Referendumul pentru proiectul Roșia Montană – o “gaură” în bugetul Consiliului Județean Alba
Crește semnificativ costul organizării referndumului privind repornirea mineritului în Munții Apuseni și a exploatării de la Roșia Montană. În loc de 10.000 de lei, consultarea publică a locuitorilor din cele 35 de localități din Alba, va genera o “gaură” în bugetul județului de 300.000 de lei.
Biroul Electoral Central (BEC) a dat peste cap planul administraţiei publice din județul Alba de a folosi infrastructura creată pentru pentru organizarea alegerilor parlamentare din 9 decembrie, și pentru organizarea referendumului local privind repornirea mineritului în Munţii Apuseni și a exploatării de la Roșia Montană.
Dacă inițial costurile estimate de Consiliul Județean Alba erau de circa 10.000 de lei, respectiv costul tipăririi buletinelor de vot, în urma deciziei BEC, care nu a acceptat ca birourile electorale de circumscripţie să fie comune cu cele pentru alegerile parlamentare, cheltuiala va urca la circa 300.000 de lei. Reprezentanţii BEC și-au motivat decizia prin faptul că nu este vorba despre un referendum naţional.
Autorităţile administraţiei publice locale au posibilitatea să organizeze referendumuri locale pe data de 9 decembrie, având în vedere prevederile art.14 din Legea 3/2000, conform principiului autonomiei locale, informează Biroul Electoral Central (BEC). Potrivit BEC, acestea se vor desfăşura în baza unor liste electorale, secţii de votare şi birouri electorale diferite faţă de cele de la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012. Totodată, finanţarea referendumului local se va face de la bugetul local, conform legilor în vigoare.
Acum CJ Alba este obligat să organizeze separat secţiile de vot, să plătească 888 de persoane care vor asigura funcționarea secțiilor (câte 6 membrii la un total de 148 de secţii de votare) și toate operațiunile ce implică organizarea unei astfel de consultări populare.
„Sunteţi de acord cu repornirea minieritului în zona Munţilor Apuseni şi a exploatării de la Roşia Montană?”. Așa va arăta întrebarea de pe buletinele de vot pentru referendumul local din 9 decembrie 2012, la care sunt așteptați peste 72.000 de alegători.
Localnicii din Roşia Montană, Zlatna, Bucium, Abrud, Baia de Arieş, Albac, Arieşeni, Avram Iancu, Bistra, Ceru Băcăinţi, Ciuruleasa, Cîmpeni, Cricău, Galda de Jos, Gârda de Sus, Horea, Ighiu, Întregalde, Livezile, Lupşa, Meteş, Mogoş, Ocoliş, Poiana Vadului, Ponor, Poşaga, Rimetea, Râmeţ, Sălciua, Scărişoara, Sohodol, Stremţ, Vadul Moţilor, Vidra vor avea cu ocazia referndumului posibilitatea să își exprime acordul sau dezacordul în legătură cu unul dintre cele mai mediatizate subiecte legate de minerit din ultimii ani în Europa.
Potrivit legii, pentru validarea consultării publice este nevoie să se prezinte la urne 50% + 1 dintre cei 72.177 de alegători înscrişi în liste.
Un efect demn de remarcat al memoriului depus de cei 35 de primari și apoi a hotărârii CJ Alba de organizare a referndumului a fost creșterea valorii de piață a companiei Gabriel Resources (principalul acționar al Roșia Montană Gold Corporation RMGC, titularul licenței de exploatare de la RM) de la 936 de milioane de dolari candieni la 1045 de milioane dolari canadieni. În data de 14 octombrie o acține a GBU pe bursa din Toronto a crescut cu 10 la suta, de la 2.50 dolari, la 2,75. Astăzi o acțiune este cotată la 2,64 dolari canadieni.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
11 ianuarie, Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc”. Nicolae Iorga: “Recunoștința – dobânda împrumuturilor sufletești”
11 ianuarie, Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc”. Nicolae Iorga: “Recunoștința – dobânda împrumuturilor sufletești” În epoca vitezei, în care majoritatea dintre noi facem totul în grabă, iubim în fugă şi să ne bucurăm pe apucate, uităm ca uneori ar trebui să ne oprim o clipă şi să mulţumim celor care ne fac existenţa mai frumoasă. […]