Rămâi conectat

Actualitate

„Reducerea temperaturii solare care ajunge pe Pământ”, idee controversată printre oamenii de știință: „Ar putea duce la uscarea Pădurii Amazoniene”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
„Reducerea temperaturii solare care ajunge pe Pământ”, idee controversată printre oamenii de știință: „Ar putea duce la uscarea Pădurii Amazoniene”

Peste 60 de cercetători și experți în politici publice susțin că proiecte de inginerie planetară destinate să răcească suprafaţa solară şi să reducă impactul încălzirii globale au un potenţial periculos şi ar trebui blocate de guvernele din orice ţară, arată DCNEWS.ro.

Soluţia cea mai la îndemână luată în calcul pare a fi injectarea în stratosferă a miliarde de particule de sulfat, lucru care ar duce la modificarea radiaţiilor solare, sau SRM. Consecinţele, însă, ar putea depăşi orice beneficiu, afirmă sursa citată.

„Geo-ingineria solară nu poate fi guvernată la nivel global într-o manieră sinceră, eficientă. Astfel, cerem imediat oprirea oricărei acţiuni politice în acest sens. Facem apel la ONU, dar şi la alţi actori din domeniu pentru a preveni normalizarea geo-ingineriei solare ca politică publică în ceea ce priveşte clima”, transmit cei 60.

O creştere de 1,1 grade Celsius faţă de jumătatea secolului XIX a crescut dea intensitatea, frecvenţa şi durata valurilor de căldură extremă, secetelor şi furtunilor. Iar specialiştii spun că peste un deceniu, creşterea temperaturii va fi şi mai mare. Ratarea ţintelor de reducere a emisiilor de gaze de seră i-a făcut, însă, pe mulţi să creadă că blocarea unei părţi a radiaţiilor solare ne poate ajuta să câştigăm timp pentru o soluţie durabilă. De altfel, şi natura face uneori acelaşi lucru. Spre exemplu, erupţia Muntelui Pinatubo din 1991 a scăzut temperatura globală pentru mai bine de un an.

De ce nu ar trebui luate aceste măsuri

Diminuarea artificială a forţei radioactive a Soarelui ar putea duce, însă, la întreruperea ploilor musonice din Asia de Sud şi din vestul Africii, recoltele care depind de ploi ar putea fi distruse, iar sute de milioane de oameni ar putea ajunge în pragul foametei.

„Injectarea sulfatului în stratosferă ar putea duce şi la uscarea Pădurii Amazoniene”, arată Panelul Interguvernamental pe Schimbări Climatice (IPCC) într-un studiu recent.

Cercetătorii se tem, de asemenea, şi din cauza faptului că o întrerupere bruscă a alimentării stratosferei cu aceste particule care ar bloca Soarele, atunci temperaturile la suprafaţă ar putea creşte rapid. Şi, în plus, tehnologia nu ar ajuta cu nimic la reţinerea CO2-ului în atmosferă, motiv pentru care biochimia oceanelor este deja în schimbare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024 Din cele 20 de trenuri introduse temporar spre litoral, niciunul nu oprește în județul Alba *Călătoria cu trenurile CFR de la Oradea la Mangalia, lungă „cât o zi de post”! În perioada 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai, cu prilejul minivacanței de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea