Retrospectiva turului: Performanţa Ighiu – „2015, un an de referinţă şi de pus în ramă!” | interviu cu Adorian HIMCINSCHI, antrenorul nou-promovatei, clasate pe podiumul Seriei a 4-a din Liga a 3-a
Pentru Performanţa Ighiu, anul 2015, cu promovarea în premieră în eşalonul terţ şi poziţionarea la finele turului pe ultima treaptă a podiumului Seriei a 4-a Ligii a 3-a, din postura de debutantă, a însemnat o permanentă ridicare a ştachetei. Şi implicit rezultate remarcabile, un merit incontestabil avându-l antrenorul Adorian Himcinschi, cel care a pus piatra de temelie a acestor performanţe realizate de… Performanţa!
*Doar 3 eşecuri din 38 de meciuri!
– Domnule Himcinschi, cum aţi caracteriza anul 2015 în plan fotbalistic, din postura dumneavoastră de antrenor principal al Performanţei Ighiu, o revelaţie a fotbalului din judeţ? Şi afirmăm aceasta din prisma cifrelor, doar 3 înfrângeri în cele 38 de meciuri disputate, în Liga a IV-a, Cupa României, barajul de promovare sau Liga a 3-a.
– Sunt două momente de maximă importanţă în istoria clubului, pe care le-am trăit în mod fericit: promovarea în premieră în Liga a 3-a şi acest tur încheiat pe podium, cu şanse reale de a intra în lupta pentru promovare. Am realizat foarte multe şi putem spune, fără teama de a greşi, că anul 2015 este pentru fotbalul din Ighiu unul de referinţă, realmente de pus în ramă. În acest context, mă simt obligat să mulţumesc tuturor celor care şi-au adus aportul, începând de la jucători, colegilor din staff-ul tehnic fără de care nu aveam asemenea parcurs, conducerii administrative care ne-a creat condiţii pentru a face performanţă, sponsorilor şi oamenilor de suflet care ne-au fost alături şi au crezut în noi. Şi nu în ultimul rând se cuvin cuvinte frumoase la adresa primarului Traian Rusu, un mare iubitor al sportului, fără de care fotbalul nu ar fi existat la acest nivel în Ighiu. Pot să mă declar mulţumit de prima parte a campionatului, un parcurs peste aşteptări şi ca puncte realizate şi ca poziţionare. Startul a fost unul dificil, impactul cu Liga a 3-a ne-a dereglat oarecum, lucru evident mai ales pe teren propriu. Am crezut mereu în valoarea jucătorilor şi eram convins că rezultatele nu vor întârzia. Singrul lucru care-l aveam de făcut era să le insuflu jucătorilor sentimentul de încredere în valoarea şi potenţialul lor, mai ales că o parte semnificativă evoluaseră numai în Liga a IV-a.
– Să purcedem spre un alt aspect al discuţiei. Ce model de antrenor are Adorian Himcinschi, de la cine vă inspiraţi în muncă?
– În timpul carierei de antrenor am strâns informaţii şi date de la foarte mulţi antrenori cu care am avut privilegiul să lucrez ca şi fotbalist. Cred că am reuşit, încet, să-mi formez un stil propriu. Încerc să progresez mereu şi mă ajută foarte mult că am lucrat în Divizia A, cu o serie de antrenori precum Şunda, Falub sau Şliskovic, de la fiecare “prinzând” câte ceva. Şi pentru mine a fost unul dintre cele mai bune sezoane, comparabil cu cele cu Unirea în Liga 1, atât ca jucător, cât şi ca antrenor. Au fost foarte multe satisfacţii, în termen relativ scurt, dar încă nu am terminat… dorinţa de a face performanţă!
– Se poate spune implicit că aţi progresat în acelaşi timp cu Performanţa, trecând la un “level” superior. Să vă stârnesc cu o întrebare: dacă aţi avea o ofertă superioară financiar, de la un club mult mai bine cotat, aţi părăsi Performanţa?
– Este greu de răspuns, dar încerc. Acum cred că trebuie să-mi închei munca la Ighiu, pentru că suntem în mijlocul unui ciclu, dar în acelaşi timp nu pot anticipa ce-mi rezervă viitorul.
– Vă propun o analiză mai inedită, o caracterizare a câtorva dintre elevii dumneavoastră. Numele propuse de mine sunt R. Bodea, R. David, fraţii Ovidiu şi Silviu Turuş, în opinia mea „pilonii” formaţiei Performanţa.
