Rețeta zilei de luni, 7 decembrie: Pilaf călugăresc, ca la Mănăstirea Căldărușani (rețete românești pe gustul tău)
În ciuda numelui său cu rădăcini otomane – pilaf, pilavi – mâncarea asta, mai ales cea călugărească, e demnă de orice caiet cu rețete românești.
Știu că v-ați fi dorit să fie și azi dezlegare la pește, dar uite că nu-i! Ba, chiar, unii spun că-n lunea care urmează unor astfel de zile, ar trebui să postim mai abitir! De-aceea vă recomand azi un preparat tradițional de post, pe care îl întâlniți atât în casele românilor (de la sat și de la oraș), cât și în mănăstiri. De altfel, eu de la o mănăstire am aflat rețete, de la Căldărușani, unde la vremea aceea (hăt, demult de tot!) șef al cuhniilor era părintele Dionisie.
Pentru un pilaf călugăresc, gătit cu toată priceperea unui monah, trebuie să ai la îndemână următoarele ingrediente: 10 linguri cu orez, 60 ml ulei (dacă e dezlegare la ulei!), două cepe, un morcov, un ardei gras, 3 dovlecei, sare, piper, verdeață, 3 roșii.
Înainte de orice, te speli pe mâini și pe față, apoi te rogi – ca să îți iasă bucatele gustoase. Apoi, ții seama de sfaturile părintelui Dionisie: …
Află detaliile de preparare a acestei rețete românești pe ANTENA SATELOR
foto: antenasatelor.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Sfânta Muceniță Iulia și Sfântul Mucenic Temistocle, prăznuiți în 21 decembrie de credincioși
Sfânta Muceniță Iulia și Sfântul Mucenic Temistocle sunt prăznuiți în 21 decembrie de credincioșii ortodocși. Sfânta Muceniţă Iuliana a trăit pe vremea împăratului Maximian. Era din Nicomidia, copila unor părinţi bogaţi. Părinţii au logodit-o cu un senator elin, cu numele Eleusie. Logodnicul voia să se facă nunta, dar sfânta n-a vrut, ci a zis: „Nu […]
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria și tradiția împodobirii bradului Împodobirea bradului de Crăciun este una dintre cele mai frumoase tradiții din lume. Dacă te întrebi de unde provine acest obicei, se pare că a fost preluat de la triburile germanice, însă în vremurile respective decorațiunile erau mult mai simple decât în […]
Tradiții și superstiții de Ignat, ziua în care sunt sacrificați porcii. Cum vor fi pedepsiți cei care muncesc în această zi
Tradiții și superstiții de Ignat, ziua în care sunt sacrificați porcii. Cum vor fi pedepsiți cei care muncesc în această zi În tradiția creștină românească, tăiatul porcului are o dată bine stabilită. Această zi este denumită Ignat, deoarece în calendarul creștin-ortodox, ziua coincide cu Sfântul Ignatie Teoforul Despre Sfântul Ignatie Teoforul prăznuit pe 20 decembrie […]