Rămâi conectat

Politică Administrație

Regionalizare propusă de USL nu pune în pericol județul Alba

Bogdan Presecan

Publicat

în

 

În ultimele zile, chiar dacă dezbaterea privind regionalizarea țării a fost complet “acoperită” de o altă dezbatere națională generată de moartea lui Sergiu Nicolaescu, reorganizarea administrativ-teritorială a României rămâne o temă foarte importantă, chiar fierbinte pentru mulți din locuitorii Ardealului, pentru care decuparea Transilvaniei în favoarea minorității maghiare este de neimaginat.

Propunerea USL de regionalizare păstrează structura Regiunilor de Dezvoltare, județul Alba făcând parte alături de Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita și Mureș din Regiunea 7 Centru. 

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul cuprinde împărțirea țării în regiuni, însă fără desființarea actualelor județe și fără să se ajungă la dispariția consiliilor județene. USL aduce pentru prima data in discutie infiintarea unor parlamente regionale si alegerea in viitor a unui guvernator. Astfel, regiunile vor juca rolul de intermediari intre județe si administratia centrala, cum se întâmplă în Franța, unde mai multe departamente, echivalentul județelor, formează o regiune.

”Nu va exista o singură capitală a regiunii, cel puţin în primă instanţă”, se arată în proiectul USL. „Și Guvernul și consiliile județene vor transfera către Regiuni atribuții”, a afirmat premierul Ponta la un post național de televiziune.

Asadar USL intenționează păstrarea celor 8 euroregiuni, care ar urma să fie învestite cu un rol real la nivel politic, economic și social, dar și să mentină actuala împartire administrativă in județe.

Premierul a precizat că el va propune un sistem de alegere indirectă a șefului Regiunii, prin votul consilierilor județeni și al primarilor. „Un sistem de alegere indirectă. Toți consilierii județeni și primarii din acea regiune se reunesc într-o sală și își aleg șeful”, a subliniat Ponta.

În acest context, USL și-a anunțat intenția de a introduce regiunile în noua Constitutie, pe care intenționează să o schimbe până la 30 iunie 2013. ”Regionalizarea trebuie prevăzută în Constituție” a mai spus premierul, subliniind totodată că dacă acest lucru nu va fi realizat în 2013, nu se va mai face ”prea curând”. Pentru modificarea Constituției este nevoie de votul a 2/3 din parlamentari, ceea ce nu reprezintă o problemă pentru USL, care deține un procent de 67% din deputați și senatori. Ulterior este însă nevoie de referendum pentru a se ratifica revizuirea Constituţiei făcută de Parlament.

Câștigul regionalizării, respectiv al descentralizării României ar trebui sa fie in  interesul tuturor românilor.

Ce ar câștiga sau ce ar pierde județul Alba este prematur de evaluat, având în vedere că un proiect cu propuneri foarte concrete în acest sens nu există încă.

Rămâne de văzut însă, dacă reprezentanții USL din județul Alba, vor avea forța necesară să înfluențeze la nivel central o variantă câștigătoare pentru Alba, în ceea ce privește regionalizarea. Un atu în acest sens îl reprezintă faptul că la Alba Iulia funcționează Agenția de Dezvoltare Centru (ADR), organism ce deservește deja cele 6 județe: Alba, Brașov, Sibiu, Mureș, Covasna și Harghita, dar și Curtea de Apel Alba Iulia, DIICOT, DNA, BCCOA (deservesc județele Alba, Sibiu, Hunedoara) – instituții care au o activitate foarte apreciată la nivel național.Acesta ar fi un argument în plus că Alba este o “gazdă” foarte bună.

Parlamentarii UDMR sunt singurii care au creat un proiect de lege privind regionalizarea țării. Aceștia au propus constituirea pe teritoriul României a 16 regiuni de dezvoltare şi cinci macroregiuni de dezvoltare, din cele opt, câte sunt în acest moment.

Prevederea cea mai controversată este formarea unei microregiuni Covasna, Harghita, Mureş care, alături de Bistriţa Năsăud, Cluj, Maramureş, Bihor, Sălaj şi Satu Mare să se întregească într-o macro-regiune.

