Regionalizare propusă de USL nu pune în pericol județul Alba
În ultimele zile, chiar dacă dezbaterea privind regionalizarea țării a fost complet “acoperită” de o altă dezbatere națională generată de moartea lui Sergiu Nicolaescu, reorganizarea administrativ-teritorială a României rămâne o temă foarte importantă, chiar fierbinte pentru mulți din locuitorii Ardealului, pentru care decuparea Transilvaniei în favoarea minorității maghiare este de neimaginat.
Propunerea USL de regionalizare păstrează structura Regiunilor de Dezvoltare, județul Alba făcând parte alături de Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita și Mureș din Regiunea 7 Centru.
Proiectul cuprinde împărțirea țării în regiuni, însă fără desființarea actualelor județe și fără să se ajungă la dispariția consiliilor județene. USL aduce pentru prima data in discutie infiintarea unor parlamente regionale si alegerea in viitor a unui guvernator. Astfel, regiunile vor juca rolul de intermediari intre județe si administratia centrala, cum se întâmplă în Franța, unde mai multe departamente, echivalentul județelor, formează o regiune.
”Nu va exista o singură capitală a regiunii, cel puţin în primă instanţă”, se arată în proiectul USL. „Și Guvernul și consiliile județene vor transfera către Regiuni atribuții”, a afirmat premierul Ponta la un post național de televiziune.
Asadar USL intenționează păstrarea celor 8 euroregiuni, care ar urma să fie învestite cu un rol real la nivel politic, economic și social, dar și să mentină actuala împartire administrativă in județe.
Premierul a precizat că el va propune un sistem de alegere indirectă a șefului Regiunii, prin votul consilierilor județeni și al primarilor. „Un sistem de alegere indirectă. Toți consilierii județeni și primarii din acea regiune se reunesc într-o sală și își aleg șeful”, a subliniat Ponta.
În acest context, USL și-a anunțat intenția de a introduce regiunile în noua Constitutie, pe care intenționează să o schimbe până la 30 iunie 2013. ”Regionalizarea trebuie prevăzută în Constituție” a mai spus premierul, subliniind totodată că dacă acest lucru nu va fi realizat în 2013, nu se va mai face ”prea curând”. Pentru modificarea Constituției este nevoie de votul a 2/3 din parlamentari, ceea ce nu reprezintă o problemă pentru USL, care deține un procent de 67% din deputați și senatori. Ulterior este însă nevoie de referendum pentru a se ratifica revizuirea Constituţiei făcută de Parlament.
Câștigul regionalizării, respectiv al descentralizării României ar trebui sa fie in interesul tuturor românilor.
Ce ar câștiga sau ce ar pierde județul Alba este prematur de evaluat, având în vedere că un proiect cu propuneri foarte concrete în acest sens nu există încă.
Rămâne de văzut însă, dacă reprezentanții USL din județul Alba, vor avea forța necesară să înfluențeze la nivel central o variantă câștigătoare pentru Alba, în ceea ce privește regionalizarea. Un atu în acest sens îl reprezintă faptul că la Alba Iulia funcționează Agenția de Dezvoltare Centru (ADR), organism ce deservește deja cele 6 județe: Alba, Brașov, Sibiu, Mureș, Covasna și Harghita, dar și Curtea de Apel Alba Iulia, DIICOT, DNA, BCCOA (deservesc județele Alba, Sibiu, Hunedoara) – instituții care au o activitate foarte apreciată la nivel național.Acesta ar fi un argument în plus că Alba este o “gazdă” foarte bună.
Parlamentarii UDMR sunt singurii care au creat un proiect de lege privind regionalizarea țării. Aceștia au propus constituirea pe teritoriul României a 16 regiuni de dezvoltare şi cinci macroregiuni de dezvoltare, din cele opt, câte sunt în acest moment.
Prevederea cea mai controversată este formarea unei microregiuni Covasna, Harghita, Mureş care, alături de Bistriţa Năsăud, Cluj, Maramureş, Bihor, Sălaj şi Satu Mare să se întregească într-o macro-regiune.
Cu alte cuvinte, UDMR propune decuparea sub forma unei regiuni a Tinutului Secuiesc, format din judetele locuite preponderant de unguri, Harghita, Covasna si jumatate din judetul Mures.
Această variantă este însă foarte puțin probabilă, avînd în vedere și reacția vehementă a electoratului USL, vizavi de intenția liderilor social-democrați de după alegerile generale din 9 decembrie, de a face o alianță cu UDMR-ul.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]