Ziarul Unirea

REPLICĂ: ”Garda de Mediu respectă și aplică legea” – Răspuns la articolul ” Exploziv! Execuţie la comanda şefului din Bucureşti pusă în aplicare de un comisar de la Garda de Mediu Alba”

Referitor la articolul publicat în ziarul Unirea, ediţia on-line din data de 06.07.2015 cu titlul „Exploziv! Execuţie la comanda şefului din Bucureşti pusă în aplicare de un comisar de la Garda de Mediu Alba”, Gărzii Naţionale de Mediu – Serviciul Comisariatul Judeţean Alba ne-a transmis următorul punct de vedere:

garda nationala de mediu”În primele zile ale lunii ianuarie 2015 la GNM-SCJ Alba a fost înregistrată o sesizare, redirecţionată de la GNM-Comisariatul General Bucureşti, formulată împotriva unei persoane juridice din Alba Iulia, cu rezoluţie din partea D-lui Director David „ROG SOLUŢIONARE” (ATENŢIE LA COMPETENŢELE L. 359/2004 ART. 172 ŞI ART. 41 ), legea 359/2004 fiind invocată în cuprinsul petiţiei. Articolele indicate de domnul director se referă la competenţele GNM în aplicarea Legii nr. 359/2004 privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum şi la autorizarea funcţionării persoanelor juridice.

ELIT

Pentru verificarea aspectelor semnalate în sesizare, GNM-SCJ Alba a întreprins în limitele competenţelor conferite de lege şi cu respectarea procedurilor de inspecţie şi control aprobate prin Ordinul nr. 256/2014 următoarele:

– Pregătirea controlului la societatea în cauză prin solicitarea de informaţii de la ORC Alba şi APM Alba, prin adrese scrise.

– Verificare în teren (punct de lucru din Sebeş închis, sediul social din Alba Iulia închis).

ADEZIUNE PLUS ALBA

– Convocarea agentului economic reclamat în vederea verificării documentelor relevante privind înfiinţarea şi activitatea acestuia. În acest sens, arătăm faptul că documentele i-au fost solicitate în mod oficial, prin adrese scrise, transmise prin poştă cu confirmare de primire în două locaţii (sediul social al firmei de unde plicurile ne-au fost returnate) şi o adresă „de corespondenţă” indicată de reprezentantul societăţii. Fotocopia publicată este de fapt o ciornă întocmită de comisar care nu i-a fost comunicată firmei!.

În fapt, au fost expediate de la sediul GNM-SCJ Alba şi primite de către societate 4 PATRU INVITAŢII cu nr. 267/23.02.2015, nr. 506/31.03.2015, nr. 618/21.04.2015, nr. 719/05.05.2015. La primele două convocări reprezentantul societăţii nu s-a prezentat, solicitând reprogramare pentru diverse motive (plecare din ţară, prezenţa în instanţă). În urma celei de-a treia invitaţii, în data de 04.05.2015, societatea, prin reprezentant legal, s-a prezentat la sediul instituţiei noastre, însă cu numai trei documente din cele cerute şi acestea incomplete (prima filă), aspecte consemnate în Nota de constatare nr. 25/04.05.2015. Acest act de control a fost semnat cu obiecţiuni: „se vor prezenta toate documentele solicitate la dispoziţia GNM după ce ni se va comunica temeiul legal în baza căruia ni se solicită aceste documente”.

La aceeaşi dată, la secretariatul GNM-SCJ Alba ,societatea în cauză a depus Adresa cu nr. 24/04.05.2015 prin care solicită instituţiei noastre să răspundă la 6 întrebări referitoare la obiectul controlului, temeiurile legale şi conţinutul sesizării îndreptate împotriva sa. GNM-SCJ Alba a răspuns în termenul legal acestei solicitări ( prin Adresa nr. 703/05.05.2015). Cu toate că la această dată – 04.05.2015, societatea era pasibilă de sancţionare pentru refuzul prezentării actelor solicitate, în speranţa definitivării acestui caz şi dând dovadă de indulgenţă, GNM-SCJ Alba a emis cea de-a PATRA INVITAŢIE prin care firma din Alba Iulia a fost convocată încă o dată cu documente relevante privind activitatea sa în data de 25.05.2015.

Societatea s-a prezentat prin reprezentant legal la data stabilită, însă a refuzat din nou să pună la dispoziţia GNM documentele solicitate întrucât a depus în aceeaşi zi o nouă adresă la secretariatul GNM-SCJ Alba (la fel ca în data de 4 mai 2015), singura diferenţă fiind numărul întrebărilor – de această dată 18 întrebări). S-a întocmit Nota de constatare nr. 27/25.05.2015 prin care s-au consemnat: prezentarea a două documente din cele 7 ŞAPTE tipuri de înscrisuri solicitate, obiecţiunile reprezentantului legal al firmei, precizându-se că nu s-au aplicat sancţiuni la data întocmirii Notei.

Mai arătăm faptul că, în mod eronat, se afirmă că „în ambele Note de constatare comisarul a scris că firma pe care o administrez a încălcat legea fără să fi verificat în prealabil niciun document al societăţii sau să fi efectuat o acţiune de control în teren”. În realitate, în actele de control s-a consemnat că inspecţia avea ca obiect verificarea aspectelor semnalate în SESIZARE: „referitor la faptul că societatea a desfăşurat activităţi în perioada 04.09.2012 – 31.10.2014 fără a avea obiectele de activitate corespunzătoare activităţilor pe care le defăşura autorizate, astfel încălcând legea nr. 359/2004., NICIDECUM NU REPREZINTĂ CONSTATAREA şi REZOLUŢIA COMISARILOR.

În concluzie, după aproximativ 5 LUNI de corespondenţă şi verificări, deplasări în teren, după 4 INVITAŢII EMISE CĂTRE AGENTUL ECONOMIC RECLAMAT, DOUĂ REPROGRAMĂRI ACORDATE ACESTUIA, DOUĂ RĂSPUNSURI SCRISE LA ÎNTREBĂRILE FIRMEI, s-a întocmit la data de 24 iunie 2015 procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei prin care firma din Alba a fost sancţionată cu amendă în cuantumul MINIM prevăzut de legiuitor, în temeiul art. 96, alin. 3 pct. 5 din OUG nr. 195/2005 pentru refuzul repetat de a pune la dispoziţia GNM documentele relevante privind înfiinţarea şi activitatea societăţii. De asemenea, GNM-SCJ Alba i-a comunicat agentului economic prin poştă împreună cu actul sancţionator şi răspunsul la cele 18 întrebări din adresa nr. 26/25.05.2015 referitoare la obiectul controlului, competenţele GNM, etc.

În fapt, nici în prezent aspectele semnalate prin sesizare nu au putut fi verificate tocmai datorită relei-credinţe manifestate de agentul economic în cauză, a refuzului de a prezenta documentele solicitate.

Având în vedere aspectele mai sus menţionate, confirmate de înscrisurile întocmite în acest caz, considerăm că în speţă nu subzistă niciun abuz din partea Gărzii de Mediu, comisarul din cadrul GNM-SCJ Alba nu a acţionat la comanda superiorilor, dimpotrivă s-au respectat întrutotul competenţele şi procedurile de control în vigoare”.

COMISAR ŞEF, Ing. HĂLĂLAI DĂNUŢ EMIL

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

TRAGEDIE în Alba Iulia: O persoană, găsită DECEDATĂ la o ad 13 metri, într-o fântână din Micești

Pompierii din Alba Iulia au intervenit marți, în jurul orei 22.40, pentru extragerea unei persoane căzute într-o fântână, în municipiul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

19 Comentarii

robocop 13 iulie 2015 at 8:13

pai si „comanda” sefului este lege…nu?:)

rusine unirea 13 iulie 2015 at 8:38

Ziar respectabil UNIREA asta…

Lucu 13 iulie 2015 at 9:01

Se pare ca(informatia deocamdata este dintr-o singura sursa) Garda de mediu din Alba este unul dintre cei care, prin controalele repetate cu rost si fara rost, franeaza executarea lucrarilor de la tronsonele 1 si 2 ale autostrazii Sebes-Turda. Un alt „franar”,poate cel mai mare, este Inspectoratul in constructii.Pe langa acestia se mai adauga fel de fel de „binevoitori” care se dau de ceasul mortii de dragul respectarii legilor.
De ce credeti ca cei care lucreaza la tronsoanele 3 si 4( si mai ales 4)au un ritm alert al constructiei? Pentru ca lucreaza pe teritoriul jud Cluj!

Ghita 13 iulie 2015 at 10:52

Garda de mediu, si Inspectoratul de Calitate in Constructii, respecta „legea” in litera ei! Toata lumea este egala in fata legii, dar mai exista unii, care „sunt mai egali, decat ceilalti”!

Gheo 13 iulie 2015 at 9:50

Parole, parole…agentia de MEDIUM platită din taxa de 3% si 16 % recoltată de la rom âni care adună deseurile in loc sa le platiți voi sporuri de toxicitate; gunoaiele sunt angajate la stat slugarind pe stapânii de sclavi, adică functionari publici cu simbrie buna pentru obediență…pe cand o salubrizare la instituțile statului unde e spurcaciune peste tot …

cucu 13 iulie 2015 at 9:51

Corb la Corb nu isi scoate ochii. Asa functioneaza treburile in Romania.

popa 13 iulie 2015 at 10:12

Bravo domnule Halalai.S-au invatat pdlistii si pnlistii sa faca ce vor in judet pentru ca aveau pile la garda si la toate i stitutiile statului.Bine ati facut ca ati amendat daca ati considerat ca nu sa respectat legea.Doar cu parul se poate face ordine la noi la romani!!!!

cititor 13 iulie 2015 at 13:43

Garda de mediu aplica și respecta legea. Da.
Uitati-va cu ce sume minore amendează kronospanul. La mica înțelegere. Și lucrează în continuare. Plătesc și poluează.
Șeful gărzii de mediu, frate cu primarul din Teiuș. Interesant, nu?
Comisarul Stoia, dar afara de pe la politia comunitara și băgat de un om politic la garda de mediu. Sa aibă și el o paine, ca are omul credit de la banca.
Și exemplele pot continua.
Ei respecta și aplica legea. Legea e ordinul șefului de la București pentru ei.
Și mai sunt multe exemple și în alte instituții.
Speram sa ii salubrizeze Dna pe toți.
Sau Cel de Sus.

pilu 13 iulie 2015 at 15:28

Pai cum sa nu respecte ordinul de la Bucuresti ca astia de aici sunt pulbere de des..(pardon,prosti ) ce sunt.
In alta ordine de idei daca ce spune in raspuns Halalai este adevarat, mai trebuie beliti si smecherii ca paraciosul asta, si ca asta sunt multi.

Virgil 13 iulie 2015 at 14:51

În toate instituțiile publice sunt angajați pe relații și interese politice. Ce ne miram?
Normal ca se dau amenzi la comanda când deranjezi. Miroase a mușamalizare deja.

Mița 13 iulie 2015 at 15:03

Virgile ce vrei sa spui ca aștia e NISIMȚITORI ,sa-ți fie rușine !

daniel 13 iulie 2015 at 19:46

spgarii

radu 13 iulie 2015 at 23:30

pina cind mai rabdam noi cei din Sebes pe spagarul de
la garda demediu….
mergeti la Teius sa vedeti ce casa de bugetar are

mario 14 iulie 2015 at 0:31

degeaba mergem la teius sa vedem casa spagarului de la garda de mediu, ca DNA doarme. Poate se trezesc intr-un final.
E PSD la putere. sunt ei pe cai acum,,,,,,si cand mai esti si frate cu primarul,,,,,
Bun a fost Basescu ,,,,,
Pe astia nu-i mai satura dumnezeu de spagi si functii,,,,fac abuzuri cu firmele private , in loc sa-i sustina,,,,, dar nu, ei amendeaza si inchid tot dupa cum li se cere ,,,,,,
sunt curios sa vad cand se va ocupa DNA de ei,,,, daca se va ocupa ,,,,

popa 14 iulie 2015 at 6:46

Mare nesimtita esti tu radu tu…..Daca vrei sa sti casa lui Danut a fost gata inainte de a fi la mediu cit despre spalatul la vagoane nu am ce sa zic….

PSD 14 iulie 2015 at 8:19

Primarul PSD al oraşului Teiuş, din judeţul Alba, FRATELE COMISARULUI ȘEF HALALAI de la Garda de Mediu Alba, este cercetat pentru conflict de interese administrativ şi penal după ce a încheiat zece contracte cu o societate comercială la care a fost asociat, director general şi administrator.

Conflictul de interese nu este singura încurcătură a primarului Mirel Vasile Hălălai cu instituţiile de control. La începutul anului, Curtea de Conturi descoperea un prejudiciu de 220.000 de lei la Primăria Teiuş, după ce administraţia locală a plătit bani către patru firme la care edilul, arhitectul şef al oraşului şi doi consilieri locali aveau interes personal de natură patrimonială.

Asa ca nu va mai mirați de sistem și de ” Garda de Mediu Alba respecta și aplica legea „.
Legea lor.

dorel 14 iulie 2015 at 11:12

Adriana draga te maninca tare…

LIPICI 14 iulie 2015 at 13:41

Ce mai circul :-)))
Ala ii da în gat pe ăștia ca dau amenzi la comanda cu ordine scrise, iar ăștia de la Mediu răspund ca ei aplica legea și sunt corecți :-)))
Șpăgarii ăștia de la Mediu iau de prosti pe toată lumea, falsifica și scrisul ăluia de la București :-))) doar sa își scape pielea
Ce mai instituție de doi lei, ca și ala care ii conduce și a făcut facultăți ca Prâslea în poveste :-)))
Nu au pic de rușine

xxl 14 iulie 2015 at 18:59

Poate va verifica Garda de mediu de unde vine in oras mirosul sau putoarea, greu de suportat dinspre Paclisa, cumva de la grajdurile Transavia? Rabdare avem dar cat mai suportam atata mizerie?

Comentariile sunt oprite