Cu alte cuvinte, UDMR propune decuparea sub forma unei regiuni a Tinutului Secuiesc, format din judetele locuite preponderant de unguri, Harghita, Covasna si jumatate din judetul Mures.

Această variantă este însă foarte puțin probabilă, avînd în vedere și reacția vehementă a electoratului USL, vizavi de intenția liderilor social-democrați de după alegerile generale din 9 decembrie, de a face o alianță cu UDMR-ul.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR Alba: Coaliția PSD-PNL destabilizează sistemul energetic al României

Ziarul Unirea

Publicat

în

În timp ce Europa este în pragul unei crize energetice fără precedent, Coaliția PSD-PNL destabilizează sistemul energetic al României prin aprobarea ordonanței care închide minele de cărbune și termocentralele. Practic, prin ordonanța de urgență privind decarbonizarea sistemului energetic românesc, PSD și PNL închid minele și termocentralele înainte să pună ceva în loc. Este de-a dreptul revoltător cum coaliția de guvernare nu a dorit să își asume aprobarea prin lege a unui plan coerent pentru decarbonizarea sistemului energetic, așa cum a solicitat în mai multe rânduri Uniunea Salvați România.

USR a propus ca închiderea minelor și a termocentralelor să se facă doar după ce în sistem au fost introduse noi capacități de producție, însă toate amendamentele USR au fost respinse. În contextul în care toate statele membre ale Uniunii Europene vor să scape de dependența de gazul rusesc, România își îngroapă o parte importantă a sistemului energetic. Să nu uităm că, în prezent, cărbunele asigură peste 20% din energia zilnică necesară la nivel național. Impactul va fi dezastruos pentru zonele miniere și din cauza disponibilizărilor preconizate, dar mai ales pentru că, în ultimii 30 de ani, nu s-au dezvoltat soluții alternative pentru aceste zone, în marea lor majoritate dependente de industria minieră.

Actualul Guvern PSD – PNL și-a demonstrat incapacitatea de a gestiona provocările cu care se confruntă sistemul energetic. Specialiștii coaliției minciunii nu sunt în stare să pună în funcțiune nici măcar proiectele hidrotehnice mici, iar două mini-hidrocentrale, la Valea Sadului și Cârțișoara, pe Jiu, la 7 kilometri de aria protejată, stau de 3 ani executate în proporție de 60-70%. Nimic nu-i împiedică pe cei de la PSD și PNL să le finalizeze și să le introducă în sistemul energetic național. Nimic în afară de propria lor incompetență.

Elit - Gustul Desăvârșit

În timp ce în România, PSD și PNL se joacă cu sistemul energetic, în alte țări europene guvernele implementează planuri serioase pentru a asigura stabilitatea energetică și protejarea populației. În Germania, spre exemplu, folosirea cărbunelui este permisă și chiar încurajată, în contextul în care țara dorește să scadă cât mai mult dependența de gazul rusesc. Pentru a ajuta populația să suporte mai ușor creșterile de prețuri la energie, Spania și Germania au REDUS TVA-ul la gaze! Este măsura pe care o cere de multe luni Uniunea Salvați România!

PSD și PNL mint că vor să stimuleze producția națională de energie însă, în realitate, cu fiecare zi care trece, doar îngroapă sistemul energetic național și cresc dependența României de gazul și electricitatea cumpărate din exterior. Putem spune că graba cu care au aprobat ordonanța de decarbonizare a sistemului energetic românesc poate fi considerată un atentat la siguranța energetică a României.

Românii trebuie să știe că Europa și angajamentele pe care ni le-am asumat prin PNRR nu ne obligă să închidem capacități, ci ne obligă doar să reducem emisiile. Aceste emisii pot fi reduse și prin retehnologizarea unor capacități sau prin înlocuirea unor capacități cu altele pe tehnologii cu emisii reduse. De asemenea, ca răspuns la criza energetică, Comisia a adăugat acum componenta RepowerEU, care are exclusiv bani pentru investiții în energie, cu accent pe sursele regenerabile. România are la dispoziție 1,4 miliarde de euro pentru investiții în capacități noi de producție.

Beniamin Todosiu
Deputat USR de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Călin Matieș: I-am lansat Excelenței Sale, ambasadorul Statului Israel, invitația de a vizita Alba Iulia de Ziua Națională a României

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Călin Matieș: I-am lansat Excelenței Sale, ambasadorul Statului Israel, invitația de a vizita Alba Iulia de Ziua Națională a României

Astăzi am avut deosebita plăcere să mă întâlnesc cu ambasadorul Statului Israel la București, Excelența Sa Reuven Azar, ocazie cu care am vorbit despre relațiile bune dintre cele două țări și alte subiecte de actualitate din plan intern și extern.

Am avut ocazia să îi povestesc despre Alba Iulia (de care nu a auzit până acum) despre importanța istorică a orașului nostru, cât și despre Marea Unire de la 1918.

Am profitat de moment să îi lansez Excelenței Sale invitația de a vizita Alba Iulia de Ziua Națională a României, oraș cu care ne mândrim peste tot în țară!

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Majorare pensii 2023: Ping-pong cu prețurile la energie și majorarea pensiilor românilor: Ce variante își dispută PSD și PNL

Ziarul Unirea

Publicat

în

Majorare pensii 2023: Ping-pong cu prețurile la energie și majorarea pensiilor românilor: Ce variante își dispută PSD și PNL

Liderii Coaliției nu reușesc să ajungă la un consens pe tema prețurilor la energie și procentul pentru creșterea pensiilor. PSD și PNL au versiuni diferite atunci când vine vorba de cele două mari teme. Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că o ședință a Coaliției pentru tranșarea problemelor va avea loc miercuri, 9 noiembrie. Până atunci cele două mari partide fac ping-pong mediatic cu măsurile pe care vor să le impună.

Citește și: PENSII 2023: Punctul de pensie se va MAJORA cu 15%. Ce spune premierul Ciucă

Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că PSD vrea ca pentru următoarele luni să se mențină plafonarea de 0,8 lei/ kwh pentru cei care se încadrează într-un consum de 255 kilowați, iar cei care depășesc să plătească un preț fix de 1,2-1,3 lei.

De asemenea, social-democrații nu sunt de acord cu plafonarea prețului la 1.3 lei/kwh pentru marii consumatori economici așa cum și-ar dori liberalii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit surselor citate, social-democrații vor să mențină amendamentele la OUG 119/2022 în care să beneficieze de compensarea prețului la energie serviciile publice: spitalele, scolile, companiile de utilități dar și persoanele fizice care folosesc acasă echipamente medicale ce consuma electricitate.

În ceea ce privește reglementarea prețului la energie începând de la 1 ianuarie 2023, liderii Coaliției par să fi căzut de acord că aceasta se va face printr-o nouă ordonanță de Guvern.

PSD și PNL își dispută procentul de majorare al pensiilor

La capitolul pensii, PSD și PNL nu au reușit să ajungă la un consens. Social-democrații pledează pentru o majorare de 11,92% doar pentru pensiile mici de 1.500 lei și acordarea unor ajutoare sociale timp de trei luni pentru toate categoriile defavorizate.

De partea cealaltă, liberalii vor o majorare de 15% pentru toate pensiile dar fără să fie acordate alte ajutoare sociale.

La nivel public, PSD spune că mărirea cu 15% a pensiilor ar duce la un efort bugetar de 16,5 miliarde.

Ce se schimbă când vine vorba de lemnele de foc
Potrivit surselor Hotnews.ro, în Coaliție PSD, PNL și UDMR ar fi ajuns la un acord în ceea ce privește prețul lemnului de foc. Se va renunța la plafonare de 400 lei pe metru cub și se va extinde acordarea ajutoarelor de încălzire cu lemne. Astfel, se vor acorda ajutoare de până la 320 de lei în funcție de venituri.

Potrivit estimărilor, numărul beneficiarilor se va modifica și va crește de la 500.000 la 1,5 milioane de beneficiari.

O ședință a Coaliției pentru tranșarea problemelor va avea loc miercuri, 9 noiembrie.

sursă: hotnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea