Rețeta zilei de luni, 7 decembrie: Pilaf călugăresc, ca la Mănăstirea Căldărușani (rețete românești pe gustul tău)
În ciuda numelui său cu rădăcini otomane – pilaf, pilavi – mâncarea asta, mai ales cea călugărească, e demnă de orice caiet cu rețete românești.
Știu că v-ați fi dorit să fie și azi dezlegare la pește, dar uite că nu-i! Ba, chiar, unii spun că-n lunea care urmează unor astfel de zile, ar trebui să postim mai abitir! De-aceea vă recomand azi un preparat tradițional de post, pe care îl întâlniți atât în casele românilor (de la sat și de la oraș), cât și în mănăstiri. De altfel, eu de la o mănăstire am aflat rețete, de la Căldărușani, unde la vremea aceea (hăt, demult de tot!) șef al cuhniilor era părintele Dionisie.
Pentru un pilaf călugăresc, gătit cu toată priceperea unui monah, trebuie să ai la îndemână următoarele ingrediente: 10 linguri cu orez, 60 ml ulei (dacă e dezlegare la ulei!), două cepe, un morcov, un ardei gras, 3 dovlecei, sare, piper, verdeață, 3 roșii.
Înainte de orice, te speli pe mâini și pe față, apoi te rogi – ca să îți iasă bucatele gustoase. Apoi, ții seama de sfaturile părintelui Dionisie: …
Află detaliile de preparare a acestei rețete românești pe ANTENA SATELOR
foto: antenasatelor.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
21 AUGUST – Ziua medicinei militare. În anul 1862, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat actul de înființare a corpului de ofițeri sanitari
21 AUGUST – Ziua medicinei militare. În anul 1862, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat actul de înființare a corpului de ofițeri sanitari Ziua medicinei militare se sărbătorește în fiecare an la 21 august, dată la care, în anul 1862, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat actul de înființare a corpului de ofițeri sanitari. Citeşte […]
Cosmin Matieș, antreprenor din Alba Iulia: Turismul fără HoReCa este doar o carcasă fără conținut
Cosmin Matieș: Turismul fără HoReCa este doar o carcasă fără conținut Ceea ce autoritățile par să ignore, tratând cu indiferență sau chiar cu dispreț, este faptul că HoReCa este oglinda unei comunități, oaspeții unui oraș se cazează, mănâncă și își petrec timpul în hoteluri, restaurante și cafenele. Fără servicii de calitate în acest domeniu, turismul […]
19 august: Ziua mondială a fotografiei Această zi marchează inventarea de către Louis Jacques Mande Daguerre (1787- 1851) şi Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) a procedeului de realizare a unei fotografii numit ”daghereotipie”. În 1826, Nicéphore Niépce a captat o fotografie cunoscută sub numele de ”View from the Window at Le Gras” printr-un proces numit “heliografie”, […]