Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Remedii naturiste pentru tratarea oboselii cronice

Publicat

în

Întâlnit tot mai frecvent, cu manifestări din cele mai variate, sindromul de oboseală cronică se poate trata cu remedii naturiste, la îndemâna oricui. Totuși, nu trebuie ignorat faptul că poate indica existența unor afecţiuni mai mult sau mai puţin severe, iar dacă simptomele persistă, e necesar consultul unui medic specialist.

oboseala cronicaSindromul de oboseală se poate manifesta printr-o serie de semne şi simptome nespecifice: palpitaţii; atacuri de panică; tulburări digestive (dispepsie, balonări, lipsa poftei de mâncare); tulburări psihoemoţionale: lipsa poftei de viaţă, stări depresive, anxietate, indispoziţie, irascibilitate; slăbiciune fizică; anemie; tulburări de somn: somnolenta în timpul zilei, insomnie; dureri de cap; dificultăţi de concentrare; diminuarea randamentului fizic şi intelectual; tulburări de dinamică sexuală; susceptibilitate crescută la infecţiile sezoniere (cel mai frecvent respiratorii); constipaţie.

Tratamente naturiste pentru oboseala cronică

Cura cu argilă

Cura cu argilă este un remediu excelent pentru o multitudine de afecţiuni, precum diabetul, hipertensiunea, ulcerul gastric, colitele, gastritele, infecţiile renale. Cura cu argila prin proprietăţile sale detoxifiante, ajuta la revigorarea întregului organism, alungând stările de oboseală şi epuizare.

Electrica Furnizare Discount

Apa de argilă se prepară dintr-o jumătate de pahar de apă plată (150 ml), la care se adăuga o linguriţă de argila (în jur de 7g). Se lasa să stea de seară până dimineaţa.

În primele şapte zile, se bea înainte de fiecare masă cu 20-30 de minute, numai apă de argila. Apoi, se consuma tot conţinutul paharului, amestecând apă cu argila, înainte de a bea.

Acest tratament durează încă 14 zile, cura cu argila fiind în total de 21 de zile. Apoi, tratamentul se poate continua cu 10 zile în fiecare lună, timp de 6 luni.

Alimentaţia sănătoasă

Alimentaţia modernă, săracă în crudităţi lasa urme nedorite asupra sănătăţii, fiind una din cauzele favorizante ale oboselii cronice.

legumefructePentru învingerea oboselii cornice se recomandă o perioadă în care se exclud: dulciurile, cafeaua, alcoolul, tutunul, alimentele pe bază de făină albă, mezelurile şi carnea de orice fel, conservele.

Se introduc 5 porţii de fructe şi legume crude pe zi, circa o jumătate de kilogram. În acest fel organismul primind vitamin, minerale şi cele 25-30 g de fibre alimentare necesare zilnic, pentru a se putea forma bolul fecal, care stimulează peristaltismul gastro-intestinal şi eliminarea toxinelor.

Fibrele au şi rolul de a împiedica o bună parte din absorbţia colesterolului, reducând nivelul colesterolului “rău” din sânge.

Contactul cu natura

Aerul curat, apă, razele soarelui sunt remedii din natură, mai calmante şi mai relaxante decât orice medicament.

Omul modern s-a îndepărtat foarte mult de natură, iar “oboseala” trece de îndată ce acesta revine de unde “ a plecat”.

O plimbare în natură, mersul desculţ pe iarbă, priveliştea unui răsărit sau a unui apus în mijlocul naturii ne poate reîncărca “bateriile” pentru mult timp.

Mişcarea

Mişcarea – mai ales în aer liber – are un efect pozitiv asupra stării noastre de spirit.

Lumina soarelui blochează secreţia de melatonină şi stabilizează valorile dopaminei şi serotoninei, hormonii care ne creează o stare de bine.

Miere cu scorţişoară

Studiile au arătat că persoanele de vârsta a treia care consumă miere şi scorţişoară în părţi egale au mai multă vitalitate.

O jumătate de lingura de miere se pune într-un pahar cu apă, se presara cu pudră de scorţişoară şi se consuma zilnic, dimineaţă sau atunci când vioiciunea organismului scade.

Masaj cu oţet de mere

Masajul cu oţet de mere, eventual aromatizat cu 1-2 picături de ulei esenţial de levănţică sau rozmarin, face minuni în alungarea stării de oboseală şi surmenaj intelectual.

masajMasajul se face pe întregul corp, cu mişcări ascendente, în¬sistandu-se asupra umerilor, a cefei, a toracelui şi a frunţii.

Suc de orz verde

Sucul de orz verde este un elixir pentru sănătate, recomandat în toate stările de surmenaj, epuizare, oboseala cronică, stres sau convalescenţă.

Este un remediu bogat în minerale şi enzime detoxifiante. Se găseşte sub formă de pudră, în magazinele naturiste sau se poate prepara în casă, dacă se pune orz la încolţit.

Seminţele de orz se înmoaie în apă timp de 24h, apoi se pun în ghivece cu pământ. Când planta ajunge la 15-20 cm, se taie şi se prepară sucul de orz, prin adăugare de apă, într-un blender.

Sucul de orz verde este foarte bogat în superoxid dismutaza, o enzimă cu rol major în eliminarea radicalilor liberi din organism, prin aceasta având efecte deosebite în vindecarea bolilor, revitalizarea organismului şi încetinirea proceselor de îmbătrânire.

Se administrează 3 x 50 ml/zi, 20 zile/lună, 1-2 luni.

Ceaiuri anti-stres

Anumite plante pot fi folosite pentru a elimina oboseala, datorită efectului lor depurativ şi calmant: trifoi roşu, coada-calului, coada-şoricelului, mătase de porumb, cozi de cireşe, frunze de mesteacăn, mentă, cicoare, sunătoare, păducel, valeriană, busuioc.

ceai

Tinctura de rozmarin

Tinctura de rozmarin are o acţiune tonică asupra sistemului nervos şi cardiac, fiind şi un excelent reechilibrant al compartimentului emoţional şi afectiv; Se administrează 60 picături/zi, cu puţină apă sau ceai, 20 zile pe lună, 1-2 luni.

Bitterul suedez

Bitterul suedez are efect tonic şi reglator asupra sistemului nervos, este dezintoxicant, stimulator şi reglator al funcţiilor digestive, hepatice şi renale. Se administrează 3 x 30-60 picături/zi, înaintea meselor, 20 zile/lună, 1-2 luni.

Polenul de albine

Polen de albine este un aliment-medicament. Se administrează 1 lingura dimineaţa, înainte de masă, 20 zile/lună, 1-2 luni.

Este foarte util pentru persoanele care desfăşoară munca intelectuală, deoarece scade fenomenele de oboseală, reduce efectele stresului, diminuează depresia psiho-emotionala.

Polenul conţine majoritatea vitaminelor şi mineralelor necesare bunei funcţionări a organismului: vitaminele A, D, E, K, complexul B, fier, calciu, zinc, magneziu, seleniu, fosfor.

Ginko biloba

Un studiu realizat în Germania, pe mai mulţi pacienţi cu depresie cronică, a pus în evidenţă o îmbunătăţire semnificativă a stării psihomentale a acestora, după tratamentul cu extract de ginko biloba, timp de 8 săptămâni.

Borş

Consumul unui pahar de borş este un remediu rapid pentru revigorarea organismului şi a sistemului nervos. Ingredientele de bază ale borşului, taratele de grâu, conţin tot complexul de vitamine B, vitale pentru sănătatea sistemului nervos.

Suc de ţelina şi morcov

Oboseala cronică devine o amintire, dacă se ţine o cură de câteva săptămâni cu o combinaţie din jumătate de pahar de suc obţinut din frunze de ţelina şi o jumătate de pahar de suc de morcov.

suc morcovi

Sucul se bea pe stomacul gol şi are efecte tonice nervoase, ajuta la reglarea activităţii glandelor suprarenale (responsabile de secreţia hormonilor de stres), îmbunătăţeşte reacţia organismului la suprasolicitarea fizică şi psihică.

Mentă

Mentă este un remediu naturist pentru epuizare şi oboseala cronică, având influenţe benefice asupra sistemului nervos.

Se recomandă inhalaţii, masaje, băi cu ulei esenţial de mentă (sau eucalipt, lavanda), consumul de infuzie combinată de mentă.

NU UITAȚI! Oboseala cronică poate fi un simptom nespecific al unor afecţiuni mai mult sau mai puţin severe: lipsa de calciu şi magneziu; lipsa de vitamine din complexul B; intoleranţă la gluten; Hepatită (B, C); neoplazii; limfoame şi leucemii.

Surs: garbo.ro

Publicitate

Opinii - Comentarii

Unirea cea mică de la 1859, un prim pas spre Marea Unire de la 1918

Publicat

în

Mica Unire sau Unirea cea mică de la 1859, unirea Moldovei cu Ţara Românească, realizată şi reformele lui Alexandru Ioan Cuza au pus bazele României moderne şi au constituit un prim pas pentru Marea Unire de la 1918.

Unirea Principatelor Române sau Unirea cea Mică sub Alexandru Ioan  Cuza  a fost un proces care a început în 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. În anul 1848 s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

La 1 ianuarie 1848, domnitorul muntean Gheorghe Bibescu face primul pas spre unirea Principatelor, desființând Vama din Focșani, care era cel mai important punct vamal între cele două țări.

Citește și: Reformele lui Alexandru Ioan Cuza și Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859

Unirea cea Mica - 24 ianuarie 1859Ideea Unirii Moldovei și a Țării Românești, avansată încă din secolul al XVIII-lea a devenit, după războiul Crimeii (1853 – 1856) o temă de prim plan a dezbaterii politice, atât în cele două Principate, cât și pe plan internațional. Situația externă se arăta favorabilă.

Electrica Furnizare Discount

Un rol important l-a jucat propaganda unionistă, întreprinsă de către liderii partidei naționale, în cele două țări și în străinătate. Activitatea desfășurată în emigrație, îndeosebi în Franța, a cunoscut diverse forme: apeluri către opinia publică europeană; afirmarea programului politic în publicații ca România viitoare (1850, Paris), Junimea română (1851), Republica română (Paris, 1851, Bruxelles, 1853), afilierea la „Comitetul Central Democratic European”, cu sediul la Londra, care urmărea declanșarea unei noi revoluții europene; memorii către Napoleon al III-lea, împăratul Franței și către Palmerston, premierul britanic, constituirea la Paris a unui Comitet cu deviza „Dreptate! Fraternitate! Unitate!”,  sprijinul unor personalități marcante (Paul Bataillard, Edgar Quinet, Hippolyte Desprez). Această propagandă unionistă a necesitat mari sume de bani pentru cointeresarea materială a unor personalități franceze, iar I.C. Brătianu s-a remarcat prin vânzarea moșiei soției sale pentru a asigura aceste fonduri.

Deciziile adoptate prin Tratatul de pace de la Paris (18/30 martie 1856), prevedeau intrarea Principatelor Române sub garanția colectivă a puterilor europene, revizuirea legilor fundamentale, alegerea Adunărilor ad-hoc care să exprime atitudinea românilor în privința unirii, integrarea în granițele Moldovei a trei județe din sudul Basarabiei (Cahul, Bolgrad, Ismail), trimiterea în Principate a unei Comisii Europene cu misiunea de a propune „bazele viitoarei lor organizări”, libertatea navigației pe Dunăre, ș.a. Adunările ad-hoc aveau caracter consultativ, și erau alcătuite din reprezentanți ai bisericii, marii boierimi, burgheziei, țărănimii clăcașe, cu scopul de a face propuneri referitoare la realizarea unirii Principatelor Române.

Citeşte şi 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

la 22 septembrie 1857 s-a adunat Divanul Ad-hoc al Moldovei care era favorabil unirii, iar la 30 septembrie cel al Valahiei, și prin documentele redactate, au fost puse bazele fuzionării celor două principate.

Actul istoric de la 24 ianuarie 1859 reprezenta primul pas pe calea înfăptuirii statului național român unitar. Impusă sub o puternică presiune populară, cu deosebire la București, alegerea ca domn al Țării Românești a lui Alexandru loan Cuza avea să-și găsească o confirmare deplină la marea manifestare prilejuită de sosirea alesului națiunii în capitala munteană.

În Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate, la 5 ianuarie 1859, reprezentantul „Partidei Naționale”, urmând ca ulterior într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate. Faptul împlinit la 24 ianuarie 1859 era considerat de Poarta Otomană și de Austria drept o încălcare a Convenției de la Paris, însă în textul Convenţiei din 1858 nu se stipula ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane separate.

Citește și: Moș Ion Roată și Unirea – cum s-a făcut Mica Unire de la 1859 sau povestea ţăranului „cu un car de minte”

Astfel împlinită recunoașterea situației de fapt, impusă la 24 ianuarie, obiectivul imediat următor era acceptarea de către puterile garante a Unirii depline. Fără a aștepta verdictul altor reuniuni internaționale, Alexandru I. Cuza a trecut la unificarea aparatului de stat, remediind din mers consecințele hotărârilor adoptate prin Convenția de la Paris. Franța, apoi Rusia, Italia și Prusia erau de acord cu unirea deplină. Alexandru I. Cuza aștepta hotărârea Conferinței de la Constantinopol convocată în acest scop.

Cum era de așteptat, încă din prima ședință Poarta a cerut dreptul de intervenție în Principate, în cazul unor noi încălcări ale Convenției de la Paris, iar Austria a admis unirea doar pe durata domniei lui Alexandru I. Cuza. La începutul lunii noiembrie 1861 firmanul Unirii era prezentat, dar în condiții considerate, în țară, inacceptabile.

Domnia lui Alexandru Ioan Cuza, deși scurtă (1859-1866), a fost perioada de maximă dezvoltare a României moderne. Prin recunoașterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al României si al primului guvern unitar, prin reformele sale: adoptarea primei Constituții românești, reforma electorala, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrara, a învățământului, domnia lui Alexandru Ioan Cuza a pus bazele dezvoltării moderne a României.

Șirul de reforme inițiate de Cuza și venirea mai apoi pe tronul Principatelor Unite a domnitorului Carol I, care se bucura atât de sprijinul Franței cât și cel al Prusiei, a făcut ca actul de la 1859 să fie ireversibil. Din 1866, potrivit Constituției promulgate la 1 iulie, Principatele Unite încep să se numească oficial România.

Primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român a fost făcut la 24 ianuarie 1859, dar Marea Unire a avut loc în 1918 în Alba Iulia.

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Când ai nevoie de anvelope de vară, anvelope de iarnă sau anvelope all season? (P)

Publicat

în

Vremea se schimbă pe parcursul anului, ceea ce afectează condițiile de conducere pe șosea. Vehiculul tău va beneficia de montarea unor anvelope adecvate sezonului. În unele țări, este chiar o cerință legală. În această secțiune, vom discuta despre diferențele dintre trei categorii de anvelope; anvelope de vară, anvelope de iarnă sau anvelope all season (pentru toate anotimpurile).

Rezumat:

  • Când temperatura sezonieră scade sub 7 °C, este timpul să treci la anvelopele de iarnă.
  • Anvelopele de iarnă funcționează bine în toate condițiile de vreme rece, de la zăpadă și gheață până la drumuri umede și uscate reci.
  • Când temperaturile sezoniere urcă peste 7 °C, montează anvelope de vară.
  • Anvelopele de vară oferă niveluri ridicate de aderență pe drumurile umede și uscate, stabilitate ridicată în curbe și performanțe optime în kilometraj la temperaturi calde.
  • Anvelope all season oferă o manevrabilitate decentă într-o varietate de condiții de condus de-a lungul anului, dar cu unele compromisuri în ceea ce privește împlinirea capacităților de vară și de iarnă.

Gigantul auto Continental, producător de anvelope, recomandă insistent utilizarea anvelopelor adecvate pentru fiecare sezon. Asta înseamnă să conduci cu anvelope de vară în perioada mai caldă a anului și cu anvelope de iarnă în perioada rece. În acest fel, aspectele de siguranță și comerciale sunt maximizate în toate condițiile meteorologice. Anvelopele pentru toate anotimpurile nu pot oferi performanța optimă în toate condițiile, susține compania.

Electrica Furnizare Discount

Când ai nevoie de anvelope de vară?

În perioada de vreme mai caldă (temperaturi peste 7°C), Continental recomandă insistent să folosiți anvelope de vara. Doar anvelopele de vară pot garanta un nivel ridicat de aderență pe drumurile umede și uscate prin modelele lor speciale și compușii benzii de rulare. Anvelopele de vară oferă, de asemenea, stabilitate ridicată la condus în curbe și performanțe optime de kilometraj la temperaturi de vară.

Când ai nevoie de anvelope de iarnă?

Pe măsură ce se apropie iarna, șoferii ar trebui să înceapă să planifice în funcție de vremea care se anunță. Meteorologii de obicei prevăd pentru această perioadă un amestec de zăpadă, gheață, ploaie și secetă. Pentru a face față acestui amestec de condiții diferite de drum, anvelopele de iarnă sunt insistent recomandate.

Așadar, când iarna se apropie și termometrul atinge 7 °C este timpul să-ți pui deoparte anvelopele de vară. Drumurile vor fi în mod normal reci, umede și alunecoase, iar anvelopele de iarnă oferă o aderență mult mai bună în aceste condiții decât anvelopele de vară. Pentru propria ta siguranță, este o idee bună să treci la anvelope de iarnă de la Continental înainte de începerea sezonului.

Anvelopele de iarnă oferă performanțe de frânare îmbunătățite în condiții de zăpadă și gheață și prezintă un model agresiv al benzii de rulare, curățând nămolul și săpând în zăpadă pentru o tracțiune mai mare.

Un alt motiv pentru care sunt atât de eficiente este că sunt fabricate dintr-un compus de cauciuc personalizat care rămâne moale și flexibil la temperaturi scăzute pentru un control mai bun al vehiculului. Dar nu este indicat să folosești anvelope iarnă pe vreme caldă; acest compus mai moale se va uza mai repede pe asfalt uscat și va trebui înlocuit mai devreme.

Când ai nevoie de anvelope all season?

În primul rând, trebuie să știi că anvelopele pentru toate anotimpurile nu vor oferi performanțe optime în toate condițiile de condus. Este întotdeauna un compromis.

Acestea fiind spuse, banda de rulare a unei anvelope all season este de obicei mai durabilă și durează mai mult decât anvelopele concepute pentru sezonul de iarnă. Și anvelopele pentru toate anotimpurile se pot lăuda cu o rezistență mai mică la rulare, ceea ce economisește energie și are ca rezultat o eficiență mai bună a consumului de combustibil. În cele din urmă, pentru utilizarea zilnică, șoferii pot găsi că o anvelopă pentru toate anotimpurile va fi mai confortabilă și mai silențioasă.

Dar, în timp ce anvelopele all season oferă o manevrabilitate decentă într-o varietate de condiții de condus, există compromisuri inevitabile în gestionarea condițiilor, atât vara, cât și iarna. Cu siguranță pot oferi o aderență în condiții umede și cu zăpadă. Dar anvelopele de iarnă oferă cea mai bună siguranță și performanță pe drumurile cu zăpadă abundentă și gheață.

sursa foto: emag.ro

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Pensii 2022 : Toate modificările care afectează pensiile din 1 ianuarie 2022

Publicat

în

Pensii 2022: Majorare pensii ianuarie 2022 • punctul de pensie • ajutorul pentru pensionari • impozitarea pensiilor • pensii militare 2022

Pensiile din România vor fi afectate începând cu 1 ianuarie 2022.  Punctul de pensie crește, pensionarii cu venituri mai mici de 1600 de lei vor primi ajutor în prima lună a anului, pensionarii cu pensia mai mare de 4000 vor plăti contribuția de sănătate, iar pensiile militare vor fi majorate. De asemenea partidele de la Guvernământ au agreat o nouă formulă de calcul a pensiilor.

Punctul de PENSIE crește de la 1 ianuarie 2022

Guvernul a adoptat bugetul asigurărilor sociale, care asigură și creșterea punctului de pensie cu 10% începând cu data de 1 ianuarie 2022.

Electrica Furnizare Discount

Începând cu 1 ianuarie 2022 valoarea punctului de pensie creşte de la 1.442 lei, cât este în prezent, la 1.586 lei.

Citește și : Punctul de PENSIE crește de la 1 ianuarie 2022. Bugetul asigurărilor sociale, adoptat de către Guvern

Pensionarii cu venituri mai mici de 1.600 de lei vor primi în ianuarie 2.200 de lei

Atenţie, însă, ajutorul va fi diferit în funcţie de pensie. Suma ce reprezintă pensia împreună cu ajutorul acordat nu poate depăşi 2.200 de lei.

Un pensionar cu 1.600 de lei pensie va primii 600 de lei, iar un senior cu o pensie de 1.000 de lei va primi un ajutor 1.200 de lei.

Potrivit ministrului Muncii, este vorba de 2,5 milioane de români care vor încasa acest sprijin în luna ianuarie.

Citește și: Pensionarii cu venituri mai mici de 1.600 de lei vor primi în ianuarie 2.200 de lei.

Pensionarii cu PENSII mai mari de 4000 de lei vor plăti contribuții de sănătate

Pensionarii cu venituri din pensii care depăşesc 4.000 de lei vor plăti contribuţii de sănătate pentru partea ce depăşeşte suma de 4.000 de lei.

Contribuți este pentru fiecare drept de pensie, potrivit unui proiect publicat de Ministerul Finanţelor.

Citește și : Pensionarii cu PENSII mai mari de 4000 de lei vor plăti contribuții de sănătate

Soţul supravieţuitor să primească un ajutor de 25 % din pensia celui decedat

Dacă durata căsătoriei a fost mai mare de 10 ani, soţul supravieţuitor care nu optează la pensie de urmaş, poate beneficia, pe lângă pensia proprie, de un ajutor lunar de 25% din pensia soţului decedat

Conform proiectului de act normativ, soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare.

Citește și : Noua Lege a pensiilor: Cum poate soţul supravieţuitor să primească un ajutor de 25 % din pensia celui decedat

PENSIILE MILITARE sub 2500 de lei: MAJORARE DE 10% din anul 2022

Pensiile militarilor sub 2.500 de lei vor creşte cu 10% de anul viitor.

Despre impactul bugetar al acestei majorări, ministrul a spus că este suportabil, chiar dacă este o sumă considerabilă.

Citește și : PENSIILE MILITARE sub 2500 de lei: MAJORARE DE 10% din anul 2022

Noua FORMULĂ de CALCUL a PENSIILOR, majorate de la 1 ianuarie 2022. Ce se întâmplă cu PENSIILE peste 4.000 de lei

Noua formulă de calcul a pensiilor, de la 1 ianuarie 2022 agreată de partidele de la Guvernare. De la 1 ianuarie punctul de pensie crește la 1586 lei.

O persoană care avea 4000 lei brut pensie (2,77 puncte de pensie) primea net 3800 lei (impozit 10% pe ce depășește 2000 de lei).

Citește și : Noua FORMULĂ de CALCUL a PENSIILOR, majorate de la 1 ianuarie 2022. Ce se întâmplă cu PENSIILE peste 4.000 de lei

La suma care depășește 4.000 de lei se va reține CASS de 10%. 393*10% = 39,3 lei CASS

Suma rămasă va fi de 4353,7 lei. La această sumă se va plăti un impozit pe venit de 235 lei. (10% din ce depășeste 2.000 de lei).

Astfel, suma netă rămasă pensionarului va fi de 4118,7 lei net. Prin urmare, pensionarul va primi net cu 318,7 lei mai mult decât primea în decembrie.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare