Remedii naturiste contra gripei
Remedii naturale contra gripei • Aromoterapie • Hipertermie • Remedii dietoterapeutice
Mugurii şi mlădiţele de mesteacăn – maceratul glicerinat din părţile tinere ale acestui arbore îl găsim în Plafaruri şi în farmaciile naturiste. Se administrează 50 de picături din acest remediu, de trei ori pe zi, în cure de 1-2 luni. Are extrem de valoroasă calitate de a amplifica imunitatea la nivelul căilor respiratorii medii şi superioare, adică exact în locurile care sunt cele mai afectate într-o primă fază de infecţiile gripale. Acest extract de mesteacăn are un alt rol foarte important: stimulează organismul să lupte singur contra infecţiei. Este un excelent mijloc de prevenire a gripei, care fie va fi ţinută la distanţă, fie se va manifesta într-o formă mult mai uşoară datorită acestui tratament.
Aromoterapie
Este acea metodă de tratament în care se folosesc uleiurile aromatice (numite şi esenţiale, volatile sau eterice) extrase din plante. Ce sunt uleiurile volatile? Sunt substanţe care, aşa cum o arată şi numele, se evaporă foarte repede în aer liber şi care pe lângă această calitate fizică, au o mulţime de calităţi farmaco-dinamice extrem de utile în tratamentul tuturor bolilor respiratorii, dar în special al gripei şi complicaţiilor sale. Iată în continuare trei sugestii de uleiuri volatile:
Uleiul de mentă. Se iau de patru ori pe zi câte 1-2 picături, amestecate cu o linguriţă de miere. Este un foarte puternic stimulent respirator, împiedicând blocarea plămânilor (care este cauza decesului în cazul bolnavilor de gripă aviară), dilatând şi ajutând la curăţarea arborelui bronşic de secreţii, desfundând căile respiratorii superioare.
Uleiul de cimbru. Este un puternic antibiotic şi un antiviral destul de bun. Împiedică apariţia suprainfecţiilor bacteriene care produc pneumonia şi alte complicaţii severe ale gripei. Se administrează 2-3 picături de două ori pe zi, în cure de 7-14 zile.
Uleiul de busuioc. Temperează accesele de tuse, desfundă şi favorizează curăţarea căilor respiratorii. Se administrează 3 picături dizolvate în puţină miere, de 2-3 ori pe zi. Tratamentul durează minimum 5 zile.
Hipertermie
La o temperatură a corpului situată în jurul valorii de 38 de grade Celsius (adică peste temperatura normală cu un grad-două), sistemul imunitar luptă cel mai bine cu infecţiile virale şi bacteriene. De aceea, mai ales la debutul bolii, dacă provocăm această hipertermie (creştere a temperaturii) a organismului, avem mari şanse să scăpăm de gripă sau să o facem într-o formă foarte uşoară. Cum putem provoca hipertermia? Iată în continuare două metode:
Baia fierbinte. Are un efect extrem de rapid şi este relativ uşor de făcut. Iată cum se procedează: ne băgăm în cadă cu apă la o temperatură suportabilă şi apoi lăsăm apa fierbinte să curgă până încălzeşte apa din cadă la limita suportabilităţii noastre. În acel moment oprim încălzirea apei şi rămânem vreme de 15 minute în cadă, adăugând din când în când apa fierbinte, cât să menţinem temperatură constantă. La sfârşitul procedurii, ieşim din cadă, ne ştergem bine cu un prosop, ne îmbrăcăm gros şi ne băgăm sub pătură pentru jumătate de oră. Dacă vom simţi o căldură puternică în tot corpul şi vom transpira puternic, este semnul că procedura îşi face efectul. Este un mijloc rapid şi sigur, însă este contraindicat ferm cardiacilor şi are în plus un efect devitalizant destul de puternic. De aceea este bine să încercaţi şi următorul mijloc:
Infuzia fierbinte de măghiran (majoran sau măgheran). Băută cât de caldă puteţi suporta, rapid şi în mari cantităţi, este un hipertermiant extrem de puternic. Se face o infuzie dintr-o lingură de plantă mărunţită (se găseşte în comerţ) care se pune într-o cană de apă clocotită, se lăsă acoperită vreme de un sfert de oră, după care se filtrează. Se beau într-un interval de una, maximum două ore, 2-3 căni din această infuzie, cât mai caldă posibil. Efectul este impresionant: corpul se încălzeşte puternic şi transpiră, senzaţia de congestie din zona gâtului şi a sinusurilor dispare, apare o stare de relaxare şi bună dispoziţie (planta este uşor euforizantă). Acest tratament făcut în fazele incipiente ale gripei are adesea efecte miraculoase.
Remedii dietoterapeutice
Ardeiul iute. Are o acţiune antiseptică extrem de puternică asupra zonei gâtului. Consumaţi când simţiţi că vă încearcă gripa un ardei iute împreună cu o farfurie de ciorbă sau de supă caldă. Efectul său terapeutic extrem de prompt vă va surprinde.
Usturoiul. Nenumărate studii au confirmat faptul că usturoiul conferă efectiv un gen de invulnerabilitate la gripă. Secretul său sunt substanţele volatile pe care le conţine şi care au darul de a distruge virusurile şi bacteriile, ţinând la distanţă infecţiile respiratorii. Se consumă în scop profilactic doi căţei de usturoi pe zi (minimum), mai ales în timpul epidemiilor.
Ceapă. Un remediu care – se pare – opreşte gripa să afecteze arborele bronşic şi plămânii este ceaiul de ceapă fierbinte. Două cepe de mărime medie, cu tot cu coajă, se fierb un sfert de oră la foc mic în jumătate de litru de apă. În final se strecoară preparatul, se îndulceşte puţin şi se bea într-o singură repriză, cât mai fierbinte. Are un gust mai mult decât neplăcut, dar efectul său terapeutic merită chinul de a-l bea. Ceaiul de ceapă, mai ales administrat repetat, degajează arborele bronşic de secreţii, opreşte tusea (inclusiv cea convulsivă), grăbeşte procesul de vindecare.
Hreanul. Compuşii săi care-i dau gustul iute inconfundabil sunt un adevărat inamic al microorganismelor care produc infecţii respiratorii de tot felul. Se amestecă patru linguriţe de hrean ras cu două linguri de miere şi se consumă pe parcursul zilei pentru prevenirea îmbolnăvirii în timpul epidemiilor. Dacă boala s-a instalat, consumaţi hrean simplu sau cu sfeclă roşie, atât pentru efectul său antiseptic respirator, cât şi pentru acţiunea sa de desfundare a căilor respiratorii superioare.
Lămâia. Nişte substanţe numite flavone, conţinute de sucul şi mai ales de coaja de lămâie, sunt un stimulent imunitar şi un febrifug excelente, fiind un ajutor nepreţuit atunci când gripă s-a instalat. Se prepară un suc astfel: se stoarce o lămâie, se pune într-o jumătate de litru de apă, în care se adăugă coaja sa tăiată cât mai fin şi două linguri de miere. Se amestecă bine toate ingredientele şi se lăsă apoi să macereze două ore la temperatura camerei. Se consumă acest preparat pe stomacul gol, în mai multe reprize.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară Nutriţionista Rusakova spune că toamna este cel mai indicat să mâncăm salate şi omletă la micul dejun. Un mic dejun ideal de toamnă ar trebui să includă fibre şi proteine vegetale, a declarat Daria Rusakova, nutriţionist şi candidat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată