Actualitate
Restanțierii la energie electrică și gaze vor putea fi debranșați. Guvernul pregătește abrogarea prin OUG a prevederii valabile în starea de alertă
Restanțierii la energie electrică și gaze vor putea fi debranșați. Guvernul pregătește abrogarea prin OUG a prevederii valabile în starea de alertă
Se pregătește abrogarea legii privind interzicerea tăierii curentului și gazelor pentru restanțieri. Decizia ar putea fi luată în cadrul ședinței de Guvern de joi.
Guvernul pregătește abrogarea, printr-o ordonanță de urgență, a prevederii legale prin care a fost interzisă deconectarea sau debranșarea consumatorilor de energie electrică și gaze naturale pe perioada stării de alertă.
Decizia vine într-un context în care industria de profil a acumulat restanțe la plata facturilor de consum în valoare de aproape un sfert de miliard de lei. Astfel, un proiect de OUG elaborat de către Ministerul Energiei prevede ca interdicția deconectării sau debranșării clienților finali de energie și gaze să fie eliminată de la data intrării în vigoare a ordonanței.
“Pe perioada stării de alertă, operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situația în care este incident un motiv de debranșare/deconectare, amână efectuarea acestei operațiuni până la încetarea stării de alertă“, stipulează OUG nr. 70/2020, în vigoare din 15 mai 2020.
Ministerul afirmă că, pe o perioadă de circa un an în care a fost aplicată, interdicția deconectării a generat dificultăți în relațiile comerciale din sectorul energiei electrice și al gazelor naturale, potrivit unui document guvernamental.
“Deși amânarea debranșărilor/deconectărilor prevăzută la art.72, alin.(1) din Ordonanța de Urgență nr. 70/2020 vizează expres doar operatorii de transport și operatorii de distribuție, impactul acestei reglementări se răsfrânge cu prioritate asupra furnizorilor de energie electrică și de gaze naturale, aceștia ajungând în imposibilitatea de a acționa pentru încasarea contravalorii energiei electrice sau a gazelor naturale furnizate“, se afirmă în document.
Acesta citează date provenite de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) și Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din România (ACUE), potrivit cărora numărul clienților finali casnici și non-casnici de energie electrică și gaze naturale care nu au achitat contravaloarea consumului de energie electrică și/sau de gaze naturale înregistrat în perioada vizată a ajuns la circa 209.000, cu un cuantum al debitelor restante de circa 249 milioane lei la sfârșitul lunii mai 2021.
La acest moment, în total, există aproape 9 milioane de consumatori casnici și peste 330.000 de consumatori noncasnici de curent electric. În conformitate cu legislația în vigoare, deconectarea/debranșarea de la alimentarea cu energie electrică și gaze naturale pe perioada stării de alertă nu poate fi realizată indiferent de motivul pentru care s-ar fi realizat. De asemenea, nu pot fi deconectați nici măcar clienții finali care au solicitat expres acest lucru.
“Este avută în vedere și includerea unei perioade de tranziție de 90 de zile, în timpul căreia clienții finali care au beneficiat de prevederile art. 72, alin (1) ale Ordonanței de Urgență nr. 70/2020 nu pot fi deconectați pentru debitele restante aferente perioadei de aplicabilitate a respectivelor prevederi, aceștia având posibilitatea să identifice, împreună cu prestatorii de servicii din domeniile energie electrică și/sau gaze naturale și în funcție de situația proprie, soluții pentru achitarea debitelor restante“, mai stipulează sursa citată.
sursa: Forbes.ro
Actualitate
A PLOUAT cu sancțiuni, pe drumurile din Alba: Zeci de permise de conducere au fost reținute și 13 șoferi s-au ales cu dosar penal, în urma unei acțiuni
A PLOUAT cu sancțiuni, pe drumurile din Alba: Zeci de permise de conducere au fost reținute și 13 șoferi s-au ales cu dosar penal, în urma unei acțiuni
În perioada 20 – 26 martie 2023, Serviciul Rutier Alba a organizat, pe raza întregului județ, o acțiune ce a avut ca scop creșterea gradului de siguranță rutieră și depistarea și sancționarea participanților la traficul rutier care nu respectă normele legale privind circulația pe drumurile publice.
La acțiune, polițiștii rutieri din județ au fost sprijiniți de polițiștii de ordine publică cu atribuții pe linie de poliție rutieră.
În această perioadă, au fost aplicate 653 de sancțiuni contravenționale la O.U.G. 195 din 2002 privind circulația pe drumurile publice, din care 506 pentru depășirea limitei legale de viteză, 87 pietonilor care nu au respectat regulile privind traversarea sau circulația pe drumurile publice, 53 bicicliștilor și 7 pentru conducere sub influența alcoolului.
Totodată, au fost reținute 34 de permise de conducere și au fost constatate 13 infracțiuni la regimul rutier.
Actualitate
Fenomene meteo extreme în România: Când vom scăpa de valul de aer polar
Fenomene meteo extreme în România: Când vom scăpa de valul de aer polar
Iarna nu s-a făcut total nevăzută încă, în România. Frigul a revenit, iar la munte, pe culmi, va fi viscol puternic. De joi, scăpăm de valul de aer polar, meteorologii anunțând că temperaturile încep să crească ușor.
Valorile termice vor continua să scadă, astfel încât vremea va deveni rece pentru această dată, cu temperaturi maxime cuprinse între 2 și 12 grade Celsius și minime între minus 7 și 3 grade Celsius.
România, lovită de fenomene extreme. Când scăpăm de valul de aer polar
„Cerul va fi temporar noros și se vor semnala precipitații slabe -ninsori la munte, mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare) local în vest, centru și nord și sub formă de ploaie și trecător lapoviță și măzăriche pe arii restrânse în celelalte zone. Local și temporar, pe parcursul zilei și în prima parte a nopții, vântul va prezenta intensificări în cea mai mare parte a țării, cu viteze de 50-65 km/h și izolat peste 70-75 km/h, însă în Carpații Meridionali, de Curbură și în Munții Apuseni, la altitudini de peste 1500 m vor fi rafale de 120-140 km/h, viscol puternic și vizibilitate foarte scăzută, iar în Carpații Meridionali la altitudini de peste 1800 m se vor depăși 140 km/h. Noaptea local se va produce brumă și îngheț la sol”, anunță Administrația Națională de meteorologie (ANM).
În București, vremea se va răci semnificativ, astfel că valorile termice se vor situa sub cele caracteristice pentru sfârșitul lunii martie. Cerul va fi mai mult noros și doar trecător va ploua slab. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă va fi cuprinsă între 9 și 11 grade Celsius, iar cea minimă se va încadra între minus 3 și zero grade. Spre sfârșitul intervalului vor fi condiții de brumă.
Vremea rea cuprinde toată țara
Miercuri, vremea va fi mult mai rece decât ar fi normal pentru această dată. Cerul va avea înnorări temporare, ziua în jumătatea de est pe alocuri vor fi precipitații slabe mixte, iar noaptea în sud-vest izolat se vor semnala mai ales ploi. La munte pe arii restrânse va mai ninge slab.
Vântul va avea intensificări la munte, mai susținute pe crestele Carpaților Meridionali, dar temporar și în zonele joase de relief, cu viteze mai mari în nord-est, centru și sud-vest. Temperaturile maxime se vor încadra între minus 1 grad în estul Transilvaniei și 9-11 grade Celsius în regiunile sudice, iar cele minime vor fi cuprinse între minus 7 și 3 grade Celsius, mai coborâte în depresiunile Carpaților Orientali, până în jurul a minus 10 grade Celsius. În a doua parte a nopții, local se va produce brumă și îngheț la sol.
Și în Capitală tot foarte frig se anunță. Cerul va fi temporar noros și probabilitatea de ploaie redusă. Vântul va prezenta intensificări pe parcursul zilei, apoi va slăbi în intensitate. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 8 grade Celsius, iar cea minimă se va situa între minus 4 și minus 1 grad Celsius. Noaptea vor fi condiții de brumă.
Maxime de 15 grade Celsius, joi
De joi, 30 martie, vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel că valorile termice, în marea lor majoritate, vor fi apropiate de cele normale la sfârșitul lunii martie, totuși dimineața va fi rece. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 7 și 15 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 0 și 6 grade Celsius, ușor mai ridicate în regiunile vestice.
Actualitate
INFOTRAFIC: Un transport agabaritic de 85 tone tranzitează miercuri după-masa autostrada A1, dinspre Sibiu spre Vama Nădlac. Va fi însoțit pe traseu de poliție
INFOTRAFIC: Un transport agabaritic de 85 tone tranzitează miercuri după-masa autostrada A1, dinspre Sibiu spre Vama Nădlac. Va fi însoțit pe traseu de poliție
Un transport agabaritic tranzitează marți după-masa, 28 martie 2023, autostrada A1, dinspre Sibiu spre Vama Nădlac.
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, în această după-amiază, începând cu ora 16.00, se va desfășura un transport agabaritic pe ruta Sibiu – Autostrada A1 – Holdea – DN 68A – Autostrada A1 – PTF Nădlac II.
Transportul este format dintr-un camion cu masa de 85,2 tone, urmând să fie însoțit pe traseul precizat de echipaje de poliție rutieră
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
Mesaje de Florii 2023. Idei de SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise prietenilor, rudelor şi colegilor care îşi sărbătoresc onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
Mesaje de Florii 2023. FELICITĂRI și URĂRI în Duminica Floriilor pentru apropiați, rude și cunoștințe
-
Actualitateacum 15 ore
Atenție la falșii angajați ai băncilor: Poliția avertizează asupra unei fraude în mediul online
-
Ştirea zileiacum 19 ore
DEFINITIVAT 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME pe discipline, publicate de Ministerul Educației
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
FOTO| Albaiulianca Palcău Ioana, sărbătorită la venerabila vârstă de 103 ani de familie și apropiați
-
Ştirea zileiacum 17 ore
EXCLUSIV| Hotelul „Cetate” din Alba Iulia ar putea fi cumpărat de Universitatea „1 Decembrie 1918”! Cât valorează imobilul și ce destinație ar putea avea pentru UAB