Recomandarea CE, de a se interzice fumatul în spaţiile publice închise, începând cu 1 ianuarie 2013, ignorată de statul român
Recomandarea Consiliului European (CE), ca începând cu 1 ianuarie 2013 să se interzică fumatul în spaţiile publice închise este ignorată de statul român. Astfel, acest obicei este încă permis în România, spre deosebire de alte ţări ale UE care l-au interzis, la recomandarea CE.
„Nu există nicio lege care să interzică fumatul de la 1 ianuarie 2013. Singura lege împotriva fumatului zace în Parlament. Este vorba de proiectul doamnei Manuela Mitrea care a fost adoptat de Senat”, a declarat zilele trecute Magdalena Ciobanu, medic în cadrul Institutului de Pneumologie Marius Nasta, la Realitatea TV.
CE a cerut în 2009 ca toate ţările UE să pună în aplicare legi pentru a proteja cetăţenii împotriva expunerii la fumul de ţigară în spaţiile publice închise, la locurile de muncă şi în mijloacele de transport public până la 30 noiembrie 2012.
Belgia, Cipru, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Slovacia, Spania, Regatul Unit, Franța, Germania şi Bulgaria au impus o interdicţie totală a fumatului în spaţiile publice închise. CE nu a obligat ţările UE să ia măsuri antifumat, ci doar le-a recomandat.
Statisticile arată că în România sunt peste 4.000.000 de fumători activi, însă alte câteva milioane sunt expuse riscurilor asociate cu fumatul, din cauza inhalării pasive compușilor toxici din fumul de țigară.
Poate că noul guvern și parlament din România, vor adopta pe parcursul acestui an regementările legislative necesare pentru a intra și țara noastrră în rând cu “lumea bună” din UE, respectând astfel una dintre recomandările europene prioritare în domeniul sănătății publice.
Din 2015, Comisia Europeană va impune noi restricții pentru fumătorii europeni, Directiva privind produsele din tutun suferind noi modificări. Vor fi interzise toate produsele din tutun care conțin arome precum vanilie, ciocolată sau piña colada, iar pachetele vor deveni mai putin atractive, imaginile dure cu avertismente acoperind 75% din suprafața acestora.
Noile restrictii, valabile din 2015, vizează și țigările electronice cu un anumit conținut de nicotină, acestea vor putea fi comercializate doar dacă sunt autorizate ca și produse farmaceutice.
foto arhivă
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]