Rămâi conectat

Cultură Educație

Recunoaştere pentru creaţia literară judeţeană: Colegul Dorel Lazăr a intrat în posesia Premiului „Saloanelor Liviu Rebreanu” de la Bistriţa

Ziarul Unirea

Publicat

în

Recunoaşterea publică a valorii unor creaţii literare implică sporirea capitalului simbolic de care beneficiază autorul ei şi actorii implicaţi: criticii care au scris sau vor scrie despre scrierea premiată, membrii juriului şi, nu în ultimul rând, instituţia care conferă premiile. Cu siguranţă că prestigiul unui premiu nu este dat doar de instituţia care îl acordă şi de juriul care îl validează, ci şi de lista laureaţilor şi a nominalizaţilor deopotrivă.

Acesta este, poate, şi motivul pentru care premiile literare sunt dorite, aşteptate cu febrilitate, bombănite, contestate sau aclamate, dar aproape niciodată ignorate, mai ales când în faţa ta se clasează scriitori care fac parte din categoria „greilor literaturii române”.

În  weekend-ul trecut (24-26 noiembrie 2017), la Concursul Naţional de Proză desfăşurat în cadrul „Saloanelor Liviu Rebreanu”, la Bistriţa, juriul format din: prof. Ştefan Damian, vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din România (filiala Cluj), prof. Andrei Moldovan, critic şi istoric literar,  prof. Olimpiu Nuşfelean, directorul revistei „Mişcarea literară”, profesorul şi ziaristul Virgil Raţiu, scriitorul şi jurnalistul Valeriu Stancu, redactor-şef al revistei !Cronica! din Iaşi şi Alexandru Câţcăoan, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Bistriţa, în calitate de secretar, au căzut de acord ca din cele peste 200 de manuscrise trimise la concursul de creaţie din cadrul celei de a XXXV-a ediţii a manifestării, să acorde colegului nostru Dorel Lazăr „Premiul Saloanelor Liviu Rebreanu”. În acelaşi timp, marele premiu, de această dată pentru carte, a fost acordat domnului Gheorghe Glodeanu prof. univ. dr. la Facultatea de Litere a Universităţii de Nord din Baia.

După premiul doi la Festivalul Naţional de Satiră şi Umor „Zâmbete în prier” de la Vişeu de Sus, premiul doi la Festivalul Naţional de poezie satirică „I.B. Deleanu” Geoagiu, judeţul Hunedoara şi marele premiu pentru proză scurtă în cadrul Concursului internaţional de  literatură „Ioan-Nicolae Cenda” Oraviţa, judeţul Caraş-Severin, aceasta este cea de a patra izbândă pe care colegul nostru Dorel Lazăr o prinde pe panoplia succeselor sale literare.

„Despre festivalul acesta s-a vorbit mult, de-a lungul timpului, pe mai toate meridianele culturale ale României şi nu numai, având numeroase aprecieri. Stau mărturie articolele publicate în ţară, dar şi în străinătate, în presa scrisă sau vorbită, pe internet etc. Anul acesta au fost prezenţi ca invitaţi scriitori, prozatori, români din Banatul Sârbesc şi din Cernăuţi. Mă onorează acest premiu. Nu este de ici, de colo să obţii premiul unei asemenea manifestări organizate sub egida Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. Se pare că scrierile mele au corespuns pretenţiilor exigentului juriu şi mă bucur nespus pentru acest lucru, şi aceasta într-o perioadă în care traversăm o criză categorică de valori, aceasta deşi avem libertate de mişcare şi exprimare. Perioada actuală, dominată de pragmatism, ne cam îndepărtează de literatură, iar pe piaţă apar unele «opere» despre valoare cărora este mai bine să nu-mi exprim părerea, o las celor de talia membrilor juriului”, ne-a declarat Dorel Lazăr.

Acesta ne-a informat că festivitatea de premiere a avut loc după  slujba de pomenire a marelui romancier în Târlişua, localitatea natală a lui Liviu Rebreanu, exact în biserica în care acesta a fost botezat.

Vasile MATEI


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea