Reducerea salariilor bugetarilor cu 20% și săptămâna de lucru de 4 zile, măsuri propuse pentru scăderea deficitului bugetar
Reducerea salariilor bugetarilor cu 20% și săptămâna de lucru de 4 zile, măsuri propuse pentru scăderea deficitului bugetar
România va ajunge la un deficit 6% din PIB și va pierde fondurile UE dacă nu se iau urgent măsuri, avertizează economistul șef al BNR, Valetin Lazea. Soluțiile lui Lazea sunt susținute și de alți economiști, printre ele eliminarea tuturor facilităților fiscale.
Valentin Lazea susține că scăderea deficitului bugetar, care riscă să depășească 6% din PIB, trebuie să înceapă urgent.
Reducerea cheltuielilor şi creşterea veniturilor nu sunt suficiente, mai spune economistul șef al BNR.
Chiar dacă ar exista un guvern dispus să-și asume politic înghețarea pensiilor și a salariilor, tot nu ar fi suficient pentru că vin din urmă cheltuieli deja legiferate. Astfel, crede Lazea, exclusiv din reduceri de cheltuieli, nu s-ar putea obţine o ajustare mai mare de 1,5-2%, în următorii patru ani.
„Or, noi trebuie să ajustăm de la 9% din PIB, la 2% din PIB în anul 2024. Avem nevoie de 7 puncte – şi atunci, din cele șapte puncte, din care scădem două puncte reducere de cheltuieli, mai rămân cinci procente din PIB din creşteri de venituri”, susține economistul șef al BNR.
Avertismentele lui Lazea și nervii lui Ciolacu
Lazea a propus acum doi ani ca soluție pentru ținerea sub control a deficitului bugetar săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, ceea ce ar însemna și reducerea cu 20% a salariului acestora.
„Se pot imagina soluţii pentru bugetari – pentru că nu este deloc normal ca salariul mediu bugetar să fie mai mare decât în mediul privat.
O soluţie ar putea fi, de exemplu, săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului. Măcar aşa s-ar ajunge spre un cvasiechilibru între salariile bugetare şi salariile din mediul privat. Iarăşi, o soluţie ar fi din nou o intrare în sectorul bugetar la şapte ieşiri, cum s-a mai aplicat în trecut şi se mai pot imagina”, spune Valentin Lazea.
Propunerea economistului șef al BNR l-a înfuriat pe premierul Marcel Ciolacu, care la vremea respectivă i- a trimis o scrisoare deschisă guvernatorului Mugur Isărescu.
„Între declarațiile oficiale în numele BNR și cele personale ale unor specialiști de notorietate, cum e dl. Lazea, nu se poate face diferență și ele produc efecte”, scrie Ciolacu.
Premierul spune că opinia lui Lazea privind reducerea săptămânii de lucru și scăderea salariilor cu 20% a „provocat o reală preocupare în rândul opiniei publice, atentă la orice comunicare venită dinspre Banca Centrală”.
„Situația de acum este comparabilă cu cea din 2009-2010, când domnul Lucian Croitoru era consilierul dumneavoastră și, desemnat premier, a promovat public «soluția» tăierii salariilor, aplicată ulterior de guvernarea Băsescu-Boc, cu aceeași abordare «de dreapta» ca și cea de acum, Iohannis-Orban”, acuză premierul Ciolacu.
Ideea avansată de Valentin Lazea cu săptămâna de lucru de patru zile nu este nouă, a fost testată în unele țări europene, cum este Marea Britanie, de pildă, și a arătat că eficiența muncii crește.
Pe de altă parte, spune pentru Europa Liberă Ionuț Dumitru, economist șef la Raiffeisen Bank și fost președinte al Consiliului Fiscal, nu este productiv un război public vs. privat.
„Părerea mea e foarte tranșantă: nu cred că trebuie să facem așa ceva. Deși există o preconcepție majoritată că sunt prea mulți bugetari, nu cred că trebuie să avem un război privat vs. public, care nu duce nicăieri.
Eu sunt de acord că în sectorul public trebuie să fie salarii stimulative, dar trebuie corelate cu performanța, pentru că asta e problema- calitatea serviciilor livrate lasă de dorit”, susține Ionuț Dumitru.
Analistul economic Aurelian Dochia spune despre conflcitul Ciolacu-Lazea că ambele părți au dreptate.
„Disputa pe care o au Ciolacu și PSD cu BNR pe tema asta nu este surprinzătoare, nu este nici prima și nici ultima. Aici toate părțile au dreptate. Valentin Lazea are dreptul să-și spună opiniile ca orice cetățean, în același timp nu poate fi dezlipit de calitatea lui de economist al BNR.”
Sursa: romania.europalibera.org
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | ACCIDENT rutier pe Calea Moților din municipiul Alba Iulia: Trei autoturisme implicate
FOTO | ACCIDENT rutier pe Calea Moților din municipiul Alba Iulia: Trei autoturisme implicate Un accident rutier s-a produs joi, 19 decembrie 2024, în jurul orei 18:00, pe Calea Moților din municipiul Alba Iulia. Citește și: FOTO | INCENDIU în localitatea Unirea din județul Alba: Detașamentul de pompieri salvatori intervine pentru stingere Potrivit primelor informații […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 25 de minute
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor