Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Recorduri negative: România a devenit țara cu cea mai mare rată a deceselor din cauze tratabile din Uniunea Europeană

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024
Recorduri negative: România a devenit țara cu cea mai mare rată a deceselor din cauze tratabile din Uniunea Europeană

Mai mult, suntem pe locul patru la morți care puteau fi prevenite, dacă s-ar fi făcut investigații la timp. Este concluzia raportului prezentat ieri de Comisia Europeană, care arată dezastrul din sistemul nostru de sănătate.

Documentul vorbește despre o speranță de viață scăzută, lipsa personalului specializat, și starea deplorabilă a celor mai multe unități sanitare. Una dintre cauze, conform experților europeni, este lipsa de continuitate a măsurilor, cauzată de desele schimbări ale miniștrilor.

Pentru prima dată, România este țară în care mor cei mai mulți oameni ce puteau fi vindecați. Adică au fost uciși de boli pentru care există tratamente.

Victor Negrescu - Alegeri Europarlamentare - 2024

Vlad Mixich, Observatorul Român de Sănătate: „E indicatorul cel mai fidel prin care putem măsură cât de bună e administrația unui sistem medical și care este calitatea serviciilor medicale. Este primul an în care România este pe ultimul loc.”

Când vine vorba de decese care ar putea fi prevenite, după noi mai sunt doar Lituania, Letonia și Ungaria. Românii nu au parte de tratament sau îl primesc târziu.

Bolile cardiace ischemice și AVC sunt principalele cause de deces. Peste 550 la 100.000 de locuitori. Raportul arată că în ceea ce privește afecțiunile inimii, rata mortalității este de trei ori mai mare decât în UE. Totodată a crescut și numărul deceselor din cauza cancerului. Cele mai răspândite sunt cel de plămâni, cancerul colorectal și de sân.

Aceste situații ar putea fi diminuate, însă în România nu funcționează niciun program de screening.

Statisticile arată că în 2017, cheltuielile pentru prevenire au reprezentat doar 1,8% din cheltuielile pentru sănătate, față de media europeană de 3,2%. De fapt, sistemul nostru de sănătate este cel mai slab finanțat din Uniune – 5,2% din PIB față 9.8% media europeană.

Banii se duc în special către spitale și serviciile spitalicești, iar asistență medicală primară și comunitară rămân subdezvoltate. Toate acestea duc la o speranța de viață a românilor cu șase ani mai mică decât a celorlați europeni. Iar starea jalnică este și o consecință a lipsei unei strategii. Climatul politic și schimbările dese de la minister au împiedicat reforma în sănătate.

Vlad Mixich, Observatorul Român de Sănătate: „Miniștrii Sănătății, inidferent de cât de lungi au fost mandatele lor, au reacționat mai degrabă la urgențe și mai puțin la strategii de sistem. Raportul poate fi o inspirație pentru orice ministru al Sănătății″

Ministrul Sănătății a transmis printr-un comunicat că nu a fost o surpriză să afle că suntem la coadă clasamentului. Spune însă că echipa actuală are deja un plan de măsuri pe termen scurt și mediu care vor avea efecte imediate asupra sistemului sanitar.

sursa: stirileprotv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Valoarea indemnizaţiei pentru persoane cu dizabilităţi, crește de la 1 iunie 2024:. Câţi bani vor primi în plus

Ziarul Unirea

Publicat

în

Valoarea indemnizaţiei pentru persoane cu dizabilităţi, crește de la 1 iunie 2024:. Câţi bani vor primi în plus Guvernul a aprobat majorarea indemnizaţiilor lunare pentru adultul cu handicap grav şi pentru copilul cu handicap grav, cu 10 puncte procentuale din indicatorul social de referinţă (ISR), începând cu luna iunie 2024, a informat Ministerul Muncii şi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea