Retrocedarea clădirii Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia a fost respinsă de ANRP
Comisia Specială de Retrocedare din subordinea Guvernului României a respins cererea depusă de Arhiepiscopia Romano Catolică din Alba Iulia privind retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum, pe motiv că nu s-a făcut dovada de proprietate asupra imobilului. Anunțul a fost făcut, miercuri, într-o conferință de presă, de către primarul municipiului, Mircea Hava.
El a precizat că decizia poate fi contestată în instanță și nu a dorit s-o comenteze însă a dat de înțeles că este firească având în vedere că ”și testamentul episcopului Batthyány este legat de faptul de a rămâne țării, nu cuiva anume”.
Reamintim că în luna septembrie 2015 Comisia din cadrul Autorității Naționale de Restituire a Proprietăților (ANRP) a respins ca neîntemeiată o altă cerere a Episcopiei Romano-Catolice din Alba Iulia – de retrocedare a manuscrisului Codex Aureus.
Ambele decizii confirmă precizările făcute de reprezentanții Bibliotecii Naționale a României, în luna iunie a acestui an, în urma unor articole publicate în presa națională, în care se spunea că manuscrisul Codex Aureus s-ar afla în posesia Ungariei. ”Aceste afirmaţii sunt complet eronate, manuscrisul fiind păstrat în continuare, în condiţii de prezervare şi securitate, în colecţiile Bibliotecii Batthyaneum, filială a Bibliotecii Naționale a României”, s-a arătat în comunicatul de presă. (Z.U.)
CITEȘTE ȘI: CEDO: Despăgubiri de 25.000 de euro pentru Arhiepiscopia Catolică din Alba Iulia
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 42 de minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii