Rămâi conectat

Actualitate

Recensământ, lansat de BNR:  Bogăția și  veniturile populației de pe teritoriul României, luate la „puricat”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Recensământ, lansat de BNR:  Bogăția și  veniturile populației de pe teritoriul României, luate la „puricat”

Un proiect complex de cercetare statistică, demarat de Banca Națională a României are ca scop determinarea cu precizie cât de bogați sunt românii, care sunt sursele de finanțare și care este consumul gospodăriilor din țară. Această inițiativă aere un uget de 6 milioane de lei și face parte dintr-un program coordonat la nivel european, menit să ofere o imagine clară asupra distribuției bogăției și a veniturilor populației din România.

Sărbătoarea Muzicii 2025

Perioada de derulare a recensământului va fi de trei ani, iar cetățenii selectați vor fi programați pentru interviuri de aproximativ 90 de minute, desfășurate în propriile locuințe, care vor fi evaluate de operatorii de colectare a datelor.

Contextul și scopul cercetării

Conform caietului de sarcini al licitației publicate în SICAP, această cercetare statistică a fost recomandată de Comitetul de Statistică și Guvernanță al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), în cadrul procesului de aderare a României la această organizație. Principala sursă de date va fi Household Finance and Consumption Survey (HFCS), un studiu realizat pe un ciclu de trei ani, sub coordonarea Băncii Centrale Europene.

BNR urmărește să obțină informații detaliate despre avuția gospodăriilor, modul în care acestea se finanțează și obiceiurile de consum, pentru a putea elabora indicatori relevanți privind distribuția bogăției în România.

Ce date vor fi colectate despre locuințe și gospodării

Recenzorii vor evalua fiecare locuință în funcție de amplasare, clasificând-o astfel:

  • în centrul orașului;
  • între centru și periferie;
  • la periferia orașului;
  • în mediul rural;
  • într-o zonă izolată.

De asemenea, ratingul gospodăriei va fi stabilit pe baza unor criterii precum finisajele exterioare ale locuinței, suprafața la sol și numărul de etaje, suprafața terenului din proprietate, accesul facil și racordarea la utilități. Acest rating va fi încadrat în patru categorii: lux, de mijloc, modest și venituri foarte scăzute.

Durata medie a interviului este estimată la 45 de minute, însă pentru gospodăriile din categoria de mijloc sau lux, interviul poate dura până la 90 de minute.

Citește și: Vremuri grele pentru români: BNR avertizează creșteri de taxe după alegerile prezidențiale 2025

Etapele cercetării statistice

Proiectul se va desfășura în trei etape principale:

Pregătirea cercetării statistice (octombrie 2025 – februarie 2026)

În această fază se vor elabora chestionarul și platforma informatică pentru procesarea datelor, se vor selecta operatorii de interviu și se va realiza instruirea acestora.

Colectarea datelor (martie 2026 – decembrie 2026)

Operatorii vor identifica gospodăriile selectate, vor înmâna scrisori și broșuri informative, vor asigura acceptul pentru interviu și vor stabili data și ora potrivită pentru desfășurarea acestuia. Interviurile vor fi realizate cu persoana considerată „financially knowledgeable person” (FKP) din cadrul gospodăriei, iar operatorii vor colecta și paradate referitoare la acuratețea răspunsurilor, prezența altor persoane și gradul de încredere al respondentului.

Toate datele și paradatele vor fi centralizate într-o platformă informatică și transmise BNR într-un format editabil. Prestatorul va asigura și disponibilitatea datelor în cazul unor incidente tehnice sau fizice.

Etapa post-colectare (maxim 17 luni după finalizarea colectării)

Se vor valida datele folosind programe informatice (precum Python), se vor completa chestionarele electronice cu date din surse administrative, se vor analiza și valida datele agregate și se va oferi consultanță pentru realizarea fișierelor destinate Băncii Centrale Europene.

Eșantionul și metodologia de selecție

Cercetarea va fi realizată pe un eșantion reprezentativ de 12.000 de gospodării din întreaga țară, la care se adaugă o rezervă de 6.200 de gospodării. Institutul Național de Statistică (INS) va extrage acest eșantion la începutul anului 2026, iar BNR îl va pune la dispoziția prestatorului.
Măsuri de securitate și control al calității datelor

BNR va monitoriza permanent modul în care se desfășoară cercetarea pe teren și va oferi feedback prestatorului, care va informa operatorii de interviu în consecință. De asemenea, banca centrală va putea solicita validări suplimentare pe parcursul analizei datelor.

Pentru protecția datelor cu caracter personal, prestatorul trebuie să efectueze teste periodice privind recuperabilitatea informațiilor și să desemneze un responsabil care să evalueze eficacitatea măsurilor tehnice și organizatorice de securitate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Audit extern independent al cheltuielilor spitalicești: Ce alte propuneri au fost înaintate premierului Bolojan de Sindicatul Național „Forța Legii”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Audit extern independent al cheltuielilor spitalicești: Ce alte propuneri au fost înaintate premierului Bolojan de Sindicatul Național „Forța Legii” Sindicatul Național „Forța Legii” a înaintat, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Ilie Bolojan, mai multe propuneri pentru reducerea risipei și optimizarea cheltuielilor din sănătatea publică.  Citește și: Ministrul Sănătății a decis: Evaluarea managerilor de spitale se […]

Citește mai mult

Actualitate

Președintele Nicușor Dan, la Congresul PNL: Românii în 2028 nu ne vor mai ierta

Ziarul Unirea

Publicat

în

Președintele Nicușor Dan, la Congresul PNL: Românii în 2028 nu ne vor mai ierta „Românii în 2028 nu ne vor mai ierta”, a subliniat președintele Nicușor Dan într-un discurs susținut, sâmbătă, 12 iulie 2025, în deschiderea Congresului extraordinar al PNL.  Citește și: România, în prezent, aproape de situația economică din 2023, a Argentinei. Guvernul Bolojan […]

Citește mai mult

Actualitate

Fostul premier Florin Cîțu: 45 de miliarde de lei – bani scoși SUPLIMENTAR din buzunarele românilor în următoarele 16 luni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Fostul premier Florin Cîțu: 45 miliarde de lei – bani scoși SUPLIMENTAR din buzunarele românilor în următoarele 16 luni Fostul premier Florin Cîțu afirmă că 45 de miliarde de lei vor fi scoși suplimentar din buzunarele românilor în următoarele 16 luni.  Citește și: România, în recesiune economică. Radu Georgescu: ”Când crești taxele, scade consumul și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea