Rămâi conectat

Politică Administrație

Regionalizare propusă de USL nu pune în pericol județul Alba

Publicat

în

 

În ultimele zile, chiar dacă dezbaterea privind regionalizarea țării a fost complet “acoperită” de o altă dezbatere națională generată de moartea lui Sergiu Nicolaescu, reorganizarea administrativ-teritorială a României rămâne o temă foarte importantă, chiar fierbinte pentru mulți din locuitorii Ardealului, pentru care decuparea Transilvaniei în favoarea minorității maghiare este de neimaginat.

Propunerea USL de regionalizare păstrează structura Regiunilor de Dezvoltare, județul Alba făcând parte alături de Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita și Mureș din Regiunea 7 Centru. 

Proiectul cuprinde împărțirea țării în regiuni, însă fără desființarea actualelor județe și fără să se ajungă la dispariția consiliilor județene. USL aduce pentru prima data in discutie infiintarea unor parlamente regionale si alegerea in viitor a unui guvernator. Astfel, regiunile vor juca rolul de intermediari intre județe si administratia centrala, cum se întâmplă în Franța, unde mai multe departamente, echivalentul județelor, formează o regiune.

”Nu va exista o singură capitală a regiunii, cel puţin în primă instanţă”, se arată în proiectul USL. „Și Guvernul și consiliile județene vor transfera către Regiuni atribuții”, a afirmat premierul Ponta la un post național de televiziune.

Asadar USL intenționează păstrarea celor 8 euroregiuni, care ar urma să fie învestite cu un rol real la nivel politic, economic și social, dar și să mentină actuala împartire administrativă in județe.

Premierul a precizat că el va propune un sistem de alegere indirectă a șefului Regiunii, prin votul consilierilor județeni și al primarilor. „Un sistem de alegere indirectă. Toți consilierii județeni și primarii din acea regiune se reunesc într-o sală și își aleg șeful”, a subliniat Ponta.

În acest context, USL și-a anunțat intenția de a introduce regiunile în noua Constitutie, pe care intenționează să o schimbe până la 30 iunie 2013. ”Regionalizarea trebuie prevăzută în Constituție” a mai spus premierul, subliniind totodată că dacă acest lucru nu va fi realizat în 2013, nu se va mai face ”prea curând”. Pentru modificarea Constituției este nevoie de votul a 2/3 din parlamentari, ceea ce nu reprezintă o problemă pentru USL, care deține un procent de 67% din deputați și senatori. Ulterior este însă nevoie de referendum pentru a se ratifica revizuirea Constituţiei făcută de Parlament.

Câștigul regionalizării, respectiv al descentralizării României ar trebui sa fie in  interesul tuturor românilor.

Ce ar câștiga sau ce ar pierde județul Alba este prematur de evaluat, având în vedere că un proiect cu propuneri foarte concrete în acest sens nu există încă.

Rămâne de văzut însă, dacă reprezentanții USL din județul Alba, vor avea forța necesară să înfluențeze la nivel central o variantă câștigătoare pentru Alba, în ceea ce privește regionalizarea. Un atu în acest sens îl reprezintă faptul că la Alba Iulia funcționează Agenția de Dezvoltare Centru (ADR), organism ce deservește deja cele 6 județe: Alba, Brașov, Sibiu, Mureș, Covasna și Harghita, dar și Curtea de Apel Alba Iulia, DIICOT, DNA, BCCOA (deservesc județele Alba, Sibiu, Hunedoara) – instituții care au o activitate foarte apreciată la nivel național.Acesta ar fi un argument în plus că Alba este o “gazdă” foarte bună.

Publicitate

Parlamentarii UDMR sunt singurii care au creat un proiect de lege privind regionalizarea țării. Aceștia au propus constituirea pe teritoriul României a 16 regiuni de dezvoltare şi cinci macroregiuni de dezvoltare, din cele opt, câte sunt în acest moment.

Prevederea cea mai controversată este formarea unei microregiuni Covasna, Harghita, Mureş care, alături de Bistriţa Năsăud, Cluj, Maramureş, Bihor, Sălaj şi Satu Mare să se întregească într-o macro-regiune.

Cu alte cuvinte, UDMR propune decuparea sub forma unei regiuni a Tinutului Secuiesc, format din judetele locuite preponderant de unguri, Harghita, Covasna si jumatate din judetul Mures.

Această variantă este însă foarte puțin probabilă, avînd în vedere și reacția vehementă a electoratului USL, vizavi de intenția liderilor social-democrați de după alegerile generale din 9 decembrie, de a face o alianță cu UDMR-ul.

 

Publicitate

Politică Administrație

Un pas spre ȘTRANDUL mult așteptat : lucrările de investiții pe strada Alcala de Henares, din Alba Iulia, au fost demarate

Publicat

în

Un pas spre ȘTRANDUL mult așteptat : lucrările de investiții pe strada Alcala de Henares, din Alba Iulia, au fost demarate

„Am început lucrările de investiții pe strada Alcala de Henares. La acest moment aici nu există rețea de canalizare, locuitorii din zonă folosind fosele septice ca alternativă. Împreună cu partenerii noștri de la SC APA CTTA SA Alba Iulia vom urmări executarea lucrărilor cu tehnologii și materiale noi, care să asigure o calitate ridicată a rețelei și o durată de viață mai mare a acesteia.

În total va fi vorba despre aproximativ 1060 m de rețea de canalizare, la care se adaugă evident racordurile și căminele necesare. O parte din rețeaua de canalizare, în lungime de 292 m, va deversa în căminul existent în B-dul Republicii (subtraversarea în lungime de 13 m se va executa prin foraj), iar o parte de rețea, în lungime de 768m, va deversa în căminul existent pe strada Gârda.
Prin proiect sunt propuse si realizarea racordurilor de canalizare în lungime totală de 120 m, inclusiv racordul de canalizare pentru viitorul ștrand de lângă Bazinul Olimpic.

Electrica Furnizare Discount

Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis la data de 29.06.2021, după ce au fost făcute și exproprierile necesare în zonă, iar valoarea contractului pentru lucrările privind canalizarea este de 1.951.521,60 lei cu TVA. Firma care va executa lucrările este SC AWE INFRA SRL Turda și îmi doresc o mobilizare adecvată, un raport corect și un disconfort cât mai mic pentru locuitorii din zonă. Fac un apel și la înțelegerea riveranilor pentru perioada următoare.

Introducere a canalizării este doar prima etapă în modernizarea străzii Alcala de Henares și crearea unei rute alternative la Calea Moților, pentru locuitorii din cartierele Micești și Orizont, cu descărcare la bazinul olimpic și în zona Gheorghe Șincai.
Lucrăm pentru Dumneavoastră și rezolvăm, rând pe rând, toate problemele.” transmite primarul Gabriel Pleșa prin intermediul mediului de socializare

Citește mai mult

Politică Administrație

AUR inițiază o lege anti-LGBT similară cu cea adoptată de Ungaria și criticată vehement de Comisia Europeană

Publicat

în

AUR inițiază o lege anti-LGBT similară cu cea adoptată de Ungaria și criticată vehement de Comisia Europeană

AUR inițiază demersurile pentru elaborarea unui legi care „să limiteze reprezentarea sau promovarea în rândul minorilor a homosexualităţii și a schimbării de sex”, în urma consultării efectuate în rândul membrilor și simpatizanților săi. „Prin acest demers suntem consecvenți cu pozițiile exprimate recent, de sprijinire a măsurilor similare adoptate de guvernul de la Budapesta”, transmite George Simion într-un comunicat.

„Peste 98% dintre membrii și simpatizanții noștri susțin necesitatea implementării urgente a unei astfel de legislații, menite să apere copiii din grădinițe și școli. Prin acest demers suntem consecvenți cu pozițiile exprimate recent, de sprijinire a măsurilor similare adoptate de guvernul de la Budapesta, urmând să avem consultări și cu ceilalți parteneri conservatori din Europa”, a declarat deputatul George Simion, co-președinte AUR.

Electrica Furnizare Discount

„AUR susține familia și valorile creștine. Activiştii LGBTQI nu au ce căuta în școlile și în grădinițele din România. Vrem să ferim copiii românilor de expunerea la o propagandă nepotrivită pentru vârsta lor”, a subliniat senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR. Biroul de presă al Alianței pentru Unirea Românilor

Ungaria a adoptat legea care interzice „promovarea” homosexualității în rândul minorilor

Ungaria a adoptat în luna iunie un text de lege care interzice „promovarea” homosexualităţii în rândul minorilor, provocând îngrijorarea apărătorilor drepturilor omului, pe fondul înmulţirii restricţiilor impuse de către guvernul condus de Viktor Orban persoanelor LGBT.

Amendamentul a fost aprobat de 157 de deputaţi, între care cei ai partidului Fidesz la guvernare, în timpul unei sesiuni parlamentare transmise în direct la televiziune.

Comisia Europeană declanșează proceduri de infringement împotriva Ungariei și Poloniei, pentru modul în care tratează problemele LGBT

Comisia Europeană va declanșa proceduri de infringement împotriva Ungariei și Poloniei din cauza legislației anti-LGBT și a felului în care tratează aceste minorități, informează un comunicat de presă al CE. Budapesta și Varșovia vor avea două luni la dispoziție pentru a răspunde procedurilor inițate de Bruxelles.

Comisia Europeană a decis să înceapă procedurile legale împotriva noii legi anti-LGBTQ+ din Ungaria, anunță CE într-un comunicat. Este vorba de două proceduri separate de infringement, care vor stabili un termen de două luni pentru ca Ungaria să furnizeze un răspuns.

sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu (deputat USR): Roșia Montană în UNESCO – decizie istorică pentru salvarea patrimoniului României

Publicat

în

Comitetul Patrimoniului Mondial a decis, marți, includerea peisajului cultural minier de la Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Este o decizie istorică și o victorie a tuturor celor care au luptat, prin implicare civică, pentru a salva o comoară inestimabilă a României: situl minier de la Roșia Montană.

Conform experților, Peisajul Cultural Minier Roșia Montană reprezintă „cel mai semnificativ, extins și divers din lume, datând din perioada ocupației romane a Daciei (106-127 î.Hr.)”. În plus, conține „cel mai reprezentativ exemplu de minerit subteran aurifer din lume”.

Acesta este momentul în care Roșiei Montane și Munților Apuseni li se oferă șansa reală de dezvoltare sustenabilă, cu accent pe valorificarea patrimoniului cultural și natural extraordinar. De acum, va fi mult mai ușor de accesat finanțări pentru protejarea patrimoniului și investiții în activități economice, care să pună în valoare vechile galerii romane și peisajul minier al localității. Problemele localității Roșia Montană, adâncite în ultimii 30 de ani de interese politice, nu se vor rezolva peste noapte, dar cu multă muncă și proiecte serioase, sub monitorizarea atentă a specialiștilor UNESCO, această zonă poate înflori. Roșia Montană va avea astfel o dezvoltare sustenabilă pe termen lung, fără impactul dezastruos pe care l-ar fi avut asupra mediului un proiect minier. În Europa și în lume sunt mii de exemple de comunități care prosperă de pe urma patrimoniului cultural și natural de care dispun.

Este mult de muncă, cu atât mai mult cu cât Comisia UNESCO a înscris situl de la Roșia Montană și în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, recunoscându-se vulnerabilitatea vestigiilor istorice și necesitatea luării de măsuri urgente de protecție.

Uniunea Salvați România a reușit să ducă până la capăt promisiunea asumată în fața tuturor celor care au luptat civic, chiar și prin proteste de stradă, pentru a salva patrimoniul cultural și istoric de la Roșia Montană. Uniți și consecvenți în decizii, am reușit să salvăm Roșia Montană și astfel sperăm că decizia istorică a comisiei UNESCO va spulbera toate interesele politice și clientelare din jurul acestei localități.

Jugul care sugruma Roșia Montană a fost rupt! De acum, această localitate poate să își decidă dezvoltarea sustenabilă, protejându-și cea mai mare comoară pe care o deține: patrimoniul cultural minier, care este oficial înscris și în patrimoniul umanității.

 

Beniamin Todosiu,

Deputat USR de Alba.

 

 

Publicitate
Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2021 Ziarul Unirea