Recursul în „Dosarul fraudelor cu medicamente din Hunedoara” se judecă la Curtea de Apel Alba Iulia
Joi, 11 aprilie a.c., la Curtea de Apel Alba Iulia se vor judeca recursurile declarate de inculpaţii arestaţi în dosarul cunoscut opiniei publice drept „Dosarul fraudelor cu medicamente din Hunedoara”.
”Prin încheierea Tribunalului Hunedoara din 06.04.2013 au fost admise propunerile de arestare preventivă pentru 29 de zile formulate de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism cu privire la 9 persoane iar pentru altă persoană s-a dispus arestarea preventivă în lipsă pe o durată de 30 de zile, cu începere de la data prinderii sau predării voluntare a acestuia”, precizează Cosmin Muntean, purtător de cuvânt al instanței din Alba Iulia.
Inculpaţii sunt acuzaţi în principal că în perioada 2010-2012 au făcut parte dintr-un grup infracţional organizat, ai cărui membri au obţinut beneficii financiare substanţiale din săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală și spălare de bani, în domeniul farmaceutic.
Cele 9 persoane care au formulat recurs sunt: Tatiana Făgădar, consilier local, preşedintele organizaţiei municipale a PC Hunedoara, Elisabeta Mezo, şeful Secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva, Alina Maura Popa, medic oncolog şi soţul acesteia, Călin Popa, fost ofiţer SRI, Cristian Doţiu şi Ciprian Ban, administratori la o farmacie din Hunedoara, Ramona Goia, administratorul unei farmacii din Deva, şi Adriana Enuţa, care ţinea contabilitatea firmelor implicate.
Inculpații au primit mandate de arestare după ce au fost reținuți și audiați de DIICOT, în urma unor descinderi în mai multe locaţii din judeţele Hunedoara şi Timiş.
Potrivit procurorilor ,,În perioada 2010 – 2012, doi medici de la Spitalul Judeţean Hunedoara – Secţia Oncologie au completat în fals sute de reţete cu medicamente, în special oncologice sau adjuvante, substanţe cu valori mari, pentru pacienţi cu afecţiuni oncologice aflaţi în tratament. Reţetele au fost predate liderilor grupării şi depuse ulterior pentru decontare, prin inducerea în eroare a reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, prin intermediul a trei societăţi comerciale care deţin farmacii în municipiile Hunedoara şi Deva, fiind încasată astfel, în mod ilegal, suma de aproximativ 3.300.000 lei”.
Medicii care eliberau reţetele primeau de la reprezentanţii farmaciilor diverse sume de bani, în funcţie de cantitatea de medicamente prescrisă ce urma să fie decontată. Pentru a ascunde provenienţa sumelor de bani încasate ilegal prin decontarea reţetelor false, membrii grupării le-au înregistrat ca împrumuturi din partea asociaţilor firmelor pe care le deţineau.
De asemenea, mai spun anchetatorii, membrii grupării au înregistrat în evidenţele contabile ale celor trei farmacii facturi fictive din care rezulta aprovizionarea cu medicamentele prescrise şi decontate ilegal de la alte societăţi comerciale înfiinţate în acest scop. Iar ulterior, aceste firme erau ulterior înstrăinate altor persoane, care semnau actele de cesionare în schimbul unor sume modice, fără a primi in realitate activele si arhiva.
„Pentru a influenţa rezultatul cercetărilor, membrii grupului infracţional organizat au modificat în repetate rânduri evidenţele contabile şi actele de gestiune ale medicamentelor, urmărind inducerea în eroare a organelor de control care au efectuat verificările financiar-contabile în cauză. De asemenea, au întocmit acte fictive din care rezultă în mod fals distrugerea unor cantităţi de medicamente negăsite pe stoc cu ocazia controlului„, au mai precizat procurorii DIICOT.
Rulajul sumelor de bani realizat prin intermediul firmelor controlate de către membrii grupării depăşeşte suma de 11 milioane de lei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume
Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume Euro NCAP a dezvăluit, în urma unor teste amănunţite, care este cea mai sigură maşină a anului 2024. Rezultatul este o surpriză uriaşă pentru şoferii din întreaga lume, mai ales că Volvo nu este […]