Regizorul izraelian Eugen Stroe Nacht „şocat de curajul” Grupului Skepsis. Despre teatru şi viaţa culturală din Alba Iulia
De 12 ani actorii Grupului de Teatru Skepsis muncesc la o cauză nobilă. Şi spun o cauză nobilă pentru că munca lor nu este răsplătită financiar ci doar spiritual, ei muncind pentru viaţa culturală a celor care iubesc arta. Cu ocazia primei ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru APOLLO la Alba Iulia, Grupul de Teatru a primit vizita regizorului izraelian, Eugen Stroie Nacht, care este încă alături de ei pentru un workshop, definit ca un curs intensiv de aprofundare a artei actorului.
Regizorul Eugen Stroe Nacht s-a născut în teatru, tatăl lui fiind unul dintre cunoscuţii actori comici ai României din aceea perioadă. Acesta a studiat Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşi alături de nume precum Tora Vasilescu, Horaţiu Mălăele şi Eugen Cristea, iar ideile de regizor pe care şi le-a însuşit au apărut după colaborarea din Paris cu marele regizor Peter Brook, care e considerat astăzi cel mai mare regizor de teatru din lume.
„I-am admirat pentru talentul şi seriozitatea lor, este cazul să investesc toate cunoştinţele şi energia pentru a-i duce pe o treaptă mai înaltă. Ei lucrează semiprofesionist doar pentru că au alte joburi, dar ca şi artişti şi talent îi consider o trupă profesionistă”, a spus regizorul, care lucrează în prezent cu actorii din Alba Iulia câte 8 ore pe zi.
Viorel Cioflică, cel care a iniţiat proiectul Skepsis acum 12 ani spune că pentru a ajunge la un alt nivel Alba Iulia are nevoie de „un spaţiu fizic pe care să-l numim teatru”. „E nevoie de o locaţie care să fie destinată pentru teatru. Să nu fie o Casă de Cultură a Studenţilor sau a Sindicatelor care, sigur, au rolul lor foarte bun, dar pentru a trece la alt nivel e nevoie de o locaţie care să se numească teatru, iar scena să aibă toate echipamentele”, a spus acesta.
Planurile lui Viorel nu se opresc aici, pentru că îşi doreşte să pregătească o nouă generaţie care să fie aplaudată pe scenă, pentru că „este mai uşor să cultivi ce ai local dacă este de calitate, şi în Alba Iulia talent există talente”.
După ce a văzut cum a decurs Festivalul APOLLO, regizorul susţine că pentru a nu se pierde din magia şi ambiţia actorilor, este nevoie de bunăvoinţă de la „oamenii cu decizii. În viaţa culturală a acestui municipiu e necesar un teatru. Publicul este dornic să vadă spectacol. Este un oraş frumos cu nişte oameni superbi care are condiţii bune, şi mai mult, se vrea Capitală Culturală Europeană în 2020”, a spus regizorul la Alba Iulia.
Skepsis este în al 12-lea an de activitate şi are 10 membri activi. 6 dintre ei au rămas din 2002, deşi singurele lucruri care le-au primit au fost aplauzele. Banii din bilete sau sponsorizări au fost reinvestiţi în haine, lumini, sunete şi alte consumabile. „Eu cred că oamenii nu pot urca spiritual, cu toată educaţia şi cultura dacă nu au ca şi substanţă caracterul. Caracterul devine puternic când omul se pune în slujba unei cauze nobile. Încerc să încurajez oamenii să mişte lucrurile nu doar pentru beneficiul financiar, nu doar pentru ei, ci şi pentru alţii. Speranţa mea în schimbare este în tineri. Sigur, în România nu toată livada este stricată dar sunt destule mere stricate pentru a strica tot ce este bun în saci”, a spus Viorel coordonatorul singurei trupe de teatru din Alba Iulia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Clasicul program de lucru între 9 dimineaţa şi 5 după-amiaza riscă să devină istorie. Tot mai multe companii se declară de acord cu programul flexibil
Piaţa muncii s-a redefinit în ultimii ani şi a schimbat modul în care angajatorii se raportează la salariaţi. Clasicul program de lucru între 9 dimineaţa şi 5 după-amiaza riscă să devină istorie, de vreme ce tot mai multe companii se declară de acord cu programul flexibil. În unele cazuri, acest lucru e prevăzut drept clauză […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentariio zi ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Opinii - Comentarii54 de minute ago
14 noiembrie: Sfântul Filip, cel de-al treilea apostol ales de către Iisus Hristos pentru misiunile sale pe pământ
-
Actualitate3 zile ago
Care este ora ideală pentru a bea cafeaua?