Recalcularea veniturilor din perioada comunistă pentru pensionari. Cine va beneficia de noua lege a pensiilor

Pensionarilor li se vor recalcula veniturile din perioada comunistă (1977 – 1991), atunci când legiuitorii au decis raportarea punctului de pensie la salariul net, nu la cel brut așa cum s-a întâmplat până în 1977 și după 1991.

Recalcularea ar urma să fie operată, conform noii legi a pensiilor, începând cu data de 1 septembrie 2021.

Elit ELIT

„Sunt 14 ani în care statul ne-a furat. Plus alte mărunţiluri ca prime, sporuri, lucru peste norma de 8 ore în care erai plătit şi plăteai impozite, dar în cartea de muncă apărea doar salariul tarifar. Mulţi dintre cei care au muncit în perioada respectivă nu mai trăiesc.Aşteptaţi să moară toţi ca să faceţi dreptate?”, a scris un cititor pentru „Adevărul”.

La solicitarea „Adevărul”, Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a confirmat faptul că Legea 263/2010 (emisă în timpul Guvernului Boc – n. red.), „la determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare date de 1 aprilie 2001, se utilizează salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, astfel:

a) Salariile brute, până la data de 1 iulie 1977;

b) Salariile nete, de la data de 1 iulie 1977 până la data de 1 ianuarie 1991;

c) Salariile brute, de la data de 1 ianuarie 1991”.

„La determinarea punctajelor lunare, pe lângă salarii se au în vedere şi sporurile cu caracter permanent care, după data de 1 aprilie 1992, au făcut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislaţiei anterioare şi care sunt înscrise în carnetul de muncă sau sunt dovedite cu adeverinţe eliberate de unităţi, conform legislaţiei în vigoare”, a explicat CNPP.

Numai că, deşi legea pensiilor din 2010 prevedea includerea acestor sporuri în baza de calcul, normele emise în martie 2011, prin HG 257/20 martie 2011 prevăd că „formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale, prime, ore suplimentare, recompense, al 13-lea salariu etc. NU SUNT LUATE ÎN CALCUL la stabilirea punctajului mediu anual, întrucât nu au făcut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001”.

Toate aceste inadvertenţe legislative, care afectează substanţial veniturile pensionarilor, inclusiv a celor care ies în acest an la pensie, vor fi corectate abia anul viitor, la data intrării în vigoare a noii legi a pensiilor.

„… Legea 127/08.07.2019 privind sistemul public de pensii (…) prevede eliminarea inechităţilor în ceea ce prioveşte stabilirea drepturilor de pensie, tocmai prin faptul că este prevăzută recalcularea în baza unei noi formule de calcul (este vorba despre noţiunea de „valoare a punctului de referinţă” – n. red.) şi, totodată valorificarea unor drepturi băneşti cum ar fi: acord individual, global, prime, venituri brute, ore suplimentare”, notează CNPP”.

Problema este că şi pentru această recalculare va fi nevoie de adeverinţe de la angajatori, care să dovedească veniturile suplimentare.

Dacă acestea nu pot fi obţinute, iar veniturile suplimentare nu sunt înregistrate pe cartea de muncă, pensionarilor li se va reface calculul „prin majorarea cu 10% a punctajelor lunare, corespunzătoare stagiului de cotizare realizat în perioada 1 februarie 1975 – 1 aprilie 2001”.

Pentru a verifica la ce vârstă vă puteţi pensiona, puteţi accesa site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, urmând să introduceţi în casete data naşterii şi să bifaţi sexul.

Sursa: adevarul.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419