– Portarul Roberto Bodea s-a dovedit un câştig incontestabil, efectiv a închis poarta. A fost mutarea verii pentru noi, am fost extrem de imspiraţi, venirea sa fiind un exemplu pozitiv, atât prin prestaţii şi modul cum s-a pregătit. Fraţii Ovidiu şi Silviu Turuş pot fi consideraţi sufletul echipei, coloana vertebrală. Sunt din Ighiu, se identifică cu Performanţa, sunt alt gen de exemple de urmat atât în teren cât şi în afara gazonului. Cei doi au demonstrat că atunci când te pregăteşti, eşti disciplinat şi pui suflet, şi mai ai şi calităţi, atunci niciun un nivel nu este de neatins. Să trecem şi la golgheterul Romică David, cu o “explozie” fulminantă la Ighiu. E un jucător care a progresat foarte mult într-un an, atât ca şi goluri marcate cât şi ca aport în teren. Cel mai elocvent exemplu în ceea ce-l priveşte este următorul: când a venit la echipă era nepregătit fizic şi se simţea epuizat după ce alerga 100 de metri în tempou. Acum, deja conduce grupa sa de alergări, deci progresul este evident. Acest copil are calităţi, l-am convins însă că avem de muncă, s-a angrenat la effort, iar acum culegem împreună roadele.
– Ţinând cont de faptul că activaţi în Liga a 3-a, cât a contat stabilitatea financiară a clubului şi faptul că fotbaliştii ighieni au evoluat pe prime atractive în acest tur?
– Stabilitatea financiară reprezintă un vector foarte important în viaţa oricărui club, deci şi la Performanţa Ighiu. Să răspund oarecum indirect: să nu uităm că reprezentăm o comună, care se bate fotbalistic cu echipe din oraşe precum Timişoara, Arad sau Hunedoara.
– Care au fost totuşi elementele negative ale acestui prim tur petrecut pe cea de-a treia scenă fotbalistică?
– Chiar dacă ne bucurăm pentru acest parcurs deosebit, trebuie să fim realişti şi să recunoaştem că în viaţa unei echipe de fotbal, deci şi la Ighiu sunt lucruri care nu au mers aşa cum trebuie, la parametrii doriţi. La startul turului, mental nu toţi aveam încredere că putem face o figură frumoasă şi asta s-a resimţit. Au fost şi cele trei penalty-uri ratate, cu Naţional Sebiş, Minerul Motru şi ASU Poli Timişoara, care dacă le fructificam, într-o altă circumstanţă, ne puteau duce în postura să iernăm pe locul întâi. Şi acum, când suntem pe locul al treilea la mijlocul campionatului, putem spune că mai avem nevoie de organizare la toate nivelurile, este loc de o evoluţie în toate planurile.
*A treia dintre toate promovatele!
– Tot statistic vorbind, la mijlocul stagiunii sunteţi a treia echipă în topul nou-promovatelor, ca şi clasare, fiind depăşiţi doar de Inter Olt Slatina (locul întâi în Seria a 3-a) şi Luceafărul Oradea (poziţia secundă în Seria a 5-a). De asemenea Performanţa este, alături de Industria Galda de Jos, cea mai prolifică echipă pe terenuri străine, cu 16 puncte strânse. Cum comentaţi, prin prisma returului?
– Sunt lucruri care ne bucură şi în acelaşi timp certifică munca depusă. În primăvară va fi o cu totul altă conjunctură, pentru că în toamnă eram priviţi ca şi o echipă nou-promovată. Acum lucrurile s-au schimbat fundamental, întrucât adversarii sunt avizaţi şi ne abordează din postura unei formaţii ce se bate sus, periculoasă oricând pentru orice adversar. Şi încă o idee, în Banat, unde fotbalul înseamnă mult, suntem deja luaţi în seamă şi priviţi cu seriozitate drept o candidată la Liga a 2-a.
– Clar, vă gândiţi la o a doua promovare consecutivă, de data aceasta în Liga a 2-a?
– Recunoaştem că visăm la asemenea performanţă. Dacă reuşim transferurile dorite, Circov, Cl. Oara, dar şi alţii, cu siguranţă că vom avea un cuvânt foarte greu de spus în ceea ce priveşte derularea ostilităţilor în lupta la vârf. Noi am pus cărămidă peste cărămidă, în timp, am treminat fundaţia, ştim unde suntem ce putem şi cât mai putem urca.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sport
VIDEO | CSM Unirea Alba Iulia, acuze dure după meciul cu CSU: Aspecte „externe” au influențat rezultatul. Memoriu împotriva „centralului”
CSM Unirea Alba Iulia, acuze dure după meciul cu CSU: Aspecte „externe” au influențat rezultatul. Memoriu împotriva „centralului” „Uneori, la fotbal, nu câștigă mereu cea mai bună echipă, asta pentru că aspecte „externe” pot influența rezultatul unui meci”, afirmă, într-o postare pe pagina de facebook a clubului, oficialii de la CSM Unirea Alba Iulia, cu […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum o zi
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba