Rămâi conectat

Actualitate

Regulile pe care trebuie să le respecți pentru a scădea factura cu până la 40%. Care sunt cei mai mari consumatori din casă

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Factura la curent poate scădea cu până la 40% dacă respecţi setul de reguli de mai jos, asa cum le văd expertii ENEL. Pe lângă aceste reguli, este necesar să faceţi şi investiţii, în electrocasnice eficiente energetic, în izolarea locuinţei, în aparatură de control al consumului.

Consumul de curent al locuinţei tale se împarte, în general, între iluminat şi consumul diverselor electrocasnice pe care le deţii. Partea cea mai mică a consumului revine iluminatului – 30%. Restul de 70% reprezintă consum al aparatelor din casă.

Potrivit reprezentanţilor Enel, reducerea consumului la iluminatul locuinţei se poate face optând pentru becuri economice, cu halogen sau de tip LED, ce au o durată de viaţă de până de 10 ori mai mare decât cele cu incadescenţă şi consumă cu 75% mai puţină energie electrică. Pentru a vă optimiza consumurile, trebuie să nu lăsaţi lumina aprinsă când nu aveţi nevoie de ea şi să iluminaţi doar încăperile unde vă petreceţi timpul. Mai mult, ar trebui să folosiţi lumina naturală pe cât de mult posibil.

În ceea ce priveşte consumul electrocasnicelor din casă, trebuie să citiţi eticheta lipită pe fiecare aparat, care indică puterea acestuia, sau manualul de instrucţiuni.

Procentual din factură, electrocasnicele cu cel mai mare consum de energie electrică sunt:

– maşina de spălat – 10%

– aparatul de aer condiţionat – 25%

– boiler – 15%

– maşina de spălat vase – 7%

– frigiderul – 14%

Electrocasnicele sunt etichetate de producători astfel încât consumatorii să poată evalua eficienţa energetică şi consumul anual de energie al acestora. Pentru consumuri optimizate, ar trebui să alegeţi aparatele din clasa A+++, A++, A+ şi A, chiar dacă sunt mai scumpe. Aparatele din clasa A+++ sunt cu până la 65% mai eficiente energetic, cele A++ cu până la 45%, iar cele A+ cu până la 25%.

O altă scală de eficienţă este cea cromatică, cu verde pentru cele mai eficiente aparate şi cu roşu pentru cele mai puţin eficiente.

Când nu este necesar să folosiţi aparatura electrocasnică, scoateţi-o din priză! Veţi consuma cu până la 10% mai puţină energie electrică.

Maşina de spălat vase nu trebuie folosită pentru doar câteva vase şi trebuie scoasă din program opţiunea de uscare. Programul intensiv de spălare se aplică doar oalelor, tigăilor şi vaselor foarte murdare.

Frigiderul şi congelatorul trebuie să stea cât mai departe de sursele de căldură şi la cel puţin 20 de centimetri depărtare de perete. Temperatura recomandată pentru frigider eeste între 1 – 4 °C, iar pentru congelator, ar trebui reglată la  – 18  °C. O temperatură mai scăzută creşte consumul de energie. Deschideţi uşa frigiderului de cât mai puţine ori şi verificaţi să fie în stare bună garnitura pentru a evita risipa de curent electric.

Cuptorul cu microunde şi plita electrică trebuie folosite la nivelul mediu de intensitate.

Sursa Capital.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Profesorul universitar Gheorghe Piperea, despre modificările codurilor CAEN: „Prostituția legalizată și șoptirea cailor-inovații ale economiei din România”

Bera Larisa

Publicat

în

Profesorul universitar Gheorghe Piperea, despre modificările codurilor CAEN: „Prostituția legalizată și șoptirea cailor-inovații ale economiei din România” Gheorghe Piperea, profesor de drept comercial la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti și avocat, a adus în discuție recentele modificări ale codurilor CAEN din România. Într-o postare pe rețelele de socializare acesta a criticat introducerea unor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea