Rămâi conectat

Editorial

Restructurare şi optimizare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

S-a mai încheiat, iată, o rundă de  evaluare a evoluţiei economiei româneşti de către  misiunea  FMI în România, condusă de Jeffrey Franks. Concluziile nu sunt rele, dar nici prea bune. Aşa cum a declarat  preşedintele Traian Băsescu, în urma întâlnirii cu membrii delegaţiei FMI, economia românească pare a fi pe direcţia bună, indicatorii economici arătând o ieşire tehnică din recesiune, nu din criză, adică economia nu mai scade. „O creştere estimată de 0,4 – 0,6 la sută în trimestrul I al acestui an faţă de acelaşi trimestru al anului trecut ne îndreptăţeşte să spunem că, tehnic, România a ieşit din recesiune, dar nu şi din criză” – a spus preşedintele. Ca atare, domnia sa a concluzionat că „există motive de optimism, dar că nu avem dreptul la <<lipsa de prudenţă>>, deoarece situaţia internaţională nu ne permite să spunem că am trecut pe creştere economică, astfel că poate începe veselia!”. Tot domnia sa a mai subliniat că obiectivul  major pentru anul 2011 îl reprezintă optimizarea funcţionării companiilor de stat, naţionale şi locale, atrăgând atenţia la modul cel mai serios asupra faptului că „marii boieri” ai companiilor de stat care înregistrează cele mai mari datorii la bugetul consolidat al statului trebuie să plece şi să lase locul unor manageri români sau chiar de peste hotare, care sunt mai bine pregătiţi şi vor reforma din temelii aceste societăţi de stat, ce reprezintă „găurile negre” ale economiei româneşti.
În scenariul de bază, FMI estimează o creştere economică în acest an de 1,5 la sută. Însă atât reprezentanţii Guvernului cât şi Fondul nu exclud continuarea recesiunii şi în 2011, într-un scenariu mai pesimist. Pentru  ca economia  României să meargă pe drumul cel bun, şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat că a căzut de comun acord cu autorităţile române asupra  câtorva probleme esenţiale în acest sens. În primul rând este vorba despre faptul că acele companii de stat care sunt ineficiente sau slab capitalizate şi care nu fac faţă economiei trebuie restructurate. Restructurarea va privi cu precădere companiile energetice şi cele din transporturi. Astfel, urmează ca, în acest an, din portofoliul companiilor energetice precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz şi Transgaz să fie vândute pachete semnificative de acţiuni, în vreme ce pentru marile companii de stat managementul ar urma să fie unul privat, selecţia urmând să se facă la nivel internaţional. Totodată, preţul la gazele naturale va  fi liberalizat în etape, până în 2013 în cazul companiilor de stat şi din 2013 până în 2015  pentru populaţie. În această perioadă, Guvernul urmează să definească mai precis şi să se alinieze regulilor europene care definesc consumatorii casnici şi categoriile de populaţie îndreptăţite să primească subvenţii. Şeful misiunii FMI a mai atras atenţia asupra faptului că România riscă să returneze 1,5 miliarde de euro dacă unele proiecte UE nu sunt finalizate în acest an. După cum se ştie, ultimele programe cu fondurile europene de preaderare – PHARE, ISPA şi SAPARD sunt prevăzute să se încheie în acest an. Pe fondurile postaderare (fonduri structurale), România a absorbit în patru ani de la integrare doar aproximativ 10 la sută din totalul fondurilor acordate pentru exerciţiul financiar 2007 – 2013, care sunt de  19,6 miliarde de euro. Franks a apreciat în acest sens că proiectele care au şanse mici de reuşită trebuie abandonate, iar eforturile să fie canalizate înspre domeniile şi proiectele  în care absorbţia creşte foarte rapid.
În final mai amintim faptul că noul acord „de tip preventiv”, încheiat de ţara noastră cu FMI la sfârşitul lunii martie a.c., pentru o perioadă de doi ani, are o valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro). Acordul va fi însoţit de un sprijin preventiv de 1,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de  400 de milioane de euro de la Banca Mondială, iar aceşti bani ar urma să fie traşi numai în caz de strictă necesitate, respectiv al unei situaţii internaţionale economice deosebite. Ce va fi vom vedea…
Tinu MATEŞ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea