Rămâi conectat

Ştirea zilei

Rețeauă feroviară metropolitană în Alba, proiect de anvergură în județ și parteneriat între CNCFR și administrațiile locale ale mai multor localități

Publicat

în

O conferință de presă a avut loc sâmbătă la sediul PNL Alba Iulia, la care au participat europarlamentarul Mircea Hava, viceprimarul cu atribuții de primar Paul Voicu, președintele CJ Ion Dumitrel, primarul municipiului Blaj Rotar Gheorghe, primarul municipiului Sebeș Dorin Nistor și primarul orașului Cugir Adrian Teban și Simion Crețu de la ADR.

Tema principală a întâlnirii a fost dezvoltarea unei rețele feroviare metropolitane în județul Alba, un proiect de anvergură la care se așteaptă să adere cele mai importante localități din județ.

Sursa de finanțare este Programul Operațional Transport. Prioritatea 6 – îmbunătățirea conectivității si mobilității urbane, durabilă și rezilientă în fața schimbărilor climatice prin creșterea calității serviciilor de transport pe calea ferată.

Electrica Furnizare Discount

Buget propus la data de 31 iulie 2020 este de 350 mii euro din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Proiectul prevede un parteneriatul între administrațiile locale Alba Iulia, Sebeș, Cugir, Blaj, Teiuș, Aiud, Ocna Mureș, Consiliul Județean Alba și Compania Națională Căile Ferate Române.

Motivația proiectului

-Necesitatea transportului ieftin, sigur și optimizat al forței de muncă între centrele urbane și ariile urbane funcționale ale acestora, cât mai aproape de platformele industriale locale sau de instituțiile publice și activitățile comerciale;

-Sprijinirea nevoilor de dezvoltare ale companiilor private autohtone și internaționale care activează în localitățile partenere. Cei mai mari și puternici angajatori ai județului Alba își desfășoară activitatea în localitățile propuse de parteneriat;

-Sprijinirea mobilității studenților și elevilor spre instituțiile de învățământ;

-Sprijinirea accesului populației din orașele mai mici și comunele învecinate la serviciile instituțiilor publice descentralizate, justiție, dar și a celor comerciale oferite de centrele urbane vizate, în special de municipiul Alba Iulia;

-Nevoia de achiziție de material rulant ecologic;

-Nevoia de înființarea și organizare a unui serviciu de transport public feroviar metropolitan integrabil cu transportul public local și județean-

-Nevoia de modernizare a gărilor și infrastructurii de mobilitate și dotări specifice acestora (peroane, săli de așteptare, mobilier, panouri de informare, dispozitive de semnalizare, comunicații digitale)

-Reducerea emisiilor de CO2

-Nevoia de integrare a acestui tip de transport cu transportul public local și județean de călători

-Facilitarea mobilității turiștilor care vizitează atracțiile turistice naturale și antropice din centrele urbane implicate și proximitatea acestora

Alte considerente care privesc utilitatea acestui proiect:

Conform Băncii Mondiale (2017) în Ziua Urbană Funcțională Alba Iulia există circa 15.000 de navetiști, adică circa 27% din populația ocupată actuală. ZUF Alba Iulia are peste 113.000 de locuitori, iar dacă adăugăm și zona Sebeș-Cugir, putem vorbi de o aglomerare urbană de peste 150.000 de locuitori, adică populația Sibiului, o masă critică atractivă pentru investiții, cu condiția planificării strategice și teritoriale unitare, mai ales în domeniul mobilității și a infrastructurii de afaceri.

Adiționarea ZUFurilor Aiud-Teiuș-Blaj-Ocna Mureș ar genera o masă demografică deservită crescută cu încă cel puțin încă 80.000 de locuitori.

Rata navetismului din ZUF Alba Iulia e una dintre cele mai mari din țară (locul V, după Pitești, Ploiești, Deva și Târgoviște), dar 3/4 dintre navetiști sunt muncitori în comerț, construcții și industrie (alimentară, auto).

ZUF Alba Iulia ocupă locul III la nivel național la cifra de afaceri per locuitor generată de sectorul privat, după București și Pitești și înaintea Clujului și Timișoarei.

Publicitate

Ştirea zilei

Recompartimentarea biroului Directiei de Venituri și renovarea sediului Serviciului Administrarea Activitatilor Domeniului Public: Licitația de aproape 250.000 de lei, lansată de Primăria Alba Iulia

Publicat

în

Recompartimentarea biroului Directiei de Venituri și renovarea sediului Serviciului Administrarea Activitatilor Domeniului Public: Licitația de aproape 250.000 de lei, lansată de Primăria Alba Iulia

Primăria municipiului Alba Iulia a lansat vineri, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru lucrări, în cadrul proiectelor „Recompartimentare birou Directia de Venituri” și „Reparatii interioare sediu Serviciul Administrarea Activitatilor Domeniului Public”. Valoarea totală estimată a investiției este de 246.000 lei, fără TVA.

LOTUL I
Descrierea lucrărilor:

– se vor executa lucrări de reparaţii in vederea măririi suprafeţei unu birou prin montarea unui perete structural tip cortina (aproximativ 67 mp) din profile AL cu sticla termorezistenta , cu bariera termica , inclusiv usa de acces ( 0.9 m / 2.1 m ), iar la partea superioara a peretelui cortina se vor crea 4 ochiuri de geam oscilobatante cu dimensiunea 1,14 m / 0, 5 ml , întrucât personalul acestei direcţii are contact direct cu publicul si datorita Stării de alerta instituita la nivel naţional.

Electrica Furnizare Discount
Peretele cortina va avea următoarele caracteristici:

– partea vizibila a profilului din interior : 55 mm
– rezistenta la incarcare la vânt – proiecţie incarcata + 2KN/ml
– permeabilitate la apa : 750
– permebilitate la aer : clasa 4
– izolare fonica 32 dB – 47 dB
– izolare termica : UF de la 3.7 W/mp K

LOTUL II
Descrierea lucrărilor:
Se vor executa reparaţii interioare datorita fluxului de persoane si a uzurii morale următoarele lucrări :

– înlocuire tamplarie exterioara din PVC ( ferestre – profil cu 6 camere , diametru de 76 mm , Uv = 0.73 W / (mpK) si feronerie cu minim 15 000 de cicluri)

– înlocuire tamplarie exterioara din Al (usi – diametru 73 mm , Ud = 0.86 W/mpK , feronerie cu minim 15000 de cicluri )

– înlocuire tamplarie interioara Al (usi – diametru 50 mm , feronerie cu minim 15000 de cicluri )

– finisaje (glet,zugrăveli )

– pardoseli (gresie , parchet laminat)

– instalaţii sanitare

– instalaţii electrice

Citește mai mult

Ştirea zilei

RADARE de WEEKEND în Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 23-25 octombrie 2021

Publicat

în

RADARE de WEEKEND în Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 23-25 octombrie 2021

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 23-25 octombrie 2021. Conducătorii auto sunt sfătuiți să circule cu atenție și în limitele vitezei legale, dacă este neaparat nevoie să o facă, dacă nu, sunt rugați să respecte restricțiile de circulație impuse de autorități.

Amplasarea radarelor în perioada 23-25.10.2021

Electrica Furnizare Discount

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7 Săliştea –– Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir – strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac

Citește mai mult

Ştirea zilei

Fără permis și cu o motocicletă neînmatriculată, un tânăr din Alba a lovit o femeie și a fugit de la locul faptei: Ce a decis instanța

Publicat

în

Fără permis și cu o motocicletă neînmatriculată, un tânăr din Alba a lovit o femeie și a fugit de la locul faptei: Ce a decis instanța

După 3 ani, un tânăr în vârstă de 22 de ani, din comuna Bistra, a fost condamnat la 2 ani și 7 luni de închisoare cu suspendare, după ce a lovit o femeie de 30 de ani cu motocicleta neînmatriculată pe care o conducea fără să dețină permis categoria A. În plus acesta a părăsit locul accidentului.

La data de 26 octombrie 2018, în jurul orei 13.25, poliţiştii din Cîmpeni au fost sesizaţi, prin 112, cu privire la faptul că o persoană a fost victima unui accident rutier produs de un motociclist care a părăsit locul evenimentului.

Din primele cercetări efectuate de poliţiştii deplasaţi la faţa locului a rezultat că o femeie de 30 de ani, din comuna Bistra, în timp ce circula pe marginea drumului naţional 75, deplasându-se spre localitatea Hudricești, a fost acroşată de o motocicletă al cărui conducător şi-a continuat drumul.

Electrica Furnizare Discount

În urma accidentului, femeia a suferit leziuni la nivelul unui picior şi a fost transportată la spital.

Ulterior, în urma verificărilor efectuate, poliţiştii l-au identificat pe motociclist, un tânăr de 19 ani la momentul comiterii infracțiunii, din comuna Bistra, care a condus motocicleta fără să deţină permis de conducere corespunzător categoriei din care face parte autovehiculul şi fără ca aceasta să fie înmatriculată sau înregistrată în circulație.

În urma accidentului persoana vătămată a suferit leziuni corporale vindecabile în 100 – 105 zile de îngrijiri medicale.

În cadrul judecății, inculpatul a recunoscut în totalitate săvârșirea faptelor așa cum a fost reținute în rechizitoriu și a solicitat ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale și a înscrisurilor prezentate, cerere admisă de către instanță.

Victimei accidentului i-au fost acordate de către Judecătoria Câmpeni daune morale în valoare de 21.000 de euro.

Hotărârea nu este definitivă, aceasta putând fi contestată în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii pentru procuror, inculpat, părțile civile și partea responsabilă civilmente.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare