Recomandările ISU Alba pe perioada codului galben de caniculă
Statistica incendiilor arată că, anual, odată cu apariţia temperaturilor caniculare creşte şi numărul de incendii, în special în zona forestieră şi de agrement, dar şi în sectorul industrial, informează ISU Alba.
Astfel, în vederea evitării acestor categorii de incendii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al județului Alba recomandă autorităţilor publice locale si conducătorilor operatorilor economici cu pericole de incendii specifice în astfel de situaţii, să intensifice numărul de acţiuni preventive.
În perioada 13–14 august 2014 este în vigoare o avertizare meteorologică de cod galben de caniculă. Vremea va fi călduroasă, caniculară și cu disconfort termic accentuat, temperaturile maxime vor atinge 35-37 de grade.
De aceea, în perioadele de caniculă şi secetă arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă. În celelalte perioade, aceste operaţiuni se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul de la primăria localităţii şi a acordului de la Agenţia de mediu şi cu respectarea următoarelor reguli:
– izolarea zonei de ardere faţă de drumuri, construcţii, instalaţii, păduri, culturi agricole prin executarea de fâşii arate.
– efectuarea arderii doar ziua şi în condiţii meteo fără vânt.
– asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii.
Cetăţenii care doresc să se relaxeze la un grătar în aer liber trebuie să ţină cont de următoarele măsuri preventive:
– respectarea instrucţiunilor personalului silvic.
– pregătirea focului pentru prepararea mâncării doar în locuri special amenajate, respectând regulile de prevenire a incendiilor.
– aprinderea focului în locuri cât mai îndepărtate de vegetaţie şi în nici un caz pe timp de uscăciune excesivă ori în condiţii de vânt.
– urmărirea permanentă a copiilor pentru a nu se juca cu focul.
– supravegherea continua a arderii, deoarece chiar şi o rafală slabă de vânt ar putea modifica direcţia focului, îndreptând flăcările spre vegetaţie sau transportând scânteile incandescente la distanţe mai mari, în interiorul pădurii.
– menţinerea curăţeniei: aruncarea hârtiilor, resturilor de mâncare ori sticlelor în locurile special amenajate, acestea putând contribui la izbucnirea şi/sau propagarea incendiilor în pădure.
În perioadele cu temperaturi ridicate sunt utilizate intens aparate electrice de tipul aer condiţionat şi ventilatoare, pentru a reduce efectul caniculei asupra oamenilor. Această aparatură solicită instalaţiile electrice, generând risc de incendiu.
PENTRU EVITAREA INCENDIILOR RESPECTAŢI URMĂTOARELE REGULI:
– nu utilizaţi aparate electrice, cabluri electrice, prize, întrerupătoare, dispozitive de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii.
– nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate, prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat.
– nu suprasolicitaţi reţeaua electrică prin folosirea simultană a mai multor receptori.
– atenţie la suprasolicitarea instalaţiilor electrice.
În această perioadă cu risc maxim de incendiu, solicităm cetăţenilor să dea dovadă de responsabilitate, să anunţe de îndată la numărul unic de urgenţă 112 orice început de incendiu şi să acorde sprijin autorităţiilor locale şi pompierilor în stingerea incendiilor de vegetaţie uscată sau la fondul forestier.
Cetăţeni, nu uitaţi !
Prevenind incendiile, protejaţi viaţa, mediul şi bunurile.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
O bancă din România obligată să recalculeze zeci de mii de credite: 90.000 de clienți afectați de dobânzi incorecte
O bancă din România obligată să recalculeze zeci de mii de credite: 90.000 de clienți afectați de dobânzi incorecte Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a intrat într-un conflict cu ING Bank România, acuzând banca de nerespectarea prevederilor Ordonanței de Urgență 50/2010 privind transparența costurilor contractelor de credit. Citește și: O bancă din România oferă […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport5 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate5 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentariio zi ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată
-
Sport5 zile ago
FOTO: Philip Pahone, debut în Liga 3, pentru Metalurgistul Cugir, la 15 ani și aproape 6 luni!