcţie pentru că mai mult lucra pentru administratorul special, trăgând cu tot armamentul din dotare şi din toate poziţiile pentru prosperitatea şefului său direct. În fine, directorul general de la UM Cugir, Nicolae Conţan, a intrat şi el, după chipul şi asemănarea administratorului special, în tot felul de afaceri necurate, astfel că împreună cu fratele său şi cu fiul său au prejudiciat statul cu peste 10 miliarde de lei vechi.
Revocarea celor trei şefi de fabrici a fost discutată şi aprobată şi de către şefii PDL-ului din Alba, care caută acum înlocuitori pentru directorii revocaţi. Să sperăm că se va face ordine şi pe linie politică (domnul Roşian fiind şi preşedintele PDL Cugir), dar mai ales economică şi mai ales că se va pune capăt jafului prin care, de 20 de ani, au trecut celebrele fabrici din Cugir, înglodate acum în datorii istorice, dar tot bune de muls de politicienii de toate culorile politice. Privatizarea lor însă se tot amână. Oare de ce? (C.A.R.)

O firmă, un om şi un calculator… produc, nu căpuşează!
*Opinia dlui Radu Roşian


Referitor la articolul „Directorii uzinelor din Cugir, la un pas de schimbarea din funcţie” ţin să vă informez următoarele:
1. În ceea ce priveşte situaţia de la Fabrica de Arme, vă redau din concluziile controlului efectuat de către reprezentanţii ministerului de finanţe în ceea ce priveşte relaţia dintre FAC şi fostele firme pe care eu le-am numit căpuşe:
„În aceeaşi perioadă, aceste societăţi au facturat către SC Fabrica de Arme SA prestări de servicii în valoare de 27.221.813 lei (fără TVA). Din valoarea totală facturată, suma de 20.497.132 lei a fost descărcată pe comenzile interne conform actelor adiţionale ca cheltuieli directe (pe repere) sau pe regie (comenzi de repere, SDV-uri), iar diferenţa facturată în plus în sumă de 6.724.681 lei (fără TVA) reprezintă: atât diferenţe dintre tariful conform actelor adiţionale şi tariful facturat, avansuri nedecontate, cât şi alte prestaţii, fără a exista comenzi pentru acestea, fiind descărcate pe cheltuieli de regie, natura acestora fiind prezentată mai sus. Centralizatorul cu valorile lansate în actele adiţionale, valorile lansate pe comenzi interne şi valorile facturate de societăţile prestatoare în perioada 2007-2010 este prezentată în Anexa nr. 40 de la pag. 313, respectiv Centralizatorul prestărilor de servicii în Anexa nr. 41 de la pag. 314. Pentru toate aceste servicii nu au existat comenzi ferme, cantităţile facturate (orele prestate sau Kilometri parcurşi) neputând fi cuantificate sau certificate de către beneficiar, neexistând situaţii de lucrări sau alte înscrisuri acceptate de beneficiari, prin care să fie cuantificat volumul, natura şi realitatea efectuării acestora, cea mai mare parte a acestor facturi fiind semnate de primire şi date în plata de către dl. Kudler Francisc –  fostul director general.”
Organ de control, ec. Cosmin OLTEAN, ec. Vasile DEAC, ec. Simona AITAI
Deci dacă aveţi cele mai mici cunoştinţe economic-financiare, vă daţi seama că s-au furat peste 67 miliarde lei.
2. Referitor la situaţia de la Uzina Mecanică Cugir SA , vă pot spune că este cel mai mare exportator al judeţului, are încărcare cu lucru, până inclusiv anul 2012. În anul 2009 cheltuiala la mia de lei producţie marfă era de peste 1300 lei, deci pierdere de peste 30%, şi erau 690 angajaţi. În primul semestru 2011, cheltuiala la mia de lei producţie marfă este de 888 lei, deci un profit din exploatare de circa 12%. Şi sunt aproape 1100 angajaţi. Alte date nu vă pot da , fiindcă din păcate sunt secrete. Oricum, doamnă dragă, semnatară a articolului, situaţia UMC este de departe cea mai bună din ultimii 20 ani.
3. Referitor la situaţia de la STAR TRANSMISSION, vă declar că în anul 2009, prin munca pe care am depus-o am avut un aport decisiv în rămânerea firmei şi extinderea fabricaţiei în oraşul Cugir. Probabil că nu ştiţi sau nu vreţi să ştiţi că eram în pericol ca STAR TRANSMISSION să se dezvolte în Slovenia sau Cehia. Oricum funcţia de la STAR TRANSMISSION puteaţi să n-o amintiţi deoarece munca pe care am depus-o şi pe care o depun în continuare este voluntară.
4. În ceea ce priveşte afacerile adiacente: sunt asociat unic la firma ROM PRODUCT SRL, firmă a cărei cifră de afaceri este realizată 100% din export produse civile, în Franţa şi Elveţia. Nu am făcut niciodată afaceri cu o firmă de stat, iar în primul semestru al anului 2011 am avut un export de peste 300.000 euro. Nu am avut niciodată datorii faţă de bugetele statului, furnizorii sunt plătiţi în avans şi am fost permanent pe locul 1 în topul firmelor în ultimii 3 ani. Spre tristeţea dvs. vă informez că firma este formată din mine şi un calculator, dar dau de lucru în colaborare la peste 30 de persoane lunar.
În ceea ce priveşte hotărârea liderilor PD-L Alba faţă de propria persoană, voi avea o întrevedere corectă şi lămuritoare în zilele următoare, pentru clarificarea situaţiei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Drumul național DN 74A, surpat în urma ploilor, la Cărpiniș: Trafic restricționat pe un singur sens, dirijat prin semafoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO Drumul național DN 74A, surpat în urma ploilor, la Cărpiniș: Trafic restricționat pe un singur sens, dirijat prin semafoare Drumul național DN 74A s-a surpat în urma ploilor pe o porțiune de aproximativ 100 de metri, pe raza localității Cărpiniș din comuna Roșia Monană. Circulația rutieră în zonă se desfășoară pe un singur sens, